Susuzluk İç Anadolu’dan Ortadoğu’ya doğru vuracak
.
İngiltere Ekoloji ve Hidroloji Merkezi Başkanı Dr. Richard Harding de Türkiye’nin 40 yıl içinde önlem alınmazsa su sıkıntısı yaşayacağı görüşünde. En tehlikeli bölge ise Konya havzası. Hatta susuzluk İç Anadolu’dan Ortadoğu’ya doğru kayacak..
* Dünyadaki su sıkıntısı endişe verici mi?
Dünyadaki su rezervleri eşit olarak dağılmamış. İspanya hariç Avrupa henüz tehlike sınırına ulaşmadı. Hindistan’ın bir bölümü ve Çin su rezervlerinin tümünü kullandı.
* Su, en çok nerede tüketiliyor?
Tarım ve sulama, dünya su tüketiminin yüzde 90’ını oluşturuyor. Bu nedenle tarımın, bölgesel su kaynaklarına göre yeniden yapılandırılması şart. İsteseler de istemeseler de 30-40 yıl içinde böyle olacak.
* İklim değişikliklerinin su sorununda oynadığı rol nedir?
Çalışmalarımız kurak bölgelerin daha da kuraklaşacağını, yağışlı bölgelerin daha fazla yağış alacağını gösteriyor. Türkiye ve Ortadoğu kuraklığa doğru ilerliyor.
* Önümüzdeki 100 yılda en kötü felaketler neler olabilir?
Akdeniz’de 21’inci yüzyıl sonunda yağışlar yüzde 30-40 oranında azalacak. Yerleşim alanları bile çölleşecek. Susuzluk, İç Anadolu’dan Ortadoğu’ya doğru vuracak. Fırat ve Dicle nehirleri ekolojik değişimden büyük ölçüde etkilenecek. Irak, Suriye ve İran’ın su ihtiyacı artacak.




