Gazete Vatan Logo

Suriye’de kontrol kimde?

Suriye’de kontrol kimde?

- Suriye’de iki yıldır süren isyanda BM’ye göre 60 bin kişi hayatını kaybetti. Son bir ayda Suriyeli sığınmacıların sayısının 100 bin artarak 612 bini bulduğunu açıkladı. Çatışmaların her geçen gün şiddetlendiği Suriye’de 2013 en ölümcül yıl olabilir!

Arap Baharı’nın fitili Aralık 2010’da ateşlendi. Bu süreçte Orta Doğu’da yaşanan süreç siyaseti ve toplum hayatını derinden etkiledi. Tunus’un ardından Mısır, Libya ve Yemen’de onlarca yıllık iktidarlar devrildi. Bu baharın en “son ayağı” olarak nitelendirebileceğimiz Suriye’de isyan 22 aydır vahşice devam ediyor.

Çoğu sivil 60 bin kişi hayatını kaybetti

Saf değiştiren askerlerin ve silahlı muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Temmuz 2011’de kuruldu 200 bin kişilik bir silahlı gücü var.
23 milyonluk Suriye’de isyanın başından beri binlerce kişi tutuklandı. BM verilerine göre 12 bin 560’ı Humus’ta, 10 bin 862’si Şam ve çevresinde,
7 bin 686’sı İdlib’te, 6 bin 188’i Halep’te, 6 bin 34’ü Dera’da ve 5 bin 80’i Hama’da olmak üzere toplan 60 bine yakın sivil çatışmalarda hayatını yitirdi.

612 bin sığınmacı



Türkiye bu süreçten en çok etkilenen ülke oldu. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 220 bini Türkiye’de olmak üzere son 1 ayda Suriyeli sığınmacıların sayısının 100 bin artarak 612 bini buldu. Suriye içindeyse, 2.5 milyona yakın insan yardıma muhtaç durumda.

Türkiye’ye 6 Patriot bataryası

Türkiye’nin savunma amaçlı kullanım üzerine NATO’dan talep ettiği Patriot füzeleri yola çıktı. Altı Patriot bataryası sınır illeri Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya ve Kahramanmaraş’a yerleştirilecek.

İsmini duymadığımız örgütler cirit atıyor

22 aydır Esad yönetimini devirmeye çalışan Suriye muhalefeti çok farklı gruplardan oluşuyor. Hatta öyle ki iç savaşla birlikte ismini ilk kez duyulan örgütler var. Libya ve Mısır’da çatışmalara katılan Afgan, Çeçen ve Tacik asıllı mücahitler Suriye’de savaşıyor. Çatışmaların başlangıcından beri sadece El Kaide’ya bağlı militanlar 35’e yakın bomba yüklü arabayla saldırı gerçekleştirdi, 100 kadar noktaya da intihar eylemi düzenlendi, ABD, Suriye’de faaliyet gösteren El Nusra Cephesini, El Kaide bağlantısından dolayı terörist örgütler listesine dahil etti.

Şam’ı en çok Rusya destekliyor

Suriye’ye katı bir ambargo uyguladığı bir dönemde Şam’ın en büyük destekçisi Rusya oldu. Esad’ın ordusunda 304 bin asker var. Hava kuvvetlerinde 830 uçağı, kara kuvvetlerinde
5 bin 300 tank var. Orduda uzun menzilli top sayısı ise 2 bin 160. Rusya Suriyeli
subaylara eğitim ve doktrin veriyor.

20 gazeteci öldürüldü

Suriye’de öldürülen yerel muhabirlerin sayısı tutulamazken 20’ye yakın gazeteci çatışmalarda öldürüldü. Pulitzer ödüllü New York Times muhabiri Anthony Shadid, Japon savaş muhabiri Mika Yamamoto, Marie Colvin ve Fransız Remi Ochlik çatışmalar sırasında hayatını kaybetti. Anadolu Ajansı’nın deneyimli foto muhabiri Sinan Gül Halep’te yaralandı. Kameraman Cüneyt Ünal 3 aylık esaretten sonra CHP milletvekilinin girişimi ile kurtarılarak Türkiye’ye getirildi. Ünal’ın Filistinli gazeteci meslektaşı Beşar Fehmi’den ise Ağustos ayından beri haber alınamıyor.

Haberin Devamı