Gazete Vatan Logo

Vatandaş Konut Alırken Temkinli Olacak

KDV oranlarında 1 0cak 2013 itibariyle yapılan yeni değişiklik ile sektörde neler değişecek?

Konut alım-satımlarındaki KDV oranlarında 1 0cak 2013 itibariyle yapılan yeni değişiklik ile sektörün ciddi bir sıkıntı yaşayacağı, vatandaşların ise Konut almak konusunda artık biraz daha temkinli olacağı aşikardır.

Yeni yasal düzenleme ile

a) Vergilendirmeye esas metrekare değeri 500-1000 TL. olan taşınmazlar için kdv oranı %8
b) Vergilendirmeye esas metrekare değeri 1.000 TL üzeri olan taşınmazlarda %18 olarak değiştirilmiştir.

Bu yeni düzenleme 150 metrekare net alanlı taşınmazlarda; 150 m2 altı için %1, 150 metrekare üstü taşınmazlarda ise %18 olan KDV olgusunu tamamen değiştirmiştir.

Bu süreçte yasaya konulan bir madde Kentsel Dönüşüm süreçlerinin yıldızını parlatmakta ve bu projelerden taşınmaz alanlari çin çok ciddi fırsatlar sunmaktadır.

Buna göre Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanun gereğince riskli alan veya riskli Yapı olarka ilan edilen taşınmaz ve bölgelerde taşınmaz alım-satımlarında KDV oranı eski düzenlemeye tabi tutulmaktadır. Yani Afet Riski yasasına göre riskli Yapı ilan edilen bir taşınmazın yeniden yapımı sonrasında taşınmaz satımında KDV oranı 150 m2 altı taşınmazlarda yine %1 , 150 m2 üzeri olan taşınmazlarda ise %18 olarak geçerli olacaktır.

Bu Kentsel Dönüşüm konusunda Bağdat caddesi, Şişli, beşiktaş gibi ekonomik değeri yüksel bölgelerde yapılan %80 üzeri riskli yapı tespitilerine karşılık İstanbul un diğer bölgelerinde de çok ciddi bir riskli yapı tespiti sürecini de doğuracaktır. Yani Bağcılar, sultanbeyl,Pendik, Tuzla, Avcılar, küçükçekmece, Kağıthane vb. gibi bölgelerde rantın oluşamaması nedeniyle yapılamayan riskli yapı tespitleri çok hızlı bir şekilde yükselecek ve yeniden yapmak isteyen hem müteahitler hem Arsa sahipleri KDV oranının yüksekliği nedeniyle bu taşınmazlardaki riskki yapı tespitlerini bir an önce yaptıracaklarıdr. Bu taşınmazların yeniden yapımı sonrasında da KDV oranının eski düzenlemeye tabi olması çok ciddi bir cazibeyi bu taşınmazlar üzerine yöneltecektir.

Kısaca belirtmek gerekir ise rsikli yapı tespiti yapılamayan ve yeni ruhsat alacak taşınmazlar için sektörün ciddi bir gerileme yaşayacağı ancak afet yasasına göre riskli yapı tespiti yapılan taşınmazlar için ise çok ciddi bir satış sürecinin oluşacağı görülmektedir. Bu kentsel dönüşüm sürecinin de böylece hızlanacağını artık bizlere bildirmektedir.

Saygılarımla
Av.Ali Güvenç KİRAZ
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı

Haberin Devamı