Gazete Vatan Logo

Emeklilere 5 bin TL ikramiye! 'Bir gün bile prim ödeyenler yararlanamayacak'

Emekli vatandaşlara Cumhuriyetin 100. yılı kapsamında, bir kereye mahsus, 5 bin TL ikramiye verilecek. 5 bin TL emekli ikramiyesi kasım ayının ilk 15 günü içerisinde hesaplara yatacak ancak emekli olup çalışmaya devam edenler ikramiye hakkından yararlanamayacak.

Emeklilere 5 bin TL ikramiye! 'Bir gün bile prim ödeyenler yararlanamayacak'

ÖZLEM ATİLA / gazetevatan.com

Cumhuriyet Bayramı İkramiyesi olarak isimlendirilen 25/10/2023 tarihinde yayınlanan 7464 Sayılı Kanun ile 5510 Sayılı Kanuna eklenen geçici 98.madde ile bir defaya mahsus ikramiye ödenmesine karar verildi. Ekim 2023 ödeme döneminde gelir veya aylık alanlara dosya bazında 5000 Liranın Kasım ayında Hazineden ödenmesi bekleniyor. Peki kimler ikramiye alacak, bu haktan kimler yararlanamayacak. Sosyal güvenlik uzmanı Dilek Ete gazetevatan.com’a konun detaylarını anlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan koydu. Bakan Işıkhan “Biz düzenlemeyi tamamladık. Çalışan emeklileri kapsam dışında bıraktık. Emekli ikramiyeleri ile ilgili kapsam genişlemeyecek” ifadelerini kullanmıştı. Peki 5 bin liralık ikramiyeden çalışmayanlar dışında tüm emekliler yararlanabilecek mi? Dilek Ete maddeler halinde açıkladı.

BİR GÜN BİLE PRİM ÖDENMİŞSE İKRAMİYE ALAMAYACAKLAR

506 Sayılı Kanunun geçici 20.maddesi kapsamındaki banka ve sigorta sandık şirketleri emeklilerine ikramiye ödemesi yapılmayacağını dile getiren Ete, “5510 Sayılı Kanuna tabi SSK(4a) ,Bağ-Kur(4b) Emekli Sandığı(4c) kapsamında Ekim 2023 tarihinde bir gün dahi prim ödendiyse ikramiyeden yararlanamayacaklar.” İfadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dilek Ete, “Yine yaşlılık aylığı almaktayken 5335 sayılı Kanunun 30.maddesinin ikinci fıkrasında sayılan genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli daireler ,döner sermayeler ,belediyeler ,il özel idareler kısaca sermayesinin yüzde 50 sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda aylıkları kesilmeksizin çalışanlara bu madde uyarınca ödeme yapılmayacak.” diye konuştu.

DUL VE YETİM MAAŞI ALANLAR DA YARARLANACAK

Pek çok emekli de 5 bin liralık ikramiyeden yararlanıp yararlanamayacağını merak ediyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ete, Ekim 2023 döneminde emekli, yaşlılık ,vazife malullüğü, malullük aylığı alan kendi aylığı olanların ikramiye alabileceğini açıklayarak, “İş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasından Sürekli İş Göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranı kadar ödeme yapılacaktır. Örneğin Sürekli İş Göremezlik derecesi yüzde 15 ise bu durumda 5000 Liranın yüzde 15’i kadar yani 750 Lira ödenecektir. Ayrıca Ekim 2023 döneminde aylık alan şehit yakını, gaziler ,muharip gaziler, güvenlik korucuları ,şampiyon sporcular, terörden zarar gören sivil vatandaşlar ve bu kişilerin hak sahiplerine bir defaya mahsus olmak üzere hisseleri oranında Hazineden 5000 Liranın hisse oranı kadar ödeme yapılacaktır.” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇİFT MAAŞ ALANLARIN DURUMU

Dilek Ete sözlerini şöyle sürdürdü;

“Yakınları üzerinden ölüm aylığı alanlara hisseleri oranında örneğin başka aylığı olmayan sadece dul aylığı olana 5000 Liranın yüzde 75 i ödenecek. Yabancı ülkelerle yapılan anlaşma gereği kısmı aylık alanlara ülkemizde geçen hizmetlerinin prim ödeme gün sayılarının toplam prim ödeme gün sayısına oranı kadar ikramiye ödenecek. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan birden fazla dosyadan gelir alana en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılır. Hak sahibi olarak gelir ve aylık alanlara çalışsalar, kendilerine ait işyerleri de olsa ikramiye ödenecektir. Örneğin dul aylığı, yetim aylığı, şehit aylığı…vb aylıkları hak sahibi olarak alıyorsanız çalışsanız da hisseniz oranında ikramiye alacaksınız.”

Haberin Devamı

5 bin TL’lik ikramiyeyi hak ettiği halde ödeme yapılmadan hayatını kaybedenlerin hakkı ne olacak? Sorusunu Dilek Ete şöyle yanıtlıyor;

“Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi varislerine veraset ilamındaki hisselere göre ödenir.”

Özellikle banka borcu olan emekliler 5 bin liralık ikramiyeye haciz işlemi uygulanıp uygulanmayacağını merak ediyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete’den emeklileri rahatlatacak açıklama geldi. Ete, Cumhuriyet Bayramı ikramiyesine haciz işlemi uygulanamayacağının altını çizdi.