Gazete Vatan Logo

SGK askerlik borçlanması ödeme… E devlet askerlik borçlanması ödemesi nasıl ve nereden yapılır? 12 ve 18 aylık askerlik borçlanması ne kadar?

EYT düğümü nihayet çözüldü. Hizmet ve prim ödeme gün sayısını dolduran ancak yaş haddi için bekleyen yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaş emekli olacak. EYT borçlanması yaparak emekli olmak isteyenler SGK önlerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Emeklilik hayali kuran vatandaşlar e devlet üzerinden askerlik ve doğum borçlanması işlemlerini yapabilecekken Sosyal Güvenlik Kurumlarının kapısını çaldı. Peki, E devlet askerlik borçlanması ödemesi nasıl ve nereden yapılır? 12 ve 18 aylık askerlik borçlanması ne kadar? İşte SGK askerlik borçlanması ödeme…

SGK askerlik borçlanması ödeme… E devlet askerlik borçlanması ödemesi nasıl ve nereden yapılır? 12 ve 18 aylık askerlik borçlanması ne kadar?

EYT sorunu sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT'de yaş sınırı olmadığını müjdeledi. 1999 öncesi sigortalı olan kadınlar 20, erkekler ise 25 yılı doldurmuş ve 5.000 prim günü tamamlamışsa emekli olacak. Emekli olup çalışmaya devam edecekler için sigorta prim teşviki getirilecek. Düzenlemenin Meclis'e sunulmasının ardından ocak ayında görüşülmesi, 1 Ocak 2023 tarihinde de yürürlüğe girmesi bekleniyor. Peki, SGK askerlik borçlanması nasıl ve nereden yapılır? SGK askerlik borçlanması ödeme hakkında merak edilenler…

SGK askerlik borçlanması ödeme nasıl ve nereden yapılır?

e- Devlet'e girdikten sonra arama kısmına aylık-emekli gelir kelimelerini yazın, belge talebi yapıp yeni başvuru sekmesi tıklayın. Bu sayfada da tahsis türü olarak yaşlılık aylığını seçin.

Bağ-Kur kapsamında 4/B Bağ-Kur seçtikten sonra alt kısımda yer alan başvuru butonuna tıklayın.  

Emekli olmak isteyip, prim gün sayısı yetersiz olanlar doğum ve askerlik borçlanması yaparak bu hakkı elde edebiliyor.

Borçlanma tutarları asgari ücret ile yeniden yükselecek.

Haberin Devamı

Doğum ve askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin yüzde 32'sinden az olarak bu tutarın da 7,5 katından fazla ise yapılamıyor. Borçlanma tutarları asgari ücretle birlikte yeniden belirlenecek.

2022 için askerlik borçlanması en düşük tutar 69,02 TL'dir

Askerlik borçlanması için 12 aylık tutar 38 bin 430 TL, 18 aylık borçlanma tutarı ise 57 bin 645 TL olacak.  

2022 yılı için askerlik borçlanması yapacak bir kişinin borçlanacağı her bir gün için ödemesi gereken en düşük tutar 69,02 TL'dir Aylık 2.070,6 TL ve yıllık 24.847,20 TL'dir. 400 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin 27 bin 608 TL, 540 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin ise 37 bin 270,08 TL ödeme yapması gerekir.

Askerlik borçlanması nedir?

Askerlik borçlanması, askere giden kişilerin, askerlikte geçirmiş oldukları sürenin ya tamamının ya da belli bir kısmının emeklilikte geçerli olmak üzere yaşlılık malullük ve ölüm primi yatırılmasına denir. Askerlik borçlanması yapan kişiler, askerde geçirilen günleri sigorta prim gün sayısına ekleyebilir. Askerde geçirilen sürenin tamamı veya bir kısmı için borçlanma yapılabilir.

Haberin Devamı