Gazete Vatan Logo

EYT staj sigortası mağdurlarını kapsayacak mı? Prim ve borçlanma önerisi

EYT staj sigortası mağdurlarını kapsayacak mı? sorusu merak ediliyordu. EYT staj sigortası kabul edildi mi sorusuna staj ve çıraklık yapan binlerce EYT’li yanıt arıyordu. EYT staj mağdurlarıyla ilgili sıcak gelişmelere yaşanıyor. EYT'nin Meclis'e gelmesiyle birlikte staj sigortası konusunda yeni açıklamalar yapıldı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, staj sigortasıyla ilgili yeni öneriyi açıkladı. İşte haberin detayları...

EYT staj sigortası mağdurlarını kapsayacak mı? Prim ve borçlanma önerisi

EYT staj çıraklık sigortası başlangıç sayıldı mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili yasa teklifinin Meclis Başkanlığı’na sunulması ve kabul edilmesiyle birlikte EYT staj mağdurları sigortalarının kabul edilip edilmediğini sorgulamaya başladı. 4 maddeden oluşan teklifte prim günü ve çalışma süresini dolduran emekli olacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edilen ve TBMM Genel Kuruluna sevk edilen EYT düzenlemesi ile ilgili açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bağ-Kur uygulamalarındaki adaletsizlik zaman kaybedilmeden giderilmeli. Bunun için SSK’lı çalışanlar ile Bağ-Kurlular arasındaki prim gün sayısı zaman kaybedilmeden 7 bin 200 günde eşitlenerek norm birliği sağlanmalı. Geriye dönük borçlanmalarda mutlaka taksit imkanı verilmeli” dedi.

'STAJ SİGORTASI EMEKLİLİĞE SAYILMALI'

TBMM Bütçe Plan Komisyonu’nda esnaf ve sanatkârların beklentilerinin karşılanmadığını beklentilere yönelik taleplerin TBMM Genel Kurulu’nda yasanın görüşülmesinde dikkate alınarak düzenleme yapılması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “SSK’lılar ile Bağ-Kurlular arasındaki prim gün sayısının eşitlenmesinin yanı sıra staj mağdurlarının da sorunları mutlaka çözülmeli. Çünkü staj mağduriyeti çözülmediği zaman iş yerlerinde ara elaman bulma imkânımız olmaz. Staj süresi sigortalılığa sayıldığı takdirde her alanda ara elaman sıkıntısı çözüme kavuşur” diye konuştu.

Haberin Devamı

EYT STAJ ÇIRAKLIK SİGORTASI BAŞLANGIÇ SAYILDI MI?

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 4 maddeden oluşan teklifi açıklamıştı. Akbaşoğlu, “Teklif, yalın, sade, uygulanabilirliği basit, en genel şekilde hakları genişletici bir düzenlemeyi ihtiva ediyor.” sözlerini kullanmıştı.

Teklifin 4 maddeden oluştuğu açıklanırken, prim günü ve çalışma süresini dolduranlar emekli olabilecek.

Çalışan emekli için işverenlere 5 puan destek primi verilecek. Taşerondan kadroya geçenlere zorunlu emeklilik şartı kalkacak.

Düzenlemede ve kanun taslağında EYT’lilerin staj ve çıraklık sigortasıyla ilgili bir bilgi paylaşılmadı.

Haberin Devamı