Gazete Vatan Logo

Tayfun balistik füzesi nedir? Tayfun füzesi özellikleri nelerdir, menzili ne kadar?

Tayfun menzili nedir, özellikleri nelerdir, menzili ne kadar? Roketsan tarafından tasarlanıp geliştirilen yerli ve milli Tayfun Balistik Füzesi'nin ilk test atışı yapıldı. 561 kilometre uzaktaki hedefi vurdu. İşte Tayfun balistik füzesi hakkında merak edilenler…

Tayfun balistik füzesi nedir? Tayfun füzesi özellikleri nelerdir, menzili ne kadar?

Türkiye’nin en uzun menzilli füze sistemi olma özelliği taşıyan Tayfun, Rize-Artvin Havalimanı’nda ateşlendi. Ortalama 3,6 mach hızla hareket eden füze, Sinop açıklarındaki hedefini vurmayı başardı. Peki, Tayfun balistik füzesi nedir? Tayfun füzesi özellikleri nelerdir, menzili ne kadar?

Balistik füze nedir?

Balistik füzeler; bir veya birden fazla kimyasal, biyolojik, nükleer ve/veya konvansiyonel (yüksek patlayıcılı) harp başlığı taşıyabilen ve bu başlıkları istenildiği takdirde farklı hedeflere de yöneltebilen füze sistemleridir. Harp başlığı, motor, yakıt tankı, güdüm, kanatçıklar vb. birçok sistemlerden oluşan balistik füzelerden, hedef bölgeye genellikle sadece harp başlıkları ulaşır.

Tayfun füzesi menzili ne kadar?

Tayfun, 300 km menzilin üzerine çıkan Türkiye'nin ilk füzesi oldu. Ancak menzil vurgusu savunma kaynaklarınca henüz teyit edilmedi.

YILDIRIM ve BORA'dan sonra TAYFUN, Türkiye'nin üçüncü balistik füze sistemi oldu.

Tayfun füzesi özellikleri nelerdir?

BORA füze lançeri oldukça benzer bir lançer yapısına sahip olan TAYFUN’un Kısa Menzilli Balistik Füze kategorisinde olduğu tahmin ediliyor. 

Haberin Devamı

 Balistik füzeler genel olarak menzil ve fırlatıldığı platforma göre altı sınıfa ayrılırlar;

Taktik Balistik Füze (Tactic Ballistic Missile) (TBM) 300 km’den az menzile sahip BF sistemidir.

Kısa Menzilli Balistik Füze (Short-Range Ballistic Missile) (SRBM) 300 ile 1000 km menzil aralığında olan BF sistemidir.

Orta Menzilli Balistik Füze (Medium-Range Ballistic Missile) (MRBM) 1000 ile 3000 km menzil aralığında olan BF sistemidir.

Uzun Menzilli Balistik Füze (Intermediate Range Ballistic Missile) (IRBM) 3000 ile 5550 km arasında menzile sahip BF sistemidir.

Kıtalararası Balistik Füze (İntercontinental Ballistic Missile) (ICBM) 5000 km ve üzeri menzile sahip olan BF sistemidir.

Denizaltından Atılan Balistik Füze (Submarine Launched Ballistic Missile) (SLBM)