Gazete Vatan Logo

Asgari ücretten yüksek maaş alanlar ne kadar zam alacak?

Asgari ücret zam oranı belli oldu. Özel sektörde yüksek maaşla çalışanlar ise, kendilerine ne kadar zam yapılacağını merak ediyor. Zam oranları ile ilgili uzman isimden dikkat çeken bir açıklama geldi. İşte yeni maaşlar ile ilgili merak edilen detaylar...

Asgari ücretten yüksek maaş alanlar ne kadar zam alacak?

Milyonlarca asgari ücretli zam oranını merak ediyordu. Hükümet, işçi ve işveren temsilcileri tarafından yapılan pazarlık sonucu, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücreti belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücretin 8.506 TL olduğu açıklandı. Asgari ücretin netleşmesinin ardından özel sektörde asgari ücret üzerinde maaş alanlar, kendilerine ne kadar zam yapılacağını merak etmeye başladı. 

Asgari ücret zammı tüm özel sektör için belirleyici oluyor. 2022'de asgari ücretli çalışanlara  ikinci kez zam yapılmasının ardından özel sektör harekete geçmiş ve tüm çalışanlara ek zam yapılmıştı. Bu nedenle tüm çalışanların gözü açıklanacak asgari ücret zam oranındaydı.

Asgari ücret zam oranı 2023 yılı için yüzde 54.66 oldu. Peki yüksek ücretle çalışanlar da aynı oranda zam alabilecek mi?

Asgari ücret zammı ne kadar yüksek olursa bu oran özel sektördeki diğer çalışanları da dolaylı olarak etki ediyor.

Milliyet'te yer alan habere göre Ekonomist Muhammet Bayram özel sektör zammı ile ilgili şunları söyldi;

Yüzde 54 kadar olmasa dahi 5 ile 10 puan aşağısında bir rakamla asgari ücret üzerindeki fiyatlar da belirlenecektir. Bu konu tamamen işçi ve işveren arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Devletin bu konuda bir regülasyonu söz konusu değildir.

 Asgari ücret zammının ardından çalışanlar, 2023'te yemek parasının ne kadar olacağını da merak ediyor. Günlük 55 TL olan yemek ücreti kaç liraya çıkacak? Konu ile ilgili de konuşan Bayram, "Yemek ücretlerinde yeni dönemde artış beklemiyorum. Ancak önümüzdeki dönemde tekrar güncellenecektir. Devletimizin 30 Haziran’a kadar çalışan başına 1000 TL üzerindeki ısınma yardımları üzerinden vergi ve sigorta primlerini almıyor. Bu yardımda tutar değişmeyecektir." ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı