Gazete Vatan Logo

Rakıyı adabıyla içmek lazım!

Rakıyı adabıyla içmek lazım!

Bodrum’da tatil yapan top model Naomi Campbell, Yalıkavak Çarşı’ndaki bir köftecide piyaz yiyip, rakı içtikten sonra ayakta durmakta zorlandığı için hem basın mensuplarının görüntü almasına engel olmak istemiş hem de otomobiline kadar 100 metrelik mesafeyi yürürken, dört kez düşme tehlikesi geçirmişti. Biz de bu olaydan yola çıkarak rakı adabına ilişkin öneriler alalım istedik. İşte! alkol söz konusu olunca özellikle de rakı; adabına göre içilmediğinde insanı rezil de edebiliyor diye düşünen ünlü rakı severler ve meyhanecilerin önerileri...

Rakıya asla buz konmaz

Kumkapı’nın en eski, gözde meyhaneleri arasında bulunan Kör Agop’un torunu Daniel İnciyan rakı içmenin adabına ilişkin şunları anlatıyor: “En önemlisi rakının hazırlanış şeklinden başlayarak, içilmesi esnasında dikkat edilmesi gerekenler; mesela rakıya asla buz konulmamalı, soğuk suyla içilmesi, yanında zeytinyağlı mezeler tüketilmesi tercih edilir. Rakı masasındaki sohbet ise en mühim olanı, çünkü rakıyı diğer alkollü içeceklerden ayıran belirgin özelliği aslında en temel rakı masası mezesi dost ve dost sohbetidir. Ve sohbet mutlaka saygı kuralları içerisinde geçmelidir.”

Aydın Boysan’dan rakı içme adabı

- Güneş battıktan sonra, yavaş yavaş ve muhabbet eşliğinde içmeli.

- Rakıdan küçük küçük yudumlar alınır.

- Buz gibi şişeden bardağa çevire çevire dökülür ve kokunun daha fazla yayılması sağlanır.

- Masada yaşça en büyük kişi rakı kadehini tokuşturmak için kaldırmadan rakı kadehleri masadan kalkmaz.

- Rakı sofrasında ciddi işler konuşulmaz. Geyik muhabbeti yapılır, anılar tazelenir, dedikodu yapılır.

- Sigara küllüğüne zeytin çekirdeği, sıkılmış limon kabuğu konmaz.

“Rakı adabı: sofrada ölçü iki dubledir”

Rakı adabı denince işin ustası olarak akıllara gelen Vefa Zat ise rakı adabını şöyle anlatıyor: “Birinci adım işin kararı ve ölçüsü ile ilgili. Bunun ölçüsü de iki duble rakıdır. Bir duble rakı sekiz, iki duble rakı 16 santilitredir. Tıp dünyası şunu kabul ediyor: Bir insan vücudu 24 saatte en fazla 16 santilitre yüksek alkollü içkiyi eritebiliyor. 16 santilitre içtiğimiz zaman ertesi güne hiç içmemiş gibi çıkıyoruz. Fazladan 4 santilitre alkollü içki kanda birikim yapar. Akşamcılar iki duble rakı içer. ve aralarında rakı tiryakisi ya da alkolik bulamazsınız.”