Gazete Vatan Logo

İdari izinler yıllık izinden düşer mi? İdari izin yıllık izinden sayılır mı? İdari izin maaştan kesilir mi? İdari izinde çalışanın mesaisi nasıl hesaplanır?

Kurban Bayramı tatili belli oldu! Bayram tatilinde 13-14 Temmuz’a denk gelen günlerde kamu çalışanlarına idari izin ilan edildi. Buna göre, hafta sonları ile birlikte bayram tatili 9 gün oldu. Ancak çalışanların aklına idari izin ile ilgili pek çok soru takılıyor. Bunlardan ilki idari izinlerin maaşta kesintiye neden olup olmayacağı, ikincisi ise idari izinlerin yıllık izinden düşüp düşmeyeceği. Peki, İdari izinler yıllık izinden düşer mi? İdari izin yıllık izinden sayılır mı? İdari izin maaştan kesilir mi? İdari izinde çalışanın mesaisi nasıl hesaplanır? İşte idari izin konusunda bilmeniz gerekenler…

İdari izinler yıllık izinden düşer mi? İdari izin yıllık izinden sayılır mı? İdari izin maaştan kesilir mi? İdari izinde çalışanın mesaisi nasıl hesaplanır?

Kurban Bayramı tatili uzatıldı. Açıklamayı Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Buna göre, kamuda 13-14 Temmuz idari izin ilan edildi. Bayram tatili hafta sonları ve idari izinle birlikte 9 gün oldu. Kamu çalışanları ve izin günlerini kamuya göre düzenleyen özel sektörde çalışanların aklında pek çok soru işareti belirdi. Bunlar idari iznin yıllık izinden sayılıp sayılmayacağı, idari izin kullananların maaşlarından kesinti yapılıp yapılmayacağı. İdari izin konusunda çalışan hakları konusunda merak edilenleri hukukçular yanıtladı. Peki, İdari izinler yıllık izinden düşer mi? İdari izin yıllık izinden sayılır mı? İdari izin maaştan kesilir mi? İşte çalışanın hakları…

İDARİ İZİNLER YILLIK İZİNDEN DÜŞER Mİ?

Avukat Arabulucu Ayşin Sincar “İdari izinler yıllık izinden düşer mi?” ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“İdari izinlerde çalışılan süreler yıllık izinden düşmez. Yıllık izin kullanırken yıllık izin içerisinde idari izin verilen gün olması halinde o günler yıllık izinden düşülmez.”

Haberin Devamı

İDARİ İZİN MAAŞTAN KESİLİR Mİ?

Avukat Sincar, İdari izinde olan çalışanların ücretlerinde herhangi bir kesinti olmayacağını dile getirdi.

ÖZEL SEKTÖRDE İDARİ İZİN VAR MI?

Sincar, “Özel sektörde de yöneticiler kendi inisiyatifi ile idari izin tarihlerinde çalışanlarına izin verebilir. Bu izinler işverenin inisiyatifi ile verildiği için yıllık izinden düşülmemeli ve ücreti ödenmelidir.” dedi.

RESMİ TATİL VE İDARİ TATİL NE ANLAMA GELİR?

Avukat Ayşin Sincar: Resmi tatil kamu ve özel sektörde çalışan tüm çalışanları kapsar. Resmi tatilin uygulanması kanunla belirlenmiştir ve uygulanmaması halinde cezai yaptırımlar söz konusudur.

Özel sektörde resmi tatilde işverenler tarafından zorla çalıştırılmak haklı sebeple iş akdi feshi sebebidir ve yapılan çalışmalar 1’e 2 ücret olarak hesaplanır. Yani günlük ücret 50 TL ise 100 TL olarak ödenmelidir. İdari izinler sadece kamu çalışanlarını kapsar. Genelge ya da idarenin kararı ile verilir.

İDARİ İZİN VE RESMİ TATİLDE FAZLA MESAİ YAPAN ÇALIŞANIN ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?

Haberin Devamı

Ayşin Sincar: Özel sektörde idari izin zorunluluğu olmadığından bu sürelerde işveren izin vermediyse çalışma da normal ücret üzerinden hesaplanır.

Fırat Epözdemir: İdari izin günlerinde kamu kurumları açık kalır ve yönetici tarafından belirlenen kişi veya kişiler nöbetçi olarak görevlerine devam ederler. Nöbetçi olarak görevlerine devam eden kişiler için fazladan ücret ödemesi yapılmaz. Özel sektörde çalışanlar idari izinden yararlanamayacağı için özel sektör çalışanları çalışmalarına devam ederler ve fazladan herhangi bir ücrete hak kazanamazlar. Resmi tatillerde özel sektörde çalışanlar için almış oldukları günlük ücret esas alınarak Ulusal Bayram ve Genel Tatil ücreti hesaplanır.