Gazete Vatan Logo

Asgari ücret ne kadar olacak, zam ne zaman açıklanacak? Gözler Asgari ücret temmuz zammı için Asgari Ücret Komisyonu'na çevrildi!

Asgari ücret ne kadar olacak, ek zam ne zaman açıklanacak? Asgari ücret zammı için araştırmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. En son aralık ayında zam yapılan asgari ücrete ek zam geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı'nın ardından, 'Asgari ücreti artırarak, işverenlerin de omuzlarındaki yükü kaldırarak adil bir yükseliş yapmıştık. Bunun için Çalışma Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim.' dedi. Açıklamanın ardından Asgari Tespit Komisyonu bugün toplanıyor. Peki, asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak, asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret ne kadar olacak, zam ne zaman açıklanacak? Gözler Asgari ücret temmuz zammı için Asgari Ücret Komisyonu'na çevrildi!

Asgari ücret zammı sabırsızlıkla bekleniyor. Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelen asgari ücrete zam müjdesi heyecanla karşılandı. Erdoğan talimat verdiğini ve çalışmalar neticesinde asgari ücret zammının duyurulacağını aktardı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Komisyonu ilk toplantısını bugün yapılıyor. Peki, asgari ücret ne zaman açıklanacak, asgari ücret ne kadar olacak?

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine sonrası yaptığı açıklamada, "Asgari ücreti artırarak, işverenlerin de omuzlarındaki yükü kaldırarak adil bir yükseliş yapmıştık. Bunun için Çalışma Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Böylece yapılan artışın istihdamda herhangi olumsuz bir etkiye yol açmasına izin verilmeyecektir. İnşallah en kısa bir sürede müjde vereceğiz. Amacımız enflasyon oranı kaç olursa olsun, hiçbir çalışanımızın ve emeklimizin hayat pahalılığı altında ezilmesine müsaade etmemektir. Detaylarını açıklayacağımız bu çalışmanın emeklilerimize ve çalışanlarımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. NATO görüşmelerinden döner dönmez açıklayacağım." dedi.

Haberin Devamı

NATO Zirvesi, 28-30 Haziran'da düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da 30 Haziran'da Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

Asgari ücret komisyonu da bugün toplanıyor. Asgari ücret zammının bu hafta ya da önümüzdeki hafta netleşmesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 73.5 olarak gerçekleşmişti. Yıl başında yüzde 50 zam alan asgari ücretli çalışanlar böylece bir olasılık olarak en düşük yüzde 23.5 oranında zam alabilecekler.

Asgari ücretli çalışanların işverene toplam maliyeti 5 bin 879 lira 70 kuruş oluyor. Bunun içinde brüt ücret, SGK primi ve işsizlik sigortası ücreti bulunuyor. Bu rakam üzerinden SGK primi ve işsizlik fonu gibi kalemlerden devlet tarafı esneklik sağlayarak işverenin de yükünü azaltmayı hedefleyebilir. Böylece yapılacak zam oranının bir kısmı devlet destekli bir kısmı da işveren destekli olarak gerçekleşebilir. Dolayısıyla oranların ne olacağı konusunu netlik kazanmadı.

Haberin Devamı

Türk İş’in talebi ise yüzde 40 olacak.