Gazete Vatan Logo

Talip Ertürk, dört yeni filmin vizyona girdiği haftanın değerlendirmesini yaptı: En iyisi 'Karşı Pencere'

Douglas'ları bir araya getiren "Babalar ve Oğullar"da kahkaha, idam olgusunu masaya yatıran "Yaşamla ölüm Arasında"ya gözyaşı hakim. En renkli oyuncu kadrosu "Le Boşanma"da, ama tartışmasız en iyi film Ferzan Özpetek'in "Karşı Pencere"si

Ferzan Özpetek, henüz ilk filmi Hamam'la aslında ileride olacakların sinyalini vermişti. Özpetek'in filmleri çoğaldıkça anlaşıldı ki, bu topraklardan da, elalemi kendine hayran bırakabilecek sanatçılar çıkabilmekte. Ancak elbette, Özpetek'in ülkemizde böylesine kabul görmesinin en önemli nedeni, Avrupalılar'ın yönetmeni kendilerinden biri gibi bağrına basmış olması. Karşı Pencere, yönetmenin yine kendine has bir öyküyü, alıştığımız kadifemsi dokunuşları ile anlattığı bir film. 9 yıllık evlilik ve 2 çocuğun ardından hayat gailesine kapılmış ve kocasına olan ilgisini kaybetmiş genç bir kadının, Giovanna'nın öyküsünü anlatıyor. Karşı Pencere, italya'da kazandığı 5 David di Donatello ödülünün ardından (bu ödüller İtalya'nın Oscarlar'ı olarak biliniyor) Avrupa'nın önemli festivallerinden (Çek Cumhuriyeti'nde yapılıyor) Karlovy Vary Film Festivali'nde En iyi Film, Yönetmen ve Kadın Oyuncu (Giovanna Mezzogio) ödüllerini kazandı.

Babalar ve Oğullar
Babalar ve Oğullar, Michael Douglas ve babası Kirk Douglas başta olmak üzere, Michael Douglas'ın oğlu Cameron ile Kirk Douglas'ın eski eşi Diana'nın da eklenmesiyle bir aile içi filme dönüşüyor. Douglas ailesinin eski-yeni bu 4 ferdini bir araya getiren Babalar ve Oğullar, Yahudi kökenli bir Amerikan ailesinin iç çatışmaları çevresinde gelişiyor. Ailenin üç farklı kuşağının anlatıldığı filmde, ailecek kamera karşısına geçen Douglas'lar yurt dışında, oldukça olumsuz eleştiriler aldı.

Yaşamla Ölüm Arasında
Oscarlı Kevin Spacey ve Titanic ile şöhreti yakalayan Kate Winslet'in başrolünü paylaştığı Yaşamla Ölüm Arasında, Amerikan adalet sistemini ve özellikle idam olgusunu işliyor. Muhalif tavrı ile dikkat çeken filmin yönetmeni, ülkemizde daha çok Geceyarısı Ekspresi ile tanınan Alan Parker. Teksas'taki bir idam davasını merkez alan Ölümle Yaşam Arasında, sürpriz finali ile de çok konuşulacak. İdam cezasını tartışmak yerine, bir dedektiflik öyküsünün peşine düşerek hayal kırıklığı yaratan filmde Lena Olin de oynuyor.

İki sarışından 'Le Boşanma"
Amerikan sinemasının saygın isimlerinden James Ivory, parlak bir oyuncu kadrosunu bir araya getirdiği romantik-drama türündeki filmi "Le Boşanma"da, Amerikan gözlüğü ile Fransız burjuvazisini anlatıyor. Venedik Film Festivali'nde de gösterilen film, ilginç Türkçe adı ve başrolündeki iki güzellik, Kate Hudson ve Naomi Watts ile ilgi çekici. Diane Johnson'ın aynı adlı romanından uyarlanan film, kocasından ayrıldıktan sonra yeni bir hayat kurmak için çabalayan Roxy ve kendisine destek olmak için Paris'e gelen Isabel'in öyküsünü anlatıyor.

Haberin Devamı