Gazete Vatan Logo

Test edilip onaylanmış

Test edilip onaylanmış

- Dün uzun uzun yarı yıl tatilinin getirdikleri üzerine yazdım. Bugün sıra, önerilerimde. Sizin için bir "Yarı Yıl Tatili Rehberi" hazırladım. Unutmayın, bu önerilerin içinden muhakkak kendi zevk alacaklarınızı ya da en azından sıkıntıdan patlamayacaklarınızı seçin! İstanbul ile başlayalım. Aşağıdaki etkinliklerden birkaçını çocuklarınızla yaptığınızda, çok keyif alacağınızı düşünüyorum. Bu öneriler tarafımca test edilip onaylanmıştır, merak etmeyin.



Minik aşçılar mutfağa girmeden önce kursa gitsin

Yemek, hayatımızın en temel unsurlarından biri malum. Gözlediğim kadarıyla günümüz çocukları yemek yapmaktan çok hoşlanıyorlar. Aileyi bir araya getiren bir unsur olduğu düşünüldüğünde, yemek yapmak ve yemek birlikte zevk alabileceğimiz aktivitelerin başını çekiyor. Çalışıyorsanız, çocuklarınızı yemek kurslarına gönderebilir, sonrasında evde birlikte öğrendiklerini uygulayabilirsiniz. Elbette, isteyen çocuğuyla birlikte de katılabilir ama yemek hazırlamaktan haklı olarak bıkmış olan anneler, bence bırakın bu vesileyle biraz da çocuğunuz sizin için yapsın, ne dersiniz? Geçen gün, bu kurslardan birine gitmiş olan arkadaşımın kızı, bize evde nefis bir makarna yaptı. Bizim çocuklar da aşçı yamağı oldular. Hem biz karnımızı doyurduk, hem çocuklar eğlenerek öğrendi. Ben de fotoğraflarını çektim. İnanmayacaksınız ama mutfağı hiç kirletmediler. Bu yemek benim mutfağımda yapıldığı için başlarda çok dağıtacaklar diye tedirgin oldum, ama itiraf edeyim, kendim yemek yaparken çok daha dağınık çalışıyorum. Bu tip kurslar genellikle mutfak atölyesi yapan yerlerde, özel talepler doğrultusunda açılıyor. Siz de veliler birleşip en yakınınızdaki, aşçılık eğitimi veren yerlerde sınıf açtırabilirsiniz. Birkaç atölye adresi:
Chefstable Mutfak Okulu
Tel:0212 2588886
Kitchen Studio Academy
Tel:0216 5501565


Ankara'da da etkinlik var!



Kuşkusuz, diğer kentlerde İstanbul'daki kadar çok alternatif yok. Ama yine de çocukların 15 günlük süresi için epey bir şey bulmak mümkün. Ankara Büyükşehir Belediyesi, çocuk kulübü ve gençlik merkezlerini devamlı açık tutuyor. Feza Gürsey Bilim Merkezi ise en ilgi çekici alternatif. Deney yapmak benim için bile çok cazip.

Tel:0312 317 9919/ 0312 317 97 28

Başkent tabii ki tiyatrosuz olmaz

Tiyatro için www.mybilet.com adresinden, bilet temin etmek mümkün. Sadece başkentte değil, tüm illerde çocuklar için en güzel sömestr hediyelerinin başında, onları tiyatroya götürmek geliyor. Biletleri hemen almazsanız, yer bulamayabilirsiniz aklınızda olsun.

İzmir yollarına düşme vakti

Eğer çocuğunuzu şehir dışına götürme veya yollama imkanınız varsa bu kent İzmir olmalı!
"Uzay Kampı Türkiye", ülkemizde benim de hayalini kurduğum şeylerin başında geliyor. 9-15 yaş grubu 2 gün süren "Yıldızlar ve Gezegenler Macerası"na yalnız katılım mümkünken, 7-11 yaş için olan "Aile/Çocuk Uzay Kampı"na ebeveynler de eşlik ediyor. Katılan herkesin ballandıra ballandıra anlattığı bu program için detaylı bilgi istiyorsanız. www.spacecampturkey.com.tr adresini mutlaka ziyaret edin.
Tel:0232 2523500
şimdiden iyi eğlenceler...


İstanbul’da müze vakti



Havacılık Müzesi: Pazartesi-Salı hariç hafta içi 09.00-16.00 tatil günleri: 09.00-17-00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz. Havacılık tarihinde kullanılan uçak örneklerinin sergilendiği muhteşem bir müze.

Tel:0212 663 2490

Sabri Artam Vakfı Otomobil Müzesi

Çengelköy’de bulunan bu müze yüzün üzerinde antika otomobile ev sahipliği yapıyor. Tel:0216 3295030

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi

Sarıyer’deki müze, Cumartesi günleri 11.00-18.00 saatleri arası açık. Tel:0212 2994539

İstanbul Fotoğraf Müzesi

Benim gibi fotoğraf çekmekle uğraşıyorsanız, çocuğu da bir an önce alıştırmalısınız ki ileride birlikte hoşça vakit geçirebilin. Müze Pazartesi günleri kapalı.

Tel:0216 3594550

Jale Kuşhan Balmumu Müzesi: Atatürk’ten Mimar Sinan’a; Yunus Emre’den Leonardo da Vinci’ye kadar pek çok önemli ismin balmumu heykellerinin bulunduğu bir müze. Bazı heykeller hareketli... Sapphire Çarşı içinde yer alan müze, her gün sabah 10, akşam 10 arası açık.

Tel:0212 2688080

Magic Ice: -5 derece soğutulmuş bir ortamda, kutup atmosferini yaşayıp kuzey ışıklarını görmek ve viking yaşamına tanık olmak mümkün. Her gün sabah 10, akşam 10 arası açık olan müze Bayrampaşa’da.

Tel:0212 6403004

Karikatür ve Mizah Müzesi: Çocuğunuzun karikatüre mi yeteneği var? Buyrun size harika bir öneri. Giriş ücretsiz. Pazar-Pazartesi kapalı.

Tel:0212 5211264

Oyuncak Müzesi sizleri bekliyor

En zevk aldığım, çocukluğuma döndüğüm etkinlik mekanlarının başında Oyuncak Müzesi geliyor. Mekanı gezmenin keyfi bir yana, nefis etkinlikler yapılıyor. Siz de isterseniz çocuğunuza eşlik ediyor, isterseniz de çocuğunuz 7 yaş üzerinde ise mekanın sıcacık ve keyifli kafesinde kahvenizi içerek bekleyebiliyorsunuz. Yarı yıl tatiline özel, Oyuncak Müzesi, her gün birden fazla etkinlik düzenliyor. Favorim, "Tahta oyuncak boyama atölyesi". Ben, sevgili Sunay Akın ile kafede çay içerken, Ada mest olmuş bir şekilde çıkmıştı bu etkinlikten. Tel:0216 3594550

Karagöz Hacivat heykelleri

Türker İnanoğlu'nun hayatımıza kazandırdığı TÜRVAK, 29 Ocak-9 Şubat tarihleri arasında 5-12 yaş çocukları için, Karagöz-Hacivat'ın balmumu heykellerinden, film kostümlerine kadar, büyülü bir dünyaya yolculuk vadediyor. Ardından afiş hazırlama atölyesine katılmak da mümkün. www.turvak.com.tr Tel:0212 245 80 92

Çocuklarla birlikte nostalji yapın

Benim için tartışmasız, yapılacak en keyifli etkinlik. Oturursun sıcacık evinde, "trafik yok ve patlamış mısır var" dersin, mutlu olursun. Hem en ekonomik hem en dinlendirici hem de en keyifli aktivitedir. Televizyonda zaten çok sayıda film olur bu dönemde ama size başka bir teklifim var: Çocuğunuzla ya da çocuklarla nostalji keyfi! Ben yaptım, şahane oldu, size de öneririm. Çağırıyorsunuz çocukların birkaç arkadaşını, patlatıyorsunuz mısırı ve onlarla geçiyorsunuz ekranın başına. Aman çok çocuk çağırmayın işin tadı kaçar. Toplam 4-5 çocuk ideal. Seçtiğiniz film, sizin çocukken sevdiğiniz ve zamane çocuklarının da seveceği bir film olmalı. Böylece kuşaklar arası köprü de kurulmuş oluyor. Çocuklar da bizim dünyamızı anlamaya başlıyor. Hangi film mi?.. Ya açarsınız televizyonu ve nostaljik bir Türk filmini, hem çocuklar eski İstanbul'u görür şaşırır, siz onlara anlatırsınız hem de duygulanırsınız ya da "Bizim de fantastik filmlerimiz vardı" der E.T rüzgarına kapılırsınız! E.T filmi kesinlikle çok cezbedici oluyor, denedim ordan biliyorum.

Resim, heykel yapıp sanatla tanışsınlar

- İstanbul Modern, çocuklarımız için en eğitici programları düzenleyen yerlerin başında geliyor. Ücretsiz pek çok etkinlik de yapıyor. Rezervasyon şart. 7-12 yaş grubu için, mükemmel sanat atölyeleri var. Etkinliğin avantajlarından biri de çocuklar çalışmalarını yaparken, sergi gezip üzerine bir yorgunluk kahvesi içebiliyor olmak.
eğitim@istanbulmodern.org
Tel:0212 3347341

- Pera Müzesi’nde 4-14 yaş gruplarına yönelik programlara bir göz atın derim. Ebru sanatından, 3 boyutlu modellemeye ve çamurdan yüz yaratmaya kadar farklı atölyeler var. Tel:0212 3349900(4)

- Köpek Balığı Dünyası Sergisi, ailece gezdiğimiz en ilginç sergilerden biriydi. Her yaş için çok ilgi çekici olan bu sergi, Şubat ayı sonuna kadar Trump Towers Mall'da devam ediyor.

Yaratıcılığı garanti, nefis bir etkinlik önerim daha var: Tatilde, çocuklar ve gençler kendi kitaplarını hazırlayıp ardından bir sergi ile sunabilecekler. 6-8, 9-11, 12-14 yaş grupları için ayrı ayrı olan bu atölye, kişisel gelişim açısından da önemli bir atılım vaadediyor. İlgilenenler için: Tel:0216 4496594 www.yaseminsungur.com

Film önerileri

Muhakkak ve muhakkak Pi'nin Yaşamı!.. Mutlaka 3-D!.. Üstelik hem kendiniz hem çocuğunuz için harika bir şey yapmış olacaksınız. Tek sorun alt yazılı oluşu. Çok fazla konuşmaya dayalı bir film olmayan, ama görsel olarak çok güçlü bir yapım olduğundan fazla sorun oluşturmuyor. Giden tüm ilkokul çağı ve üstü yaş grubundaki çocuklar filmden mutlu çıkıyor.

Haberin Devamı