Gazete Vatan Logo

EYT ile ilgili '18 yaş öncesi çalışma' detayı! Yaş şartı aranacak, 1981 yılına dikkat

Memur, SSK, Bağkur ve tarım sigortalıları merakla bekliyor. EYT düzenlemesinde artık son dönemece girildi. Peki emeklilik hesaplamasında 18 yaş öncesi çalışma EYT'ye girer mi? 1981 yılına dikkat edilmesi gerekiyor. İşte detaylar...

EYT ile ilgili '18 yaş öncesi çalışma' detayı! Yaş şartı aranacak, 1981 yılına dikkat

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde çalışmalar devam ediyor. Aralık ayında Meclis'e gelmesi beklenen EYT'nin yeni yıl itibarıyla yasalaşması bekleniyor. Böylelikle yeni yılın ilk aylarında milyonlarca EYT'li emeklilik hakkına kavuşacak ve maaş almaya başlayacak.

EYT’de sona doğru yaklaşılıyor. Çalışmalar devam ediyor. Gündemde birçok iddia dolaşıyor. Formül arayışları söz konusu. Onlardan birisi de 18 yaş öncesi çalışma dikkate alınabilir deniliyor. Peki 18 yaş öncesinde nasıl bir düzenleme olur? Konuyla ilgili merak edilenleri Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, CNN Türk'te anlattı. Kaya şu ifadeleri kullandı:

18 YAŞ ÖNCESİ ÇALIŞMA EYT’YE GİRER Mİ?

"Bizim sosyal güvenlik sistemimiz içerisinde 3 şarttan söz ediyoruz. Yaş, prim gün sayısı ve hizmet yılıdır. Yaş şartını kategorize eden 1981 yılıdır. 1981 yılındaki mevzuata baktığımızda 18 yaş şartı aranmazdı. 81’den önce 18 yaşının altında da olsanız emeklilikten sayılırdı. 81 yılında çıkarılan yasaya bakıldığında artık 18 yaşından sonraki dönemler artık emeklilik hesabında dikkate alınır.

Haberin Devamı

18 yaş öncesi çalışanlar elbette olacaktır. 18 yaş altı da sigortalı olmak durumunda bunda hizmet süreleri dikkate alınır ama emeklilikte yaş şartı dikkate alınmaz. EYT’lilerin 1981 yılına dikkat etmeleri gerekiyor. 1981 öncesinde 18 yaş şartı aranmıyor yani EYT kapsamında yararlanabilirler. Ama 1981 yılından sonra 18 yaşına henüz girmemiş olanlardan yaş şartı aranacak.

1981 YILINA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR

81 yılından sonra sigortalı olan kişiler 18 yaşı doldurmadıkları için EYT kapsamından yararlanmaları mümkün değil. Burada örnek verecek olursak 1 Ocak tarihinde 1982 doğumlu kişinin 99 tarihinde sigortalı olacağını varsayarsak bu kişinin EYT’li olması söz konusu olmayacak. EYT’lilerin hesaplamalar yaparken 1981 yılına dikkat etmeleri gerekiyor.

82 yılında doğumlu olanların sigorta başlangıç tarihi 99, 98’li yıllara giriyorsa EYT kapsamına girebilmeleri için bir kere başladıkları yılın üzerine 18’i koymak zorundalar."

Haberin Devamı

BAKAN BİLGİN: EYT'LİLERLE İLGİLİ KAPSAMLI DÜZENLEME YAPILACAK

Öte yandan geçtiğimiz haftalarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ve asgari ücret ile ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Bilgin şu ifadeleri kullanmıştı:

Enflasyonun asgari ücret üzerindeki tahribatını bitirecek düzenlemeyi Aralık ayında yapacağız. Kayıt dışı istihdam konusunda dikkat eden şirketlere kamu destekleri vereceğiz.

Çalışma hayatında sosyal barışı önemsiyoruz. İşbirliği içinde sorunların daha kolay çözülebileceğine inanıyoruz. Sorunların üzerine gidiyoruz. Kamu çalışanlarıyla ilgili 3600 sorunu vardı, onu çözdük. Tüm kamu çalışanları ve emekli olacakları kapsayan toplumsal adalet duygusunu getiren sistemi yaptık. Önümüzdeki günlerde yıllardır Türkiye'de çalışma hayatında sendikaların önemli taleplerinden biriydi, geçici işçiler sorunu, onu çözmek üzereyiz. Asgari ücretle ilgili düzenlememiz var.

EYT'lilerle ilgili Aralık ayı içinde kapsamlı, bütün sorunları aşmaya yönelik düzenleme yapılacak. Aralık ayı başında yapılacak. Çok detaylı bir çalışma, her insanın özel durumu var. Primler araştırılıyor, özelliklere bakılıyor. Endişeleri giderecek şeffaf düzenleme yapılacak. Ücretlerin enflasyon karşısındaki kaybı kaldıracak, toplu pazarlık sistemiyle demokrasiye katkı yapacak bir çözüm yaklaşımını bu sene gerçekleştirirsek görevimizi yapmış sayacağız. Çalışanlar ve emekliler memnun olacaklar."

Haberin Devamı