Gazete Vatan Logo

Uyumayı kolaylaştıran sağlıklı atıştırmalıklar

Beslenme, çocukların uyanık kalmalarında veya gevşemelerine yardım etmede önemli bir rol oynar. Örneğin kafein, çocukların uyumalarını engeller. Yatma zamanında kan dolaşımında çok fazla kafein olan bir çocuğun uykuya geçiş süresi uzar ve uykusu da çok daha fazla bölünür.

Uyarıcı bir madde olan kafein gün içinde bizi canlı ve aktif tutar; ancak bir yandan da gece iyi uyumamıza engel olabilir. Çocukların çok fazla kafeinli içecekler tüketmeleri gerçekten inanılmaz görünüyor. Düşünsenize kaç çocuk düzenli olarak çay ve kahve içiyor ki? Ancak gerçekte kafein, çocukların çokça tükettiği kola, çikolata, buzlu çay, kahveli dondurmalarda ve bunların yanı sıra çocuk ağrı kesicilerinde ve gereğinden çok alınan diğer ilaçlarda da fazlasıyla bulunur. Kafein, enerji içeceklerinde daha da fazla vardır.

Yatmadan önce ne yiyebilir?
Üzerine ince bir katman fıstık ezmesi sürülmüş tam tahıllı ekmek dilimi
Bir muz
Bir avuç kuru üzüm
Küçük bir çanak ayçekirdeği
Bir portakal veya mandalina
Bir bardak yağsız süt (sıcak veya soğuk)
İçinde bir kaşık bal eritilmiş sıcak süt
Papatya, zencefil, nane, limon veya yaban mersini çayı

Çocukların vücutları, yetişkinlerden daha küçüktür; dolayısıyla az miktarda kafeinin bile üzerlerinde çok daha büyük bir etkisi olur ve bu da onlar için hiç de iyi bir şey değildir. Çeşitli içeceklerin ihtiva ettikleri kafein miktarları hakkında bir fikir edinmek isterseniz, 60-61. sayfalardaki tabloya bir göz atabilirsiniz.
Kafein içeren gazlı içeceklerden fazla miktarda tüketen çocukların, genel olarak uykuya geçmeleri daha uzun sürer; uykuları daha çok bölünür ve toplamda da daha az uyurlar. Ayrıca diğer çocuklara göre de gün içinde daha uykulu olurlar. Sorun şuradan kaynaklanmaktadır: Kafein kullananlar, gün içinde hissettikleri yorgunluğu gidermek için genellikle daha fazla kafein tüketiyorlar. Ancak bu uyuşukluğun nedeni onları gece boyunca uykusuz bırakan kafein ve böylece bir kısır döngü devam ediyor.
Şeker de, çocukların uyku rutinlerinin bozulmasından sorumlu maddelerden biridir. Çok fazla şekerli yiyecekler veya gazlı içeceklerin, özellikle de akşamları tüketilmesi, gece yarısında kanlarındaki şeker düzeyinin yükselmesine bağlı olarak uykusuzluğa ve sinir bozukluğuna yol açıyor. Çocukların içeceklerindeki kafein ve şeker kombinasyonu da, uykusuz bir gece için biçilmiş kaftan oluyor.

Haberin Devamı