Gazete Vatan Logo

İŞKUR İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşsizlik maaşı kaç ay alınır, şartları nelerdir? 2020 işsizlik maaşı ne kadar?

Corona virüsü vaka sayısının artmasıyla işsizlik maaşı araştırması da arttı. İşçinin iş akdinin işveren tarafından ya da işçinin haklı sebeplerle iş akdini kendi feshetmesi durumunda işsizlik ödeneği altında verilen işsizlik maaşı şartları merak ediliyor. Peki, işsizlik maaşı şartları nelerdir? İşsizlik maaşı kaç ay alınır ve 2020 işsizlik maaşı ne kadar?

İŞKUR İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşsizlik maaşı kaç ay alınır, şartları nelerdir? 2020 işsizlik maaşı ne kadar?

İşsizlik ödeneği, Türkiye'de işçilere güvence veren sosyal güvenlik uygulamalarından biridir. İŞKUR tarafından kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılan ya da haklı sebeplerle iş akdini fesheden çalışanlara son 3 yıldaki prim gün sayılarına göre ödenen işsizlik maaşı en düşük brüt asgari ücretin yüzde 40’ı, en yüksek yüzde 80’i kadar verilir. İŞKUR İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşsizlik maaşı kaç ay alınır, şartları nelerdir? 2020 işsizlik maaşı ne kadar?

İŞÇİLER MAAŞI ALMA ŞARTLARI

- İş akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdiyle çalışmak,

- Son üç yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemek. İşsizlik maaşı alabilmek için, son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmesi ve son 120 gün hizmet akdiyle çalışılması, İŞKUR'a işsizlik başvurusunun, iş akdinin feshinden itibaren 30 gün içinde yapılması gerekiyor.

- İş akdinin feshedildiği tarihten itibaren 30 gün içinde başvurmak.

- Hizmet akdinin işveren tarafından sona erdirilmesi.

- Hizmet akdinin işçi tarafından "haklı" bir nedene dayalı olarak feshedilmesi.

Haberin Devamı

- İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olmak.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ALINIR?

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

– 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,– 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
– 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

1 Ocak 2020 itibarıyla asgari ücretteki yüzde 15’lik artışa paralel zamlanan işsizlik maaşının en düşük tutarı 1.015 liradan 1.168 liraya çıktı. En yüksek işsiz maaşı da net 2.031 liradan 2.336 liraya yükseldi.

Haberin Devamı

İşsizlik maaşı için işten çıkış belgesi verildikten sonra ‘30 gün içinde’ İŞKUR’a başvurmak şart. 30 gün sonra da başvuru yapılabilir ama gecikilen süre için işsizlik maaşı ödenmez. Başvurular iskur. gov.tr veya e-Devlet’ten yapılabiliyor. İnternetten yapılan başvuruda evrak istenmiyor. Ancak İŞKUR’a elden başvuruda nüfus kâğıdı, işten ayrılış bildirgesi ve işsizlik maaşı dilekçesi isteniyor.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU GECİKİRSE NE OLUR?

İşsizlik maaşı alabilmek için işten çıkış belgesi verildikten son ‘30 gün içinde’ İŞKUR’a başvurulmalıdır. 30 gün sonra da başvuru yapılabilir ama gecikilen süre için işsizlik maaşı ödenmez. Başvurular iskur. gov.tr veya e-Devlet üzerinden yapılabilir.

İnternetten yapılan başvuruda evrak istenmiyor. Ancak İŞKUR’a elden başvuruda nüfus kâğıdı, işten ayrılış bildirgesi ve işsizlik maaşı dilekçesi isteniyor.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ HANGİ DURUMLARDA KESİNTİYE UĞRAR?

İŞKUR tarafından teklif edilen, mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin işsizlik ödeneği kesilir.

Haberin Devamı

İşsizlik ödeneği aldığı sürede gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilenlerin de işsizlik ödeneği kesilir.

Hastalık, tutukluluk hali gibi haklı bir nedene dayanmaksızın İŞKUR tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan ve istenilen bilgi-belgeleri öngörülen süre içinde vermeyenlerin, işsizlik ödenekleri kesilir, ödeneğin kesilme gerekçesinin ortadan kalkması halinde, işsizlik ödeneği ödenmesine yeniden başlanır. Bu suretle yapılacak ödemenin süresi, başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sonunu geçmeyecektir.

Mesela, 180 gün süreyle işsizlik ödeneğine hak kazanan sigortalı işsiz, 60 gün işsizlik ödeneği aldıktan sonra, İŞKUR'un istediği bilgileri, haklı bir neden olmaksızın İŞKUR'ca öngörülen sürenin bitiminden itibaren 25 gün geç vermesi durumunda, işsizlik ödeneği 25 gün süreyle kesilir. Bu durumda, sigortalı işsizin alacağı işsizlik ödeneği süresi 180-60-25= 95 gündür.

Haberin Devamı

İşsiz durumda iken tatbikat, manevra gibi (normal) muvazzaf askerlik dışında herhangi bir nedenle silah altına alınanlar ile hastalık ve analık nedeniyle SSK'dan geçici iş göremezlik ödeneği almaya hak kazananların ödenekleri, bu durumlarının devamı süresince durdurulur.

Mesela; 180 gün süreyle işsizlik ödeneğine hak kazanan sigortalı işsiz, 60 gün işsizlik ödeneği aldıktan sonra, muvazzaf askerlik dışında herhangi bir nedenle 30 gün süreyle silah altına alınırsa, işsizlik ödeneği 30 gün için durdurulur. Bu süre, daha sonra sigortalı işsizin alacağı işsizlik ödeneği süresinin sonuna eklenir. Bu durumda, sigortalı işsizin alacağı işsizlik ödeneği 180-60= 120 gün üzerinden hesaplanıp ödenir.

EN DÜŞÜK, EN YÜKSEK İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

En yüksek işsizlik maaşı 2 bin 354 TL

En düşüş işsizlik maaşı bin 177 TL

İŞSİZLİK MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

İşsizlik maaşında bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılardan isteğe bağlı prim ödeyenler sandıklara tabi sigortalılar ve ülkemizde çalışma vizesi ile çalışan yabancı işçiler işsizlik sigortası kapsamındadır.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

– Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

– Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,

– Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

– Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

İŞSİZLİK MAAŞI SÜRESİ

- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU VE SORGULAMA

İşsizlik maaşı ile ilgili sorgulamalarınız için E Devlet Kapısı'nı kullanabilirsiniz.

(Başvuru için: https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-basvurusu)

(İşsizlik ödeneği sorgulamak için: https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-odemesi)