Ramazan’a özel ‘tatlı krizi’ hattı
Tiyatrocu Nedim Saban’ın sahibi olduğu Tatlıcı Tombak dükkanları Ramazan nedeniyle bugünlerde oldukça hareketli. Zira herkese güllaç yetiştirmek kolay olmuyor.Bu nedenle Nedim Saban ve Tatlıcı Tombak ekibi “tatlı krizi hattı” bile kurmuş. Saban, “Ramazan’da çok güllaç yeniliyor ama Tombak tatlısı ve tavuk göğsünü de yetiştirmekte zorlanıyoruz” diyor
Dört yıl önce Tiyatro Kare’nin sahibi Nedim Saban, tiyatrosunu ayakta tutmak için ek bir iş yapmaya karar verir. Hayalinde küçük bir bar açmak vardır. Ama arkadaşı Ali Poyrazoğlu “Sakın açma. Sanatçı arkadaşlarından para alamazsın” der. Bunun üzerine Saban tatlıcı açmaya karar verir. Önce bir tatlıcı bayiisi alır. Ancak iş ilerlemeye başlayınca Tatlıcı Tombak’ı açar. Tombak anneannesinin ona çocukken yaptığı kahverengi tatlıdır ve onun anısına dükkanına Tombak adını verir.
Tiyatro ve tatlı birbirine benziyor
Ancak işler Saban’ın tahmin ettiğinden hızlı ilerler. Her geçen yıl tatlı dükkanları büyür. Şu anda Türkiye’nin 7 bölgesinde 80 şubeye sahip tek tatlıcı. İşin sırrını ise Nedim Saban şöyle açıklıyor: “Eskiden muhallebiciye gitmek diye bir kavram vardı. Bu, yıllar içerisinde kayboldu. Ama insanların hep özlediği bir şey oldu. Biz Tatlıcı Tombak’ta, modern mimariyle geleneksel tatlıları birleştirdik. Konseptimizde tavuklu pilav da var. Tıpkı eski günlerdeki gibi. Aslında işin en önemli kısmı tatlının fast-food olması. Tatlı, yemek sonrası yenen bir şey iken, bizimle birlikte hızlı tüketilen bir yiyecek haline dönüştü. En büyük hayalim tiyatro devrimi yapmaktı, ama ben tatlı devrimi yaptım.”
Tiyatroculuk ve tatlıcılık mesleği arasındaki mesafeyi de yok ettiğine inanıyor Nedim Saban. “İnsanlar tatlı yedikleri zaman ve tiyatro izlediklerinde hemen tepki veriyor. Ya gülüyorlar ya da kötü diyorlar. Bu çok benzeşen bir şey. Sanırım iş hayatına gülümseyen ciddiyeti de böyle getirdik. Çünkü çok eğlenerek çalışıyoruz. Ama bu benim asıl işim olan tiyatroculuğu ancak akşamları yapmama neden oldu. Çünkü sabah 06.30’da kalkıyorum ve 16.00’ya kadar tatlıcılık yapıyorum. Bankalar kapandığı anda parayla ilişkimi kesip, ruhani hayata yani tiyatroya dönüyorum. İşin en güzel kısmı tiyatro ve Tatlıcı Tombak arasındaki ilişki. Geçen sene Tiyatro Kare olarak Salı Ziyaretleri isimili bir oyun sahneye koyduk. Turneye çıktığımızda her ilde bizi Tatlıcı Tombak bayiileri karşıladı. Tüm yemeklerimizi orada yedik. Ben de bu sayede 2 saat tatlıcılık yaptım. Aslına bakarsanız oyuncularımın parasını tatlıcılıkla ödüyorum” diyor.
Erkeklerin tercihi ekmek kadayıfı
Türkiye genelinde kadınlar fırın sütlacı, erkekler ekmek kadayıfı yemeyi tercih ediyor. Yaz aylarına doğru sütlü tatlılara olan ilgi artıyor. Çünkü herkes diyete giriyor. En çok tatlıyı sporcular tüketiyor. Eşofmanlarıyla gelip sevkiyat saatinde taze tatlı bekleyenler bile var. Saat 15.30 bankalarda çek takas saatinin bittiği an. 15.31’den itibaren telefona sarılıp tatlı siparişi veriyorlar. Ayrıca Ramazan’da da geceleri sipariş veren çok oluyor. Biz de “Tatlı Krizi Hattı” kurduk. Yaşadığımız ilginç olaylardan biri de geceyarısı tatlı tüketilen bir semtte paket siparişi veren kişiyle, zildeki isimler bir türlü tutmuyor her nedense... Menümüzde diyet tatlılarımız mevcut. İşin asıl ilginci de insanlar gelip “Diyet kazandibi var mı?” diye soruyor. “Evet” cevabını alınca, “O zaman bana bir ekmek kadayıfı ver” diyorlar.
Gaziantep’te en çok aşure yeniyor
Türkiye’de en çok sütlaç, Tombak, tavuk göğsü ve kazandibi satılıyor. Ancak bunu bölgelere ayırdığımızda durum çok farklı. Karadeniz’de en çok su muhallebisi satıyoruz. Oysa hiç yenmediği için İstanbul menüsünden kaldırdık. Gaziantep’e sütlü tatlı kültürü getirdik. Orada en çok aşure satıyoruz. Adana’da yılın 12 ayı güllaç yeniliyor. Ege Bölgesi’nde kazandibi, Eskişehir’de ise çok soğuk bir yer olmasına rağmen 12 ay dondurma tüketiliyor. Yazın şerbetli tatlı yenilmez ama ne ilginçtir ki yazlık mekanlarda en çok ekmek kadayıfı yeniliyor. İnsanlar içki içtikten sonra şerbetli tatlı yemek istiyor. İstanbul’da her bölgenin farklı istekleri oluyor. Zeytinburnu’nda çikolatalı tatlılar revaçta iken, Etiler’de sütlaç ve tavuk göğsü yeniliyor.




