Gazete Vatan Logo

Pantograf nedir? Pantograf kırılması ne demek, tren, metro ve tramvaylarda pantograf ne işe yarar?

İstanbul'da Marmaray'da meydana gelen teknik arıza nedeniyle seferler geçici olarak durduruldu. TCDD, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Suadiye istasyonunda pantograf kırılması nedeni ile bir trendeki yolcular 300 m yürüyerek istasyona alınmışlardır." dedi. Söz konusu gelişmenin ardından pantograf hakkında yapılan aramalar arttı. Peki, Pantograf nedir, trende bulunan pantograf ne işe yarar?

Pantograf nedir? Pantograf kırılması ne demek, tren, metro ve tramvaylarda pantograf ne işe yarar?

TCDD’ye bağlı olan Marmaray'da yaşanan teknik arıza nedeniyle seferler geçici olarak durduruldu. TCCD'den yapılan açıklamada, Suadiye istasyonunda pantograf kırılması sonucu arızanın oluştuğu belirtildi. Açıklamada, "Suadiye istasyonunda pantograf kırılması nedeni ile bir trendeki yolcular 300 m yürüyerek istasyona alınmışlardır. Marmaray seferleri normal seyrinde bugün ve yarın sabah 06:00’ya kadar ücretsiz hizmete devam etmektedir." açıklaması yapıldı. Peki, Pantograf nedir? Pantograf kırılması ne demek, tren, metro ve tramvaylarda pantograf ne işe yarar?

Pantograf nedir, trende bulunan pantograf ne işe yarar?

Haritacılıkta, terzilikte vb. kullanılan, bir biçimi büyüterek ya da küçülterek kopya eden, kollu, eklemli bir çeşit cetvel, leylek gagası. Bir ucu sabitlenen pantografın, bir ucu şekil üzerinde gezdirilirken, diğer çizici uçta aynı şeklin büyüğünü ya da küçüğünü çizer. Pantograf bir paralelkenar meydana getirecek şekilde birbirine vidalanmış dört cetvelden oluşur. İki sivri ucundan biri ile haritanın çizgileri üstünden gidilecek olursa, öteki uç bu çizgileri başka bir kağıt üzerine istenen ölçüde taşır. (B. Darkot)

Haberin Devamı

Elektrik ile çalışan tren, metro ve tramvayların üzerinde bulunan, havadaki elektrik iletim teline sürekli olarak sürtünüp temas ederek araca elektrik akışını sağlayan eklemli çerçeve ve çubuklardan meydana gelen iletken düzenek.