Gazete Vatan Logo

Dev kıta alev alev yanacak! Dünya üzerinde ne kadar vaktimiz kaldı

Sürüngen benzeri canlıların evrimleşerek memelilere dönüşmesinin üzerinden yaklaşık 250 milyon yıl geçti. Şimdi ise bir grup bilim insanı, memelilerin en fazla 250 milyon yıl daha yaşayabileceğini öngörüyor.

Dev kıta alev alev yanacak! Dünya üzerinde ne kadar vaktimiz kaldı

Araştırmacılar, gelecek yüzyılda insan kaynaklı küresel ısınmayı öngören modellere benzer şekilde, gelecekteki dünyamızın sanal bir simülasyonunu oluşturdu. Kıtaların hareketleri ve atmosferin kimyasal yapısındaki dalgalanmalarla ilgili verileri kullanan bu yeni çalışma, geleceğe yönelik önemli öngörülerde bulundu.

Bristol Üniversitesi’nde paleoiklim bilimci olan Alexander Farnsworth, gezegenin, biz de dahil olmak üzere hiçbir memelinin karada yaşayamayacağı kadar sıcak olacağını söylüyor. Araştırmacılar iklimin üç faktör nedeniyle ölümcül hâle geleceğini tespit etti: Daha parlak bir güneş, kıtaların coğrafyasındaki değişiklik ve karbondioksit artışı.

Aynı zamanda araştırma ekibinin yöneticisi olan Dr. Farnsworth, ‘‘Bu, gezegenimizi yaşanamaz hâle getiren üçlü bir darbe’’ diyor. Farnsworth ve meslektaşlarının çalışmaları Nature Geoscience dergisinde yayınlanan çalışmaları, insanlığı bekleyen karanlık bir geleceği tasvir ediyor.

HABERİN DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ