Gazete Vatan Logo

AGİ’yi işçiye kim ödüyor? | Kimler AGİ alabilir?

Vergi iadesi yerine getirilen Asgari Geçim İndirimi (AGİ), vatandaşların merak ettiği konulardan biridir. Peki, AGİ’yi işçiye kim ödüyor? Kimler AGİ alabilir?

AGİ’yi işçiye kim ödüyor? | Kimler AGİ alabilir?

İşveren, işçinin ücretinden kesilecek gelir vergisi hesaplaması yaptıktan sonra, AGİ’yi bu tutardan düşer ve kalan tutarı devlete öder. Gelir vergisi hesaplamasından düştüğü AGİ tutarını da işçiye ödemesi gerekmektedir. Peki, AGİ’yi işçiye kim ödüyor? Kimler AGİ alabiliyor? İşte merak edilenler…

AGİ’Yİ İŞÇİYE KİM ÖDÜYOR?

İşveren tarafından devlete ödenmesi gereken verginin devlete ödenmeyip ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ adı altında İŞVEREN tarafından DEVLET ADINA işçiye ödenmesidir. Yani işveren ARACILIK yapmakta olup işçisine ödediği AGİ’ yi ödeyeceği vergiden düşmektedir.

2019 AGİ ÜCRETLERİ

İşçi bekarsa, 191.85 TL fiyat belirlendi.

İşçi evliyse ve eşi çalışmıyorsa, 230.22 TL fiyat belirlendi.

İşçi evliyse ve eşi çalışmıyorsa ve bir çocuğu varsa, 259 TL fiyat belirlendi.

İşçi evliyse ve eşi çalışmıyorsa ve iki çocuğu varsa, 287.78 TL fiyat belirlendi.

İşçi evliyse ve eşi çalışmıyorsa ve üç çocuğu varsa, 326.15 TL fiyat belirlendi.

İşçi evliyse ve eşi çalışıyorsa, 191.85 TL fiyat belirlendi.

İşçi evliyse ve eşi çalışıyorsa ve bir çocuğu varsa, 220.63 TL fiyat belirlendi.

Haberin Devamı

İşçi evliyse ve eşi çalışıyorsa ve iki çocuğu varsa, 249.41 TL fiyat belirlendi.

İşçi evliyse ve eşi çalışıyorsa ve üç çocuğu varsa, 287.78 TL fiyat belirlendi.

İşçi evliyse ve eşi çalışıyorsa ve dört çocuğu varsa, 306.96 TL fiyat belirlendi.

İşçi evliyse ve eşi çalışıyorsa ve beş çocuğu varsa, 326.15 TL fiyat belirlendi.

KİMLER AGİ ALABİLİR?

Yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere Asgari Geçim İndirimi olan AGİ hesaplanırken, işçinin bekar veya evli olması, evliyse eşinin çalışıyor veya çalışmıyor olması, sahip olunan çocuk sayısı gibi maddeler, alınacak olan AGİ rakamını belirleyen unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, Asgari Geçim İndirimi olan AGİ’den kimler yararlanabiliyor ve kimler AGİ alabilmektedir. Konuyu yeniden değerlendirecek olursak şunları söyleyebiliriz. Ücretleri gerçek usulden vergilendirilen tüm çalışanlar, yani gerçek kişiler, bu indirimden yararlanabilir ve AGİ alabilir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. Maddesi içeriğinde yer alan bilgiye göre ücret geliri elde edenler, AGİ almaktadır. Tekrar bu yazımızı çok kısaca özetleyecek olursak, AGİ, bir işçinin, bekar veya evli olması, çocuğunun olması veya olmaması gibi birçok maddeye göre değerlendirilen ve devlet tarafından asgari geçim indirimi olarak işçiye aylık olarak ödenen bir rakamdır. İşverenler, her ay bu rakamı çalışanlarına ödemekle yükümlüdür ve ödedikleri bu rakam, işverenin gelir vergisinden düşürülmektedir.

Haberin Devamı