Gazete Vatan Logo

Seksin ömrü sadece bir yıl mı?

Seksin ömrü sadece bir yıl mı?

Önce aşkın ömrü üç yıl dediler. Şimdi de seksin ömrü bir yıl diyorlar. Peki uzun süreli bir ilişkiyi ve mutlu bir cinsel yaşamı devam ettirmek gerçekten imkansız mı?

Cinsel hayatından sıkılan çiftler

Cinsellikte mutsuz olanların bir tek cinsel fonksiyon sorunları yaşayanlar olduğu düşünülüyor. Ancak cinsel sağlık o kadar kapsamlı bir konu ki. Pek çok çift cinsel yaşamlarında elle tutulur bir fonksiyon eksikliği (örneğin sertleşme problemi, erken boşalma, orgazm sorunu, kuruluk, ağrı gibi bir şikayet) yaşamasa da cinsel hayatlarından mutlu değil. Cinsel heyecanı kaybettiğinden, cinsel zevkteki düşüşten, cinsel ilişki sıklığının ve erotik çekimin yok azalmasından yakınan bir sürü çift var. Kısacası günümüzde cinsel hayatlarından sıkılan çiftlerin sayısı cinsellikte mutlu olanları geçti. Bunu neye dayanarak söylüyoruz diye düşünüyorsanız istatistiklere baktığımızda ilk beş yıl içinde neredeyse her iki çiftten birinin boşandığını görüyoruz. Bu çiftlerde şiddetli geçimsizlik en sık rastlanan yakınma da olsa detaylı yapılan görüşmelerde cinsel yaşamdaki mutsuzluğun önemli bir etken olduğunu fark ediliyor. Sekssiz evliliklerde büyük artış var. Yapılan araştırmalar her beş çiftten birinin aseksüel evlilik yaşadığını gösteriyor.

Haberin Devamı

İlk yıldan sonra tatmin düşüyor

Tüm bunlara tuz biber ekmek istemezdik ancak son dönemde 25-40 yaş arası yaklaşık 3 bin kişi üzerinde Almanya’da yapılan yeni bir araştırmaya göre cinsel tatmin seviyeleri ilişkilerin birinci yılında tavan yapıyor. Birinci yılın ardından çiftlerin seks tatmini düşüşe geçiyor.

HEYECANIN YERİNİ ALIŞKANLIK ALIYOR

Uzun süreli ilişkilerde (gençlerde de) seks sıklığında bir miktar düşüşü normal kabul ediyoruz. Ancak bu düşüş her zaman seks tatmininin ve mutluluğunun azaldığını göstermiyor. Eskisine oranla daha az seks yapsa da mutluluk ve tatmine ulaşan çiftler var. Ancak birçok ilişkide yenilik, heyecanla ilişkili ödül hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu zamanla düşüyor. Çiftlerin cinsel isteklerini aktive etmeyi öğrenmemeleri, gündelik sıkıntılar ve psikolojik sorunlar nedeniyle seksten uzaklaşmaları, cinsellikte yenilik ve heyecandan uzak durmaları, vakitsizlik, cinsel ilişkide hep aynı rutini takip etmeleri, değişik uyarı yollarını keşfetmemeleri, zamanla değişen istek ve arzuları konusunda iletişim kurmamaları ana faktörler. Bir de günümüzde buna seks hormonu dengesizliklerini, cinsel sorunları, sağlık sıkıntılarını yani organik faktörleri eklediğimizde cinsellikte heyecan yerini alışkanlığa bırakıyor.

Haberin Devamı

Cinsellik bir görev gibi devam ettirilen bir aktiviteye dönüşüyor. Daha az seks yapılması daha az bağlılık hormonu demek. Bu durumda ilişkisel veya az seksle ilgili tartışmalar artıyor.

SEKS HEYECANI NASIL CANLI TUTULABİLİR?

Neyse ki seks heyecanını bazı önerilere dikkat ederek canlı tutmak mümkün. Yoksa uzun ilişkileri, hele de evlilikleri sürdürmek çok zor olurdu. Mutlu bir seks hayatı şans değil ise de gayret işi. Seksteki mutluluğu ve keyfi devam ettirmek için her iki tarafın da çaba göstermesi, cinsellikte iletişimi devam, fiziksel ve psikolojik yönden cinsel tehditlere karşı önlem almaları şart. Genel sağlık durumuna, cinsel mutluluğu azaltacak cinsel sorunlara, cinsel hormon-damar-sinirlerdeki yetmezliklere, kullanılan ilaçlara, depresyon gibi psikolojik problemlere karşı dikkatli olunmalı. Çiftin seksin hayatlarındaki yeri, önceliği hakkında açık bir iletişim halinde olmaları, neyi sevip neyi arzuladıklarını, hayallerindeki ideal seks yaşamını, cinsel ilişkide hoşlandıkları davranışları konuşmaları gerekiyor. Her iki tarafın da cinsel hayatın iyi gitmesi için arzulu olması ve aktif bir gayret göstermesi önemli. Seksüel hisleri tetikleyecek, seks motivasyonunu artıracak davranışları fark etmeleri ve daha sık kullanmaları da seks modunun tetiklenmesi için şart.

Haberin Devamı

10 ÇİFTTEN ÜÇÜ MUTLU

15-16 yıllık bir ilişkide 10 çiftten yalnızca üçü cinsel yaşamı tatminkar ve keyifli buluyor. Bu çalışma ışığında araştırmacılar mutlu seksin ömrünün bir yıl olduğu sonucuna vardı. Bu rakamın değişik çalışmalarla teyit edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak şu bir gerçek: Gerçekten de pek çok uzun süreli ilişkide seks alarm veriyor.

Haberin Devamı