Gazete Vatan Logo

Sirius ne demek? Sirius yıldızı nedir, anlamı ne, Kuran’da hangi ayette ve nasıl geçiyor?

6 Temmuz'da gerçekleşecek Sirius Güneş Kavuşumu nedeniyle Sirius yıldızı hakkında merak edilenler arttı. Bir yıllık kaderin baştan yazıldığı, kadersel etkilerin ortaya çıktığı gün olan bugünde dualar edilir, meditasyon yapılır, dilekler dilenir. Peki, Sirius ne demek? Sirius yıldızı nedir, anlamı ne, Kuran’da hangi ayette ve nasıl geçiyor?

Sirius ne demek? Sirius yıldızı nedir, anlamı ne, Kuran’da hangi ayette ve nasıl geçiyor?

Sirius Yıldızı, Kuranı Kerim'de Şira adıyla geçer. Her yıl 6 Temmuz'da Güneş ile kavuşan Sirius, bir yıllık kaderin yazıldığı gün olarak bilinir. İşte Sirius yıldızı hakkında merak edilenler…

Sirius ne demek, Sirius yıldızı nedir?

Büyük köpek takım yıldızı kategorisinde yer alan gece gök yüzünün en parlak yıldızlarından biri olan yıldız çeşidine sirius denmektedir.

Dilimizde ise sirius yıldızı ak yıldız ismiyle bilinmektedir. Canopus yıldızı sirius yıldızına en yakın yıldızdır. Üstelik sirius bu yıldızdan tam anlamıyla iki kat daha parlaktır.

Sirius yıldızının dünyaya uzaklığı 8,611 ışık yılı uzaklığı olarak hesaplanmıştır. Yıldızın yarı çapı 1.190.000 km kadardır. Yüzey sıcaklığı ise 9.940 K olarak bilinmektedir. Yıldızın yer aldığı takım yıldız kümesinin ismi de Canis Major olarak geçmektedir. Yıldızın büyüklüğü de -1,46 civarındadır.

Sirius yıldızı anlamı ne, Kuran’da nasıl geçiyor?

Sirius yıldızına İslamiyete göre Kuranı Kerim'de de bahsedilmektedir.  Necm Suresi 49. ayetinde de geçen Sirius Yıldızı, "Ve Şi'ranın Rabbi de O'dur." denilerek, evrenin bir parçası olarak kabul edilmiştir.

Haberin Devamı

Birçok uygarlık sirius yıldızını şans günü, bereket günü, güç ve mutluluk günü olarak kabul etmektedir. Bu yıldız bazı öğretilerde köpek, çakal ve kurt şeklinde simgelenmiştir.

Sirius Yıldızının hikayesi

Sirius yıldızını, uygarlıktaki toplumlar Ra'nın güneşi olarak bilmiştir. Yani bir anlamda güneş sisteminin güneşi olarak görmüşlerdir.

Dört kardeş Cennetin kapısına ulaşmak amacıyla yola çıkar. Bu kardeşlerden birincisi iyi bir savaşçıdır. İkincisi ise usta bir şairdir. Üçüncüsü ise ünlü bir aşıktır. Dördüncüsünün ise gurur duyduğu bir varlığı vardır. Bu varlığı da köpeğidir.  Dördüncü olan kardeş en küçük kardeştir. Bu kişi birinci kardeşini savaş meydanında kaybeder. İkinci kardeşini bir düğünde kaybeder. Üçüncü kardeşini de güzel bir prensesin kollarında bırakır.

Tek başına kalan dördüncü kardeş cennet kapısına ulaşır. Fakat köpeğini cennete kabul ettiremez.

Dördüncü kardeş bu yüzden cennete girmeyi kabul etmez. Bu yolculuğu cennetten bilenler ve izleyenler bu kişiye soru sorar. Sordukları soru ise neden kardeşlerini bıraktığı halde köpeğini bırakmayı kabul etmemesidir. Bu soruya cevap olarak dördüncü kardeş diğer kardeşlerinin kendi kaderini izlediğini fakat köpeğinin ise ona büyük bir bağlılıkla sadık olduğunu söyler.

Haberin Devamı

Bu olay üzerine dördüncü kardeşin köpeği cennette bir takım yıldızına dönüşür. İşte bu yıldıza da Sirius ismi verilir. Hint efsanesine göre en parlak yıldız olan Sirius cennetteki köpeğin kalbidir.