Gazete Vatan Logo

Asgari ücret ile ilgili son dakika açıklaması! Vergi indirimi...

Asgari ücretli olarak çalışan milyonlar yapılacak zam oranını merakla bekliyor. 'Asgari ücret 2022'de ne kadar olacak?' sorusu en sık araştırılan konular arasında yer alırken, asgari ücrette veri düzenlemesi gündeme geldi. Yapılacak vergi indirimi asgari ücretlinin cebine yansıyacak. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Sefer Şener, "İş verene bir asgari ücretlinin maliyeti 4 bin 203 TL’dir. SGK prim payları, gelir vergisi var. Söylenilen brüt dediğimiz 3 bin 577 lira olan ücretten asgari ücretli 226 lira vergi ödüyor. Devlet vergi kısmında da indirim yapacaktır." dedi.

Asgari ücret ile ilgili son dakika açıklaması! Vergi indirimi...

Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücret ile ilgili gelen haberlerde. Asgari ücret zam oranı ile ilgili hükümet kanadından peş peşe gelen açıklamalar 'asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz.' yönünde. Asgari ücrete yapılacak zam miktarının uzun yıllardır görülmemiş oranları bulacağı yönünde. Asgari ücret zammı dışında vergi indirimleri de gündemde.

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı:"Daha önceki yılların tamamını 2001’den itibaren incelediğimizde özellikle enflasyonun üzerinde yüzde 5 ile 7 arasında refah payı eklenmiş. Burada büyümeden gelen katkı payı ve diğer unsurlar var. Sadece enflasyon oranında değil enflasyonun üzerinde büyüme getirecek şekilde bir ilave yapmanız gerekiyor. Bu ilave son 20 yıllık dönemde yüzde 5 ile 7 arasında oldu.

"ASGARİ ÜCRETİ ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ"

Şunu da unutmamak lazım enflasyonun konut ve faturalarla ilgili kısmı yaklaşık olarak 11 puana denk geliyor. Neredeyse enflasyonun yarıya yakını gıda ile ilgili artışlardan ve faturalar dediğimiz kira ile ilgili kısımdan geliyor. O yüzden hükümet mutlak suretle asgari ücreti enflasyona ezdirmeyeceğiz şeklinde söylüyorsa bunları göz önüne alacaktır diye düşünüyoruz.

Haberin Devamı

"ZAM YÜZDE 20'NİN ÜZERİNE ÇIKACAK"

Temennimiz asgari ücrette yüksek oranlı bir zam yapılmasıdır. Gerçekleşen enflasyon yüzde 20’ye yakın, piyasanın beklentisi şudur. Zam yüzde 20’nin üzerine çıkacak diye gözüküyor. Hem işveren tarafının hem işçi sendikalarının hem de hükümet tarafının iyi değerlendirmesi gerekiyor. Şimdiye kadar yapılanlar enflasyonun üzerine yüzde 5 ile 7’lik bir zammın yapıldığını gösteriyor. Enflasyonun üzerinde yüzde 5’in üzerinde yapılacak zam kısa vadede asgari ücretliyi enflasyon oranına taşıyacaktır diye düşünüyorum.

Türkiye’de 13.6 milyon çalışan iş gücü var. Bunun da yüzde 42.5’i yani 6.5 milyon asgari ücretle çalışan kesim var. İlerleyen aşamalarda bir üst seviyede çalışanları bu ücrete yakın olarak kabul ettiğimizde bu kesimin hepsini etkileyecek.

Haberin Devamı

Rahatlıkla şunu söyleyebiliyoruz 10 milyona yakın kişi bu asgari ücretten ne kadarlık refah payı alacağını merak ediyor. Bizim bu rakamlardan çıkarttığımız. Temennimiz yüksek zam yapılması ancak bizim çıkardığımız enflasyonun üzerinde 5 puan ilave yapılmasıdır. Bu rakam yapıldığında doğal olarak enflasyonun üzerinde çalışana refah sağlamış olursunuz.

ASGARİ ÜCRETTE VERGİ İNDİRİMİ

Sayın Bakanın açıkladığı enflasyonun üzerinde zam yapılacak ve büyümenin üzerinde refah payının ekleneceğini söylemek lazım. İş verene bir asgari ücretlinin maliyeti 4 bin 203 TL’dir. SGK prim payları, gelir vergisi var.
Söylenilen brüt dediğimiz 3 bin 577 lira olan ücretten asgari ücretli 226 lira vergi ödüyor. Devlet vergi kısmında da indirim yapacaktır.

500 TL’si direkt SGK prim payıdır. Siz emekli olduğunuzda ikramiye alacaksınız buna gidiyor. Kalan 227 TL’lik kısım vergi olarak gidiyor. Vergiyi tamamen kaldırsak dahi bu 250 liralık bir artışa tekabül ediyor. Siz işveren üzerindeki vergiyi kaldırırsanız. 550 TL SGK payı ödüyor işveren. Bunları tamamıyla kaldırsanız geleceğe dönük olarak sosyal güvenlik sisteminde açık vermeniz durumu var. Bu durum gördüğümüz kadarıyla söz konusu değil. Vergilerde azaltım düşünülüyor."

Haberin Devamı

 

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Komisyon her yıl aralık ayının ilk haftası toplanıyor. Komisyon geçen yıl ilki 4 Aralık olmak üzere 15 Aralık, 22 Aralık ve 28 Aralık'ta gerçekleştirmişti.

2022 YILINDA ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ NE KADAR OLACAK?

Yapılan değerlendirmeler sonucu asgari ücret için yüzde 25-30 artış tahminleri ön plana çıkıyor. Yüzde 25'lik zamma göre brüt asgari ücretin 4.471 liraya net asgari ücretin de 3.532 liraya, yüzde 30'luk zamma göre brüt asgari ücretin 4.650 liraya, net asgari ücretin de 3.673 liraya çıkması bekleniyor. Her iki oran dikkate alındığında asgari ücretin 3.500 ile 3.750 lira arasında olacağı tahmin ediliyor.

Bu yıl için 3.577,50 lira olan asgari ücrette işveren payı (yüzde 15.5) 554.51 lira, işveren işsizlik sigorta primi (yüzde 2) 71.55 lira olmak üzere işverene toplam maliyeti 4 bin 203 lirayı buluyor.

Haberin Devamı

 2021 yılında geçerli olmak üzere yüzde 21.56 oranında zam yapılmıştı. Bu da 500 liralık artışa denk geliyordu. Asgari ücrete yapılan zam enflasyonun üzerinde gerçekleşmişti. Geçen yıl kasımda yıllık enflasyon yüzde 14’tü. Yani bu oranın 7 puan üzerine çıkılmıştı.

Bu yıl ekim itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 19.89 oldu. Kasımda da artışın sürmesi bekleniyor. Yine enflasyonun 7-10 puan üzerinde bir zam yapılırsa toplam zam yüzde 30 civarı olabilir. Bu da 3.500-3.700 lira arası asgari ücret anlamına geliyor. Net rakam aralıktaki pazarlıkta ortaya çıkacak.