Gazete Vatan Logo

Tatil sadece deniz ve havuzdan ibaret değildir

Tatil sadece deniz ve havuzdan ibaret değildir

Okullar kapandı... Kızım Suna ve oğlum Kemal dahil çocuklar karnelerini aldılar. Ve de şimdi tatil zamanı... Peki çocuklarla beraber hangi aktiviteler yapılmalı?

Kendi çocukluğunuzdan hatırlayın; bütün çocukların karne aldığı günü hayal edip tatile kavuşma heyecanı büyüktür. Onların karne hayali velilerin bir anlamda kabusu da olabiliyor; gelsin programlar, istekler, karne hediyeleri... Daha sayabilirim.. . Şaka bir tarafa, kocaman bir yıl şimdiki dönem notlardan A'sıyla B'siyle geride kaldı. Ben okullar kapanmadan son işlerimi yoğun toplantılarımı koşturarak yapmaya çalıştım. Hatta boş zamanlarım leyla leyla vitrin bakmalar da sona mı eriyor yaz boyunca bilemedim. Bendeki strese bak sürekli, "Çocukların okulu kapanmadan şunu yapsam", "Çocukların okulu kapanmadan bir toplanmak gerek" diye konuşurken buldum kendimi. Sadece ben değil bir çok arkadaşım da böyle! Öte yandan çocukların tatili adı altında şehir değiştirip kısalı uzunlu tatil yapmak da işin tatlılığı elbette. Çocuklarla yapılacak tatilden sonra kafa dinlemeye kaçmaya hazırlanan anne babalar da yok değil. Beni de 5 çocuklu tatilden sonra Hindistan'da karanlık ve sessiz odaya kapanmak paklar da neyse!
Sanırım ders sonu bitiş zili çaldıktan sonra bizlere de, çocuklara yaz programları yapmak için zil çalmış oluyor. Çalışan, üreten aileler olarak sadece yazın belli bir kısmı bir yerlerde olabiliyoruz, bir çoğumuz büyük şehirlerdeyiz. Ben de birkaç hafta sonra yazılarımı Dalaman'dan yazıyor olacağım. Sadece bir süreliğine... Gitmeden önce ve geldikten sonra İstanbul içi çocuk aktiviteleri hazır bile. "Su uyur çocuk uyumaz"dan yola çıkıp onları yormak için elimden geleni yapmayı düşünüyorum.
İşte sizlere şehirlerde çocuklarla yapmak için birkaç alternatif! Tatilin sadece deniz ve havuzdan ibaret olmadığını bu küçük ama keyifli programlarla anlatabilirsiniz.

Basketbol okuluna da gidebilir kitap ta okuyabilir


n Yaz boyunca sevgili gururumuz Hidayet Türkoğlu'nun basketbol okuluna gönderebilirsiniz. Ekip harika, bizzat tanıdığım ve bildiğim için emin olabilirsiniz çocuklar çok mutlu, öğrenmiş ve eğlenmiş olarak çıkıyor. En güzel tarafı da okula döndüklerinde basketbol takımının aranılan yıldızı olmaya aday olarak...

n Florya'daki Aquaflorya'nın akvaryumu gün içinde güzel bir alternatif. Bir rehber de alabilirsiniz. Bizimkiler köpekbalıkları, Japon balıkları ve en çok yağmur ormanından etkilendiler.

n Etiler Hareket Sitesi'nde bulunan Happy Nest'i bebekler ve çocuklar için tavsiye ederim. Haftanın 7 günü açık. Günün her saati bir workshop var. Hem İngilizce hem de Türkçe olarak faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda girişinde nefis bir kitaplığı var. Buradan harika çocuk kitapları alabilirsiniz.

n Kitap olarak Betül Sayın'ın yazdığı yılın en iyi resimli öyküsü seçilen Köstebek Kuki'yi öneririm. Çocuk kitapları illüstratörü Betül Sayın'ı, küçükler için yazıp resimlediği, canlıları barış içinde yaşamaya davet eden sıcacık öyküleriyle raflarda bulabilirsiniz. Nedeni ne olursa olsun kaba güç kullanmanın ve şiddete başvurmanın insanı toplumdan nasıl dışlayacağını, sevgi ve iletişimin sorunları çözmede ne denli etkili olduğunu, çok renkli ve akıcı bir dille anlatıyor. Aslında biz büyüklerin de okumasına ihtiyaç var.

- Müzekart çıkartıp dilediğiniz zaman tüm müzeleri dolaşabilirsiniz.

- İstanbul Modern'in çocuk atölyelerine göz atın.

- Miniaturk'u çocuklar seviyor. Şimdi buz pateni de koymuslar.

- Darıca Hayvanat Bahçesi'ne gidilebilir. Çocuklar orada gezmeyi seviyor ama keşke daha bakımlı ve temiz olsa.

- İlle de havuz da olmalı diyenlere önerim, Mef Okulları Yaz Okulu harika diyorum...

Haberin Devamı