Gazete Vatan Logo

Mavi Kart nedir? Mavi Kart ile emeklilik şartları nelerdir? Mavi Kart ile nasıl emekli olunur?

Mavi Kart; doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlere verilen resmi bir belgedir. Mavi Kart ile emekli olmak son yapılan yasal düzenlemeyle kolaylaştırıldı. Peki, Mavi Kart nedir? Mavi Kart ile emeklilik şartları nelerdir? Mavi Kart ile nasıl emekli olunur? İşte Mavi Kart ile emeklilik şartları…

Mavi Kart nedir? Mavi Kart ile emeklilik şartları nelerdir? Mavi Kart ile nasıl emekli olunur?

Mavi kart; Türk vatandaşlığını doğumla kazanmış, Türk vatandaşlığından çıkma izni ile çıkmış ve vatandaşlıktan çıkan kişilerin alt soylarına verilmektedir.

Türk vatandaşlığından çıkma izni isteyen vatandaşların bulundukları ve çalıştıkları ülkelerde daha iyi yaşam şartlarına kavuşmak, ekonomik, sosyal ve siyasal haklardan yararlanmak amacı ile başka bir devlet vatandaşlığına geçmek isteyebiliyorlar. Daha önce Türkiye’de kazanmış haklarını yitirmekteydiler. Ancak 29/05/2009 tarihinde yürürlüğe giren ve 6304 sayılı Kanunla değiştirilen 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile yurt dışında yaşayan vatandaşlardan 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi gereğince yararlanacak olanlar ve yararlanacakları hakların kapsamı genişletildi.

Mavi kart ile emekli olmak isteyenler son yapılan yasal düzenleme öncesinde oldukça uzun bir süreç geçirmek durumundaydı. Ancak çıkarılan son düzenlemeye göre mavi kart ile emekli olmak daha kolay şartlara bağlandı. Peki, Mavi Kart nedir? Mavi Kart ile emeklilik şartları nelerdir? Mavi Kart ile nasıl emekli olunur? İşte Mavi Kart ile ilgili bilmeniz gerekenler ve Mavi Kart emeklilik şartları…

Haberin Devamı

MAVİ KART NEDİR?

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarına verilen ve söz konusu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren resmî belgedir.

MAVİ KARTLILARA TANINAN HAKLAR NELERDİR?

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoyları, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Millî güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklıdır.

Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.

Haberin Devamı

Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişiler, bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler.

MAVİ KART EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Mavi kart ile emekli olmak isteyenler son yapılan yasal düzenleme öncesinde oldukça uzun bir süreç geçirmek durumundaydı. Ancak çıkarılan son düzenlemeye göre mavi kart ile emekli olmak daha kolay şartlara indirgenmiş durumda. Bu kapsamda, mavi kart ile emekli olmak isteyenlerin 3600 prim gününü doldurmuş olması gerekmektedir. Türk vatandaşlığından çıkan kişilerin yurtdışında çalıştığı gün yeterli ise mavi kart ile emeklilik yapılabilmektedir.

MAVİ KART EMEKLİLİĞİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Türk vatandaşlığından çıkmış ve mavi kart sahibi olan kişilerin emeklilik işlemleri Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Bu kapsamda ilgili bakanlığa emeklilik dilekçesi verilerek işlemlere başlanmaktadır. Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından istenen belge ve aranan şartlarda herhangi bir sıkıntı çıkmaması durumunda kişiye emekli maaşı bağlanmaktadır.

Haberin Devamı

MAVİ KART İLE EMEKLİ OLMAK İÇİN İSTENEN BELGELER NELERDİR?

Mavi kart ile emekli olmak isteyenlerin konuyla ilgilenen bakanlığa resmi dilekçenin yanı sıra bazı belgeleri de teslim etmesi gerekmektedir. Bakanlık tarafından emekli olmak isteyen kişilerden istenen belgeler ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

- İkamet edilen ülkenin sigorta emeklilik kurumundan alınan sigorta dökümü (son 1 ay için)

- İkamet edilen ülkeden alınan çalışma ve ikamet belgesi (son 1 ay için)

- Türkiye’de işe giriş tarihini gösteren belge (ilk kez işe girilen güne ait)

- Türkiye’de çalışılan döneme ait SGK hizmet dökümü

- Mavi kart aslı ve 1 adet fotokopisi

- İkamet edilen ülkeye giriş ve çıkış tarihlerinin yer aldığı Emniyet Müdürlüğü belgesi

Haberin Devamı