Gazete Vatan Logo

İş yerinin taşınması çalışana tazminat hakkı kazandırabilir mi? İşçi kıdem tazminatı alabilir mi?

Şirketler, maliyetleri düşürme, daha büyük tesisler bulma, yeniden yapılanma veya başka bir işletmeyle birleşme gibi birçok nedenden dolayı yer değiştirebilir. Bir işverenın işyerinin yerini değiştirme kararı çalışanları kimi durumlarda zor durumda bırakabiliyor. İşvereniniz taşınırsa, belirli hak ve yükümlülükleriniz var. İş yerinin bir başka yere taşınması belli şartlarla işçilere kıdem tazminatı kazandırabilir. Peki, İş yerinin taşınması çalışana tazminat hakkı kazandırabilir mi? İşte bilmeniz gerekenler…

İş yerinin taşınması çalışana tazminat hakkı kazandırabilir mi? İşçi kıdem tazminatı alabilir mi?

İşveren işyerinin yerini değiştirirse bazı durumlarda çalışanın, belirli hak ve yükümlülükleri bulunuyor. İş için başka bir yere taşınmak maliyetli olabileceği için, iş yerinin bir başka yere taşınması belli şartlarla işçilere kıdem tazminatı kazandırabilir. Bu yüzden işe alımlarda çalışanlar, iş yerinin taşınması ve yer değiştirmesi ile ayrıntılarını müzakere etmelidir. Peki, İş yerinin taşınması çalışana tazminat hakkı kazandırabilir mi? Sosyal Güvenlik yazarı Faruk Erdem bugünkü yazısında, iş yerinin taşınması ve işçinin hakları ile ilgili okuyucusundan gelen soruları yanıtladı.

İŞ YERİNİN TAŞINMASI ÇALIŞANA TAZMİNAT HAKKI KAZANDIRABİLİR Mİ?

İş yerimiz önümüzdeki günlerde taşınacak. İşyerinin bir başka yere taşınması ile bizim de oraya gitme zorunluluğumuz var mı? Taşınmayı kabul etmeyip işten ayrılmak istersek tazminat alabilir miyiz? (bir grup işçi)

İŞVEREN İŞÇİNİN ONAYINI ALMAKLA YÜKÜMLÜ!

İşçi işveren ilişkilerinin genel çerçevesini her ne kadar İş Kanunu düzenliyor olsa da bazı özel noktalar iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile belirleniyor. Bu yüzden işe girmeden önce bir sözleşme hazırlanması bunun yazılı olarak imza altına alınması büyük önem kazanıyor. Bu kapsamda; işin niteliği, görev tanımları, çalışma süre ve koşulları, işçiye ödenecek ücret ve diğer esaslar iş sözleşmelerinde belirlenmektedir. İş sözleşmesi hükümleri, işyeri uygulamaları veya çalışma koşulları konusunda değişiklik yapmak isteyen işveren, durumu yazılı olarak bildirmek ve işçinin onayını almakla yükümlüdür.

Haberin Devamı

TAŞINMA BAŞKA ŞEHİRE GERÇEKLEŞİYORSA DURUM DEĞİŞİYOR!

Taşınma durumu eğer aynı şehir içinde gerçekleşiyorsa burada işçiye bir tazminat hakkı doğmuyor. Ancak eğer taşınma başka bir şehre yapılıyorsa burada esaslı değişiklik devreyle girecektir. Bu durumu düzenleyen madde ise İş Kanunu'nun 22. maddesi. Söz konusu madde şöyle diyor:

"İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz.

Haberin Devamı

İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21'inci madde hükümlerine göre dava açabilir. Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir.

Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz." Burada sizin işyerinizin nereye taşındığı ve iş sözleşmenizdeki maddeler çok önem kazanıyor.