Gazete Vatan Logo

25 yıl evli kalana emeklilik Resmi Gazete’de yayımlandı mı? 25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik şartları neler?

25 yıl evli kalana emeklilik var mı? Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için yeni bir sigorta sisteminin devreye alınacağı haberleri sonrası emeklilik ile ilgili ayrıntılar sorgulanmaya başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Ev kadınlarına üçte bir prim desteğinin verilmesi konusundaki çalışmalarımızı başlattık." açıklaması yaptı.

25 yıl evli kalana emeklilik Resmi Gazete’de yayımlandı mı? 25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik şartları neler?

Ev hanımlarına emeklilik konusunda araştırmalar hızla devam ediyor. Konuya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuya dair açıklamalarda bulundu. TBMM'de çalışma hayatını ilgilendiren torba yasa görüşmeleriyle beraber ev hanımlarına emeklilik durumu için araştırmalar hızlandı.

EV HANIMLARINA EMEKLİK MECLİSTEN GEÇTİ Mİ, 25 YIL EVLİ KALANA EMEKLİLİK RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI MI?

Vedat Işıkhan yaptığı açıklamada "Ev kadınlarına 3’te 1 prim desteği verilmesi ile ilgili çalışmalarımızı başlattık. Bunun zamanı ve şartları oluştuğunda biz alandaki sendikalarımızdan, kadın örgütlerimizden ve birçok kuruluştan fikirler alacağız. Ondan sonra belli bir noktaya getireceğiz. Bu uzun bir çalışma olduğu için hedefimiz orta vadede bunu uygulamak olacaktır." ifadelerini kullandı.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Ev hanımlarına emeklilik şartları arasında 25 yıl evli kalmak yer alıyor.

Türkiye'de ikamet edenler ile Türkiye'de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından;

Haberin Devamı

5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan

Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar

Kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar

18 yaşını dolduranlar. Kanunun yürürlük tarihinden önce mülga kanunlara göre isteğe bağlı sigortaya devam edenlerin, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilecektir.

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan "İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi" ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine başvurmaları gerekmektedir.

Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen sigortalıların ise talep dilekçesi ile müracaatları yeterli olacaktır.