Gazete Vatan Logo

Tiyatroda yılın en iyileri!

Tiyatroda yılın en iyileri!

Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi geleneksel TEB ödüllerini açıkladı. Yılın oyunu Woyzeck Masalı. Kadın oyuncusu Melisa Sözen. Erkek ise Rıza Kocaoğlu ve Tuğrul Tülek.

UNESCO’ya bağlı Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi (TEB), geleneksel TEB Ödülleri’ni 27 Mart’ta açıkladı. Çoğunluğunu eleştirmen ve akademisyenlerin oluşturduğu birlik üyelerinin oylarıyla İstanbul’da Tiyatroadam’ın “5.Frank”, Ankara’da Tatbikat Sahnesi’nin “Woyzeck Masalı” oyunları “Yılın Oyunu” seçildi.

“Yılın Kadın Oyuncusu” ödülü Craft Tiyatro’nun ‘Kalp Düğümü’ oyunundaki performansıyla Melisa Sözen’in olurken, “Yılın Erkek Oyuncusu” ödülüne de İstanbul’da Rıza Kocaoğlu ve Tuğrul Tülek , Ankara’da da Erdal Küçükkömürcü değer görüldü. TEB, “Yılın Onur Ödülü”ne ise yıllardır sahnede küçük büyük üstlendiği her rolü büyük başarıyla canlandıran Tomris İncer ve Türk Tiyatrosu’nun kendine özgü dili oluşması yönündeki özgün sahneleme başarıları ve akademik katkılarından dolayı Prof. Dr. Nurhan Karadağ layık gördü.

Haberin Devamı

Afife Ödülleri 19’uncu yılında

Türk Tiyatrosu’nun tartışmasız büyük ustalarındanHaldun Dormen’in girişimi ve Erhan Dumanlı’nın desteğiyle tam 19 yıl önce başlayan ve Yapı Kredi’nin katkılarıyla süren Afife Ödülleri’nde de yılın adayları açıklandı. Adayların tümünü saymaya yerimiz yetmez ama en çok dalda aday çıkaranların Oyun Atölyesi’nin “Dolu Düşün Boş Konuş”, Bakırköy Belediye Tiyatroları’nın “Hayvan Çiftliği”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın “Bir Yaz Gecesi Rüyası” ve “Sırça Hayvan Koleksiyonu” oyunları olduğunu belirteyim. Sezon bitmeden en azından bu oyunlara gitmek için fırsat yaratın derim.

25 yıllık bir serüven

“Koku” romanıyla ülkemizde ve dünyada pek meşhur olan Alman yazar Patrick Süskind’in 1980 tarihli oyunu “Kontrabas” ile Metin Belgin’in buluşması 25 yıl öncesine dayanıyor. Bir müzisyenin, kontrabasıyla kurduğu küçük dünyasını yansıtan oyun, cinsellik, toplumdaki hiyerarşik düzen, klasik müzik, sanatçının memur olma ironisi gibi farklı konuları ele alıyor. Müzisyenin bakış açısından tahlil ediyor. Belgin, İstanbul Devlet Tiyatrosu ’nda kimbilir kaçıncı dekor ve ışık tasarımı, kaçıncı müzik düzenlemesiyle “Kontrabas”ı, Hale Küntay ’ın enfes çevirisiyle, 25 yıl önceki heyecanını koruyarak yorumluyor ve yine seyrine doyum olmuyor.

Haberin Devamı

Soytarım Lear

Pangar ve Altıdan Sonra Tiyatro ortak yapımı olarak Shakespeare'in “Kral Lear” oyunundan Yiğit Sertdemir ’in uyarlayıp yönettiği “Soytarım Lear”, bildiğimiz hikayeye bakmayı tercih etmediğimiz bir pencereden bize anlatıyor. Candan Seda Balaban ’ın kostüm, maske, kukla ve makyaj tasarımıyla görsel bir şölen sunan oyunda Berkay Ateş, Demet Evgar, Okan Yalabık, Sezin Akbaşoğulları, Umut Kurt, Tomris İncer ve Yiğit Sertdemir oynuyor.

13-14 Nisan’da Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu’nda, 27-28 Nisan’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde.