Gazete Vatan Logo

Emekli promosyonunda rakamlar değişiyor! Bekleyen karlı çıkacak

Emeklilerin maaşlarındaki yüzde 30 artış ve yaklaşık 2.5 milyon EYT'linin emekli olması nedeniyle bankalar, yeni 'maaş müşterisi' bulmak ve var olanları muhafaza edebilmek için emeklilere ödeyecekleri promosyonlar için çalışma yapmaya başladı. TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, promosyon rakamı ile ilgili sektörde konuşulan ve dikkat çeken rakamı da açıkladı. İşte detaylar...

Emekli promosyonunda rakamlar değişiyor! Bekleyen karlı çıkacak

Özge Seren Doğu | ozge.dogu@gazetevatan.com

Milyonlarca EYT'li şu anda emeklilik için gün sayıyor. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile 2.5 milyona yakın kişinin daha emekli olması bekleniyor. Emeklilere ocakta maaş artışı ve EYT gelişmesi ile birlikte vatandaşlar banka promosyonlarını da araştırmaya başladı. Bankaların promosyon yarışı adeta yaza damgasını vurmuştu.

Tüm bu son gelişmelerin ardından harekete geçen bankalar promosyon kampanyası için kesenin ağzını açacak. Daha önce emekliler 7 bin 500 TL’ye kadar maaşlarına göre promosyon alıyordu. Ancak şu anda rakamlar artacak. Ödenecek miktarlar emekli maaşına göre değişkenlik gösteriyor. Emeklilerin promosyon alabilmesi için 3 yıl boyunca aynı bankada kalma sözü veriliyor.

PROMOSYON İÇİN DİKKAT ÇEKEN RAKAM

TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, son yıllarda bankaların rekabet yarışını değerlendirdi ve son gelişmelerle birlikte promosyonun ne kadar olacağı konusunda dikkat çeken bir açıklamada bulunarak rakam verdi.

BANKALAR, EMEKLİLERE REKABETLE NEDEN PROMOSYON VERME YARIŞINA GİRDİ?

Haberin Devamı

Hüseyin Ölmez, “Bankaların temel iştigal konusu para ticareti olduğu için, emekliler kaynak temini açısından maliyeti az mevduat sağlanan, bu kaynakların satışı için güvenilir kredi müşterisidir. Bunun yanında Ulusal geleneğimiz olan, ‘Kefen parası’ olarak adlandırılan emekli birikimlerinin de promosyon ödemesi ile bankaya gelmesini sağlamaktadır.” dedi ve devamında şu ifadeleri kullandı:

Banka promosyonları ile ilgili olarak yeterli bir mevzuat olmadığı için, Haziran/2022 den sonra bankaların sert rekabeti, özellikle borçlu emekliler için hakkaniyete ve hukuka uygun olmayan davranışları nedeniyle mağduriyetlere de neden olmuşlardır. Bu konularda THH'den çıkan kararların emeklilerin lehine olması hukuksuzluğu izale etmeye de başlamıştır.

BANKALAR ÇALIŞMALARA BAŞLADI

TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, promosyon miktarındaki artış ve hazırlıklar ile ilgili önemli detaylara yer verdi.

Hüseyin Ölmez, “Emeklilerin maaşlarındaki yüzde 30 artış ve yaklaşık 2.500.000 EYT’linin emekli olması nedeniyle; bankalar yeni ‘maaş müşterisi’ bulmak ve var olanları muhafaza edebilmek için emeklilere ödeyecekleri promosyonlar için çalışma yapmaya başladı” dedi.

“POTANSİYEL YENİ MÜŞTERİ”

Hüseyin Ölmez, “2.500.000 kişi olduğu söylenen EYT’lilerin emekli olması ve maaşlarının bağlanması ile ilk aşamada her ay en az 2.500.000 X 5.500 (En az emekli maaşı) = 13.750.000.000 TL olarak bankalara emekli maaşı olarak aktarılacaktır. Bankalar için bu yeni ve ucuz bir kaynak, 2.500.000 kişi de potansiyel müşteridir.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘YASANIN MECLİSE SUNULDUĞU GÜN AÇIKLAMALAR BAŞLAYACAK’

Bankaların, buradan pay alabilmek ve mevcut müşterilerini muhafaza edebilmek için yeni emeklilerin maaş ödemelerini kendilerine çekebilmek amacıyla yeni bir promosyon hazırlığında olduğunu belirten Ölmez, EYT ile ilgili yasanın TBMM’ye sunulduğu gün açıklamaların başlayacağını da söyledi.

3 KATINA MI ÇIKACAK? 22.500 TL PROMOSYON ÖDEMESİ

Yeni promosyon miktarı ile ilgili de rakam veren Hüseyin Ölmez şu açıklamayı yaptı:

Yeni promosyon miktarlarının, halen uygulanan en yüksek 7.500 TL’nin 3 katına, yani 22.500 TL’ye ulaşacağı, bankacılık kesimlerinde konuşulmaktadır. 2.500.000 kişi yeni ve promosyonu hak eden emekliler olacaktır.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA 5 BİN TL PROMOSYON

22.500 TL’ye ulaşacağı söylenen promosyonların her emekli için miktar olarak hak edilmiş bir meblağ olmayacağına dikkat çeken Ölmez, bankaların kendi saptadıkları emeklinin maaşına göre promosyon ödemesi yapacağını belirterek, “En az dilimin, yani 5.500 TL emekli maaşı alan emeklinin 5.000 TL promosyon alabileceği de konuşulmaktadır.” dedi.

Haberin Devamı

'KAMU BANKALARI DAHA ATAK OLACAK'

Aynı zamanda TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, geçen seferki promosyon rakamlarının aksine bu yıl kamu bankalarının daha atak olacağını da belirtti.