Gazete Vatan Logo

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) formülleri neler? EYT ne zaman çıkar? EYT’den kimler yararlanabilir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili umut veren gelişmeler gelmeye devam ediyor! Prim ve gün şartını tamamlayıp, yaş haddinden emekliliğini bekleyen milyonlarca kişi bekliyordu. Hükümet çalışmalara başladı. Çalışma Bakanlığı EYT ile ilgili bir ekip kurarak çalışmalarına başladığını duyurdu. Kulislerde EYT düzenlemesi için konuşulan formüller var. Peki, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) formülleri neler? EYT ne zaman çıkar? EYT’den kimler yararlanabilir? İşte EYT ile ilgili öne çıkan formüller…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) formülleri neler? EYT ne zaman çıkar? EYT’den kimler yararlanabilir?

EYT ile ilgili yeni gelişmeler geliyor! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, milyonlarca kişinin yılardır beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmalara başladığını resmen duyurdu. Bakan Vedat Bilgin, EYT düzenlemesi ile ilgili en uygun formülün devreye alınacağını belirtti. Şu ana kadar kararlaştırılmış bir EYT formülü yok. Ancak kulislerde konuşulan birkaç yöntem var. Peki, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) formülleri neler? EYT ne zaman çıkar? EYT’den kimler yararlanabilir? İşte EYT ile ilgili öne çıkan formüller…

EYT NE ZAMAN ÇIKAR?

Düzenlemenin yıl sonunda veya en geç Ocak 2023'te Meclis'e gelmesi bekleniyor.

EYT’DE HANGİ FORMÜLLER OLABİLİR?

EYT düzenlemesi için konuşulan formüller şöyle:

15 yıl çalışma süresi 3600 prim gününü dolduranlarda ve 8 Eylül 1999 öncesi sigortası olanlarda emeklilik için yaş şartı aranmaması öncelikli talep. Bu formüle göre 6,5 milyon kişi düzenlemeden yararlanacak.

Erkeklerde 25 yıl ve 9 bin prim, kadınlarda 20 yıl ve 7 bin 200 primin tamamlanması halinde yaş şartına bakılmadan emeklilik formülü.

Haberin Devamı

Eylül 1999'da çıkan yasa çerçevesinde emelilik yaşını doldurmak için beklenen sürenin yarı yarıya azaltılması ve yüzde 2 maaş kesintisiyle erken emeklilik formülü de değerlendirilen başlıklardan biri.

Alternatiflerin her biri maliyetleriyle birlikte değerlendirilecek.

EYT’DEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999'dan önce olanlar, EYT'li olarak adlandırılıyor.

Bu tarihten önce yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999'da yürürlüğe konulan 4447 sayılı kanunla, emekli olabilmek için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarına yaş kriteri de eklendi.