Gazete Vatan Logo

Selülite karşı ‘akustik savaş’

Malum yaz gelince kadınları büyük bir korku sarıyor: Selülit...

Ünlü ya da ünsüz fark etmiyor. Herkes ondan kurtulmak için çeşitli yollar arıyor. İşte bunlardan biri, hatta en ünlüsü, Madonna’nın bile kullandığı “akustik dalga tedavisi” artık Türkiye’de de uygulanıyor. Hem de acısız, ameliyatsız, iğnesiz... Yaşasın Hayat Kliniği Tıbbi Lazer Uzmanı Burak Saldıran, bu mucize yöntemi anlattı.

Vücudunuz ister zayıf, ister şişman olsun, selülit bazen kaçınılmaz oluyor. Halk arasındaki tanımı “ciltteki portakal kabuğu görünüm.” Tıptaki açıklaması ise şöyle;
Selülit derinin alt tabakasında, yağ dokusunun hemen çevresinde meydana geliyor. Yağ hücrelerinin fazla yağı depolamasının ve östrojen hormonunun da etkisiyle bu hücreler genişliyor. Kan dolaşımı giderek yetersizleşmeye başlıyor. Yağ hücrelerinin genişlemesi ise yağ dokusunun aşırı yayılmasına neden oluyor. Bu yayılma deri altı bağ dokusunu da etkileyerek vücudun normalden daha fazla su tutmasına ve dolayısıyla da kan dolaşımının zayıflaması sonucunu ortaya çıkarıyor. Kan dolaşımındaki zayıflamayla birlikte, dokulara eskisinden daha az oksijen ulaşmayla başlıyor. Bunun sonucu dokular elastikiyetini kaybediyor ve cilt yüzeyi pürüzlü bir görünüm almaya başlıyor.
Çözüm, kalorisi düşük yiyecekler, bol bol hareket etmek ve aldığınız kaloriden daha fazlasını harcamak. Ancak tüm bunlar, bazılarımız için, pürüzsüz ve formda görünen bir vücuda sahip olmak için yeterli olmuyor. İşte burada devreye akustik dalga tedavisi giriyor yani AWT. Yöntem ilk olarak 2006 yılında Amerika’da uygulanmaya başlandı. Kullanan ünlülerin başında ise Madonna geliyor. Hatta Madonna sadece kullanmakla kalmamış evine bile AWT uygulama aleti almış. Çünkü bu yöntem acısız, iğnesiz, ameliyatsız ve kalıcı bir çözüm sağlıyor. Şimdilerde ise bu uygulama Yaşasın Hayat Kliniği’nde kullanılıyor. Peki yöntem nasıl çalışıyor? Bu sorunun yanıtını Yaşasan Hayat Kliniği Tıbbi Lazer Uzmanı Burak Saldıran veriyor:

“AWT’nin çalışma prensibi nano-enerji dalgalarına dayanıyor. Kısa süreli ve yüksek enerjili şok dalgaları yağlı dokunun çözülmesini sağlayarak cilt görünümünü pürüzsüzleştiriyor. Yağ dokusu erkekler ve kadınlarda farklı biçimlerde oluşuyor. Erkeklerde yağları oluşturan ve destekleyen bağ dokusu iplikleri temel olarak deriye paralel bir biçimde uzanıyor; böylece deri altında biriken yağ tabakaları en düşük seviyede çözüldüğünden cilt düzgün görünüyor. Kadınlardaki yağ tabakası ise deriye dik oluştuğu için bağ dokusunun destek yapısı, deriyi aşağıya çekerek pürüzlerin oluşmasına sebep oluyor. Selülit ve bölgesel zayıflama tedavisine yeni bir yaklaşım getiren akustik dalga tedavisi selülitin başlıca iki nedeni üzerine etki gösteriyor. Birinci etkisi selülite yol açan fibröz septa ve yağların alt dermis içinde oluşturduğu çıkıntılar üzerinde görülüyor. İkinci etki ise şok dalgaların deriden ve yağlardan geçip fibröz septayı kolajenden ayırarak deriyi serbest bırakması yönünde; böylece cilt yüzeyi düzgün görünüme kavuşuyor. Ödem ve yağ birikmesi selülitteki büyük sorunlar. AWT dermisin kalınlaşmasına ve yağ tümseklerinin azalmasına yardımcı olduğundan yağ fazlalıkları ve gevşek cilt sorununu da azaltıyor. Araştırmalar düzenli uygulama sonrası cilt elastikiyetinin üçüncü ayda yüzde 71.6 arttığını gösteriyor. AWT, sadece selülit tedavisinde değil aynı zamanda cilt ve bağ dokusunu sıkılaştırmada, kırışıklık tedavisinde, gebelik çatlaklarında, örümcek ağı tipi varislerde ve liposuction sonrası iyileşmede de kullanılıyor.

Stresten kurtulun!

Selülitlerinizin bir gecede ortaya çıkmadığı malum. Uzmanlar sağlıksız yaşam koşullarının, dengesiz beslenme,fazla alkol alma, sigara tiryakiliği ve bedensel hareketsizliğin, uzun vadede selülitin vücutta yerleşik hal almasına neden olduğunu söylüyor. Hamilelik ve menopoz gibi dönemlerde, hormonal seviyelerde meydana gelen iniş çıkışlar da diğer sorumlu faktörlerden. Araştırmacı bilim adamları, kadınların bu dönemlerde duygusal yönden oldukça hassaslaştığını, stresle başa çıkmanın ise, hormonal değişimleri en aza indireceğini söylüyorlar. Çünkü strese girdiğiniz anlarda, vücut savunma sisteminiz harekete geçiyor ve bazı hormonlar normalden fazla salgılanıyor. Vücudun su toplanma oranının artmasıyla, selülitlere zemin hazırlanmış oluyor. Kısacası, selülitlerinizden kalıcı olarak kurtulmak istiyorsanız, daha az stresli bir yaşama, düzenli beslenmeye ve bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeye ihtiyacınız var.

Zayıflatan yiyecek

Kırmızı üzüm: Dolaşım sistemini temizliyor. İçerdiği lif, vitamin ve mineraller sayesinde kolestrolün düşmesine yardımcı oluyor.

Salatalık: Lif zengini olması sayesinde tokluk hissi veriyor. Ayrıca sağlıklı bir su deposu.

Elma: Hafif tatlı. Bağırsakları harekete geçiriyor.

Nar: Hormonları dengeliyor. Bu sayede kilonuzu kontrol etmeniz daha kolaylaşıyor. Ayrıca güçlü bir antioksidan.

Esmer pirinç: B vimatini deposu olması sayesinde proteinleri, yağları parçalıyor, hazmı kolaylaştırıyor.

Greyfurt: Metabolizmayı hızlandırıyor. Vücut direncini artırıyor.

Yulaf: Tokluk ve şişkinlik hissi veriyor.

Bir sıcak bir soğuk su

Kilonuzu koruyun. Günde 1500 kaloriden fazla almamaya çalışın.

Hareket edin, örneğin jogging yapın, bisiklete binin, yüzün, jimnastik yapın.

Ayrıca vitamin ve mineral alın. A ve E vitaminleri deriyi düzgünleştirir, magnezyum metabolizmayı harekete geçirir, fosfor ve silisyum dokuları kuvvetlendirir.

Vücudun fazla suyunu atması için beyaz ve kırmızı turp, maydanoz, kereviz, çilek ve pilav yiyin.

Tuz, şeker, alkol, sigara, koyu çay, çikolata, kızartma ve undan uzak durun.

Derinin kanla beslenmesini teşvik edin. Örneğin masaj eldiveni ile kendi kendinize yapacağınız masajla, bir sıcak, bir soğuk duşu sorunlu yerlere tutun. Saunanın da yararı vardır.

Günde ortalama 1.5 litre su için. Ancak bu, herkes aynı miktarda su içecek demek değildir. 90 kiloluk bir kişi günde 3 litre su içebilir. Oysa 50 kiloluk biri için bu miktar fazla gelebilir.

Haberin Devamı