Gazete Vatan Logo

Yüzü tamamen değiştirmek mümkün

John Travolta ve Nicholas Cage’in rol aldıkları Yüz Yüze gibi pek çok film ve TV dizisine konu olan yüz değiştirme ameliyatları, geçmişte tanık korumak için yapılsa da günümüzde şiddet gören kadınların da çaresi olmaya başladı. Bu ameliyatlar özel kliniklerde hayat kadınları ve kan davasından kaçanlara da yapılıyor.

İzmir’de 20 yaşındaki üniversiteli genç bir kadın, ayrılmak istediği erkek arkadaşından tehdit ve şiddet görünce Aile Mahkemesi ilginç bir karar aldı. Genç kızın yüzü estetik ameliyatla değişecek. Masrafları ise devlet karşılayacak. Mahkemenin kararına göre, şiddet gören kadının yüz yapısından, kimlik bilgilerine kadar tüm yaşamı farklılaşacak. Ancak, estetik operasyonlarla bir kişinin kimliğinin tam olarak değişip değişmeyeceği merak konusu. Op. Dr. Semih Gök, amaç güvenlik ve kişinin tanınmasını engellemek olursa bunun başarılabileceğini belirtiyor ve, “Bu cerrahi girişim önce yüze uygulanıyor, gerekli görülürse beden de ekleniyor. Bakış açımızı gençleşme ya da var olan yüzün ideal ölçülerinden farklı planlamak lazım. Kemik, iskelet yapısı gözden geçiriliyor, bir planlama yapılıyor. Bu adım işimizin temelini oluşturuyor” diyor.

Annesi bile kızını tanıyamaz

Gök’e göre, ameliyatla iskelet yapıda gerçekleştirilen değişim sonucunda bir anne bile kızını tanıyamayabilir. Estetik girişimle kişinin kokusu değiştirilemez ancak rengi, gülümsemesi ve bakışları bile değiştirilebilir. Amaç, kişiyi yadırganan, göze batan biri haline getirmek değil doğal, sıradan bir görünüme bürünmek olmalı.

Yüz yapısı nasıl değiştiriliyor?

Saçlar; renk, kesim ve yoğunluk açısından değiştirilebilir. Burun yüz mimarisinde çok önemli bir temel yapıdır. Estetik açıdan planlanan cerrahi ile buradaki yaklaşım farklı olacaktır. Belki de kemerin artması bile düşünülebilir. Gözler en önemli parçayı oluşturur. Bakıştaki anlam üzerinde çalışılır. İfade değiştirilir. Alın, burun, üst ve alt çene oranları buna dişlerin yapısı da eklenerek yeniden boyutlandırılır. Yüze yağ enjeksiyonu, kemik dokusu için suni dokular elimizdeki güçlü kozları oluşturur. Her açıdan çalışılır. Bu üç boyutlu bir yaklaşımdır. Seçtiğimiz prototipi yakalamak için doku mimarisinde ciddi matematiksel çalışmalar yapılmalıdır. Bu süreç herkes için zor olacaktır. Kişinin psikolojik alt yapısı da desteklenmeli ve yeni hayatına, rollerine hazır hale getirilmelidir.

12 tanığın yüzü değişti

Emniyet Genel Müdürlüğü, Tanık Koruma Kanunu kapsamında 105’i tanık, 168’i de tanık yakını olmak üzere toplam 273 kişi hakkında koruma tedbiri uyguluyor. Emniyetin verilerine göre, 2008’de 7, 2009’da 42, 2010’da 20, 2011’de 90, 2012’de 87 ve 2013‘de 27 kişi Tanık Koruma Kanunu’ndan yararlandı.

Ameliyatlar hakkında

- Kimlik değiştirme ameliyatlarında kişi olduğundan yaşlı hale getirilmiyor.

- Türkiye’de tanık koruma estetiği yapan 40 merkez var.

- Kişiyi daha önce hiç görmemiş insanlar estetik operasyon geçirdiğini anlamıyor.

- Yüz değiştirme estetiği ile 25 yıl gençleşen ünlü var.

- Tanık koruma ameliyatları bir seansta da altı ay arayla iki seans halinde de yapılabiliyor.

- Mevcut ses kalınlaştırılabiliyor.

- Ameliyatı yapan doktorlarda bile kişinin önceki kimliği hakkında bilgi bulunmuyor.

Tam başarı sağlanıyor

Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı Op. Dr. Oytun İdil ise bu gibi ameliyatların açık açık istatistiği ve kaydının tutulmadığını belirtiyor ve “Bu gibi ameliyatlar hakkında ülkemizde bir istatistik tutulmuyor. Diğer yandan bu ameliyatlar ile ilgili özel bir yasal zorunluluk da yok. Örneğin bir hasta özel bir klinikte yüzünü tanınmayacak kadar değiştiren bir ameliyat olmuşsa bunu bildirme zorunluluğu yok. Kanunen bir sıkıntı yoksa da görünümü değiştirecek kadar kapsamlı bir ameliyat yapacaksak, hastanın aranmadığından emin olmalıyız. Şayet kişi saçının modelini değiştirmiş, sakal bırakmış ya da kesmiş, lens takmışsa... ya da numarasız camlı gözlük takmışsa.... Bu gibi ek farklılaştırmalar da yapılmışsa kesinlikle başarılı sonuç alınıyor. Kişi tamamen tanınmayacak hale gelebiliyor” diyor.

Cinsiyetini bile değiştiren mafya lideri ses tonundan dolayı polise yakalandı

Bu gibi ameliyat olmuş kişileri ele verecek en önemli şey vücut dili ve alışkanlıklarıdır. Kişinin oturuşunda, kalkışında, gülmesinde, konuşmasında bir özellik varsa buradan o aranan kişi olduğu anlaşılabilir... Örneğin Kolombiya’da aranan bir mafya babası cinsiyet bile değiştirmişti. Polis bu suçluyu bulamıyordu. Bir baskın sırasında kadın hali ile ele geçirdiler: Güney Amerika’nın en tehlikeli uyuşturucu çetelerinden biri olan, Kolombiya’da faaliyet gösteren Los Topos’un liderlerinden Giovanni Rebolledo, göğüsleri silikonlu ve mini etekli şekilde yakalandı. Polis, 2012’de adam kaçırma, cinayet, soygun gibi sayısız suçlara adı karışan mafya liderinin, gıyabında verilen 60 yıl hapis cezasını duymasının ardından adaletten kaçmak için bir estetik operasyondan geçip kadın görünümüne sahip olduğunu duyurdu. Ülkenin sahil kasabası Barranquilla’da ‘Rosalinda’ adıyla kendine yeni bir hayat kuran baba, fahişelerin çalıştığı bir bara yapılan baskında yakalandı. Baskında gözaltına alınan fahişeler arasında bulunan Rebolledo’nun, polisin yürüttüğü soruşturması sırasında gerçek kimliğinin ortaya çıktığı bildirildi. Arjantinde de estetikle yüzünü değiştiren bir suçlu ses kayıtlarından analiz yapılarak sesinden yakalanmıştı.


Haberin Devamı