Gazete Vatan Logo

Kızılelma nedir? Bayraktar Kızılelma’nın teknik özellikleri neler? Kızılelma ülküsü ne anlama geliyor?

Milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı programı öncesindeki açıklamalarında yer aldı. Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma gündem noldu. Peki, Kızılelma nedir? Bayraktar Kızılelma’nın teknik özellikleri neler? Kızılelma ülküsü ne anlama geliyor? İşte detaylar…

Kızılelma nedir? Bayraktar Kızılelma’nın teknik özellikleri neler? Kızılelma ülküsü ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Yüzyılı Tanıtım Toplantısı öncesinde Bayraktar Kızılelma ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye Yüzyılı’nın müjdesini paylaşan Erdoğan, Bayraktar Kızılelmaya dikkat çekti. Pek çok kişi de Kızılelma ile ilgili detayları merak ediyor.

KIZILELMA NEDİR?

Kızılelma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir.

KIZILELMA ÜLKÜSÜ NE ANLAMA GELİYOR?

Türk milliyetçiliğinin önemli sembollerinden birisi olan Kızılelma ilkesini Ziya Gökalp, Turan Ülküsü ile birleştirerek ona yeni bir anlam kazandırmıştı.

Kızılelma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgeler. Ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman cihan hakimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmiştir.

Kızılelma imgesinin tam olarak ne zaman, nerede ve nasıl ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte yaygın anlayış, Osmanlı ile birlikte tarihe ve edebiyata mal olduğu, Osmanlılar döneminde özellikle Batı memleketlerine doğru yürütülen cihadın bir sembolü olduğu yönündedir. Kızılelma ülküsü özellikle yeniçeriler arasında yaygınlaştırılmış ve onların savaşma azmini yüksek tutmak için kullanılmış; Ziya Gökalp, bu imgeyi Turan Ülküsü ile birleştirerek ona yeni bir anlam kazandırmıştır.

Haberin Devamı

BAYRAKTAR KIZILELMA TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELER?

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilme çalışmaları devam eden muharip insansız uçak sistemi BAYRAKTAR KIZILELMA (MİUS), geleceğin muharebe konseptine yön veriyor. Baykar tarafından geliştirilen ve dünyada oyunu değiştiren Bayraktar İHA/SİHA’ların tecrübesiyle yola çıkılarak geliştirme çalışmaları yürütülen muharip insansız uçak sistemi, geleceğin teknolojileriyle donatılarak hizmet edecek. Agresif manevralarla hava-hava muharebesi icra edebilecek olan BAYRAKTAR KIZILELMA (MİUS), düşük radar kesitiyle güvenlik güçleri için güç çarpanı olacak. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olacak olan BAYRAKTAR KIZILELMA (MİUS), gövde içinde taşıyacağı mühimmatları ile belirlenen hedeflere taarruz gerçekleştirebilecek.

Haberin Devamı

TEMEL UÇUŞ PERFORMANS KRİTERLERİ

500 Nm Görev Yarı Çapı

35.000 Feet Operasyonel İrtifa

5 Saat Havada Kalış Süresi

6 Ton Maksimum Kalkış Ağırlığı

0.6 Mach Seyir Hızı

1500 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi

Gelişmiş Özellikler

Otomatik İniş ve Kalkış

Düşük Görünürlük

Yüksek Manevra Kabiliyeti

Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme

Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti

AESA Radar İle Yüksek Durumsal Farkındalık