Gazete Vatan Logo

O emeklilere maaş kesintisi uyarısı! SGK harekete geçti, 1 ay süresi var...

SGK harekete geçti. Yüz binlerce kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. SGK, emekli maaşı aldığı halde yurtdışında çalışmaya başlayan Türk vatandaşlarını mercek altına aldı. SGK, emekli maaşlarıyla ilgili yazısında, aylık bağlanmasıyla ilgili sakıncalı durumları sıraladı. SGK, 'kasıtlı ve kusurlu davranışta' bulunanların maaşlarının kesileceği belirtiliyor. Öte yandan SGK, yurtdışı sürelerini borçlanarak Türkiye’den emekli olan gurbetçileri de uyarmıştı. Yabancı ülkede 6 aydan fazla yaşamaları durumunda çalışmadıklarını ve sosyal yardım almadıklarını belgelemeleri gerekiyor.

O emeklilere maaş kesintisi uyarısı! SGK harekete geçti, 1 ay süresi var...

SGK, yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarının, emekli aylığı ile ilgili durum değişikliklerini 1 ay içinde kuruma bildirmeleri gerektiğini, yurtdışında çalışmaya başlamasına rağmen bildirimde bulunmadığı belirlenen emeklilerin “kasıtlı ve kusurlu davranışta” bulunduğunun kabul edileceğini vurguladı.

SAKINCALI DURUMLAR NELER?

SGK, emekli maaşlarıyla ilgili yazısında, aylık bağlanmasıyla ilgili sakıncalı durumları da sıraladı. Buna göre şu durumlar, emekli aylığı alanlar için “kasıtlı ve kusurlu” davranış olarak kabul ediliyor:Kuruma verilen belgelerle gerçeğe aykırı bildirimde bulunulması.
Durum değişikliklerinin bir ay içinde kuruma bildirilmemesi. Sahte bilgi ve belgelerle sağlık hizmetleri ve ödeneklerden yararlanılması, gelir veya aylık bağlatılması.Sahte hizmetle sağlık hizmetleri ve aylık bağlatılması.Boşanma nedeniyle gelir veya aylık bağlandıktan sonra boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşanması.Gelir ve aylıklarının kesilmesi gerektiği halde bu durumun gizlenmesi veya bildirilmemesi.Sigortalılar ile gelir veya aylık alanlara yapılan ödemelerden, hak sahipliği sona ermesine tahsilat yapılması.

Haberin Devamı

6 AYDAN FAZLA YAŞAMA KRİTERİ


Öte yandan Türkiye'den emekli olan gurbetçi sayısı 713 bini geçti. Sosyal Güvenlik Kurumu, yurtdışındaki sürelerini borçlanarak Türkiye'den emekli olan gurbetçilerin yabancı ülkede 6 aydan fazla yaşamaları durumunda çalışmadıklarını ve sosyal yardım almadıklarını belgelemeleri uyarısında bulundu.
Kurum, yoklama belgesini üç ay içinde göndermeyenlerin aylıklarını ise bildirim yapmaksızın durdurabiliyor. SGK, yurtdışı sürelerini borçlanıp aylık bağlananlara yönelik duyuru yayınladı.Kurum, gerekli görülen zaman ve hallerde yurtdışında geçen süreleri borçlanıp malullük, yaşlılık, emekli aylığı bağlananların aylık alma şartlarının devam edip etmediğini araştırabiliyor.

HER YIL KAYITLAR ALINIYOR

Altı aylık sürenin aşılması halinde gerekli belgelerin 3 ay içinde SGK'ya verilmesi gerekiyor. Belgeleri süresinde vermeyenlerin aylıkları kesilecek.
Ödenmekte olan aylıklar, ilgililerin yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışması, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alması halinde kesiliyor. Kurum, her yıl Emniyet Genel Müdürlüğü'nden kayıtları alarak altı aydan daha uzun süre yurtdışında bulanan aylık sahiplerini belirliyor.Yoklama belgelerinin kaydedileceği programı da mart sonu itibarıyla işletime açtı. Aylık sahiplerinden yurt ışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarını gösterir belgeleri üç ay içinde kuruma göndermelerini isteyebiliyor.

Haberin Devamı

BİLDİRİM YAPILMADAN DURDURULABİLİR

İstenen belgeleri üç ay içinde göndermeyenlerin aylıklarını ise bildirim yapmaksızın durduruluyor. Kurum'dan yapılan açıklamada, "Altı aydan fazla yurtdışında bulunan aylık sahiplerinin;ödenmekte olan aylıklarının durdurulması yönünde bir işlemle karşılaşmamaları için yoklama belgesini yurt dışında bulundukları 6 aydan sonraki üç ay içerisinde aylığı bağlamış olan sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine göndermeleri hususunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekiyor" denildi.Almanya, Belçika başta olmak üzere yurtdışından gelen emeklilik başvuruları son yıllarda adeta patladı. Sosyal Güvenlik Kurumu'na emeklilik için başvuran gurbetçi sayısı 800 bine yaklaştı. Emekli olanların sayısı 600 bini geçti. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları borçlanarak emekliliğe hak kazanabiliyor.

Haberin Devamı