Gazete Vatan Logo

Rahat bir doğum için annelerden tüyolar

Bir doğumu farklı kılan şeyler, en çok satan kitaplarda ya da internette bulamayacağınız ince detaylardır. İşte annelerin yazdığı gerçek doğum önerileri...

“Doğumunuz gecikirse hemen suni doğum yapılmasına izin vermeyin. Ben doktor kontrolünde on gün gecikmeyle hastaneye yatmıştım. Günlük olarak kalbini monitörde görüntülediler ve bir sorun çıkmadı. On üç gün gecikmeyle doğum yaptım. Üstelik çok kolay bir doğum oldu.”

“Doğum öncesi şekerli şeyler yemek verebileceğim en iyi öneri. Böylece daha sonrası için enerjiniz artmış olur. Ben doğumdan önce çikolata ve sakızlı şekerler yedim ve normalde nefret ettiğim halde bol bol şekerli çay içtim.”

“Doğum öncesi yoga, sağlıklı olmamı ve iyi görünmemi sağladı. Bebeğimin de sorunsuz bir biçimde doğmasına yardım etti. Doğumum gerçekten de çok hızlı ve acısız oldu. Böyle olmasında yoganın kesinlikle yararı olduğunu düşünüyorum.”

“Kendinizi tutmayın ve çekinmeden bağırın. Ben doğumumda bağırdım neredeyse çığlık çığlığa diyebilirim. Hatta eşim küfürlü konuştuğumu bile söyledi. Normalde hiç argo ya da küfürlü konuşmam ama… Rahatlamak zorundaydım çünkü doğumum aniden hızlanmaya başlamıştı.”

“Uzun saçlarınız varsa doğum çantanıza mutlaka lastik bir toka koyun. O öldürücü doğum sancılarım başladığında eşime terleyen saçlarımı alnımdan çekmesini söyleyip durdum. Siz bu sıkıntıyı yaşamayın.”

“Daha şiddetli kasılmalar sırasında temiz bir bez parçası ısırmak inanın çok rahatlatıcı!”

“Hiçbir his doğumdan sonra bebeğinizle kendi yatağınızda olmaya benzemiyor. Bunun için size kendi nevresim takımınızı hastane yatağınızda kullanmanızı öneririm. Kendinizi evinizde gibi hissedeceksiniz.”

“Bir arkadaşım hastanedeyken odamda pipet de bulundurmamı söyledi. İyi ki onu dinlemişim. Heyecandan dilim damağım kuruyordu. Sırtüstü yatarken, eşim bardağı tuttu, ben de suyu pipetle içtim. Bu bana çok büyük kolaylık sağladı.”

“Doğuma giderken yanınıza yardımcı olacak serinkanlı iki kişi alın. Doğumdan önce annemin yanımda olması beni çok rahatlattı. Tabii kendi kendine doğum yapan birinin önerilerini almak gibisi de yok! Bir de eşim Engin yanımdaydı. Düzenli nefes alıp vermemde bana çok yardımcı oldu.”

“Göbek dansı hareketleri acıyı azaltmak için birebir. Bu hareketler hızlı bir şekilde doğum yapmamı sağladı. Doğrulup gevşedikçe yerçekimi bebeğimin doğmasına yardım etti diyebilirim.”

“Dijital fotoğraf makinenizin ve kameranızın şarjının dolu olmasına dikkat edin. Böylece hiç bir büyülü dakikayı kaçırmamış olursunuz.”

“Baba adayı mutlaka doğuma girmeli. Çok işe yarıyor. Çekilen sancıyı, eşinizle paylaştıkça acı ve heyecan azalıyor. Kendinizi çok daha güvende hissediyorsunuz.”

“İki ağrı arasında düzenli nefes alıp vererek kendinizi ve bebeğinizi rahatlatın. Bunu doktorum önermişti.”

“Acıya dayanıklı olabileceğinize dair kendinizi telkin edin. Ben iki normal doğum yaptım. Ve çok da kolay oldu. En güzeli bazen her şeyi akışına bırakmaktır. Ben aynen öyle yaptım.”

“Belki epidural anesteziyi tercih etmeyebilirsiniz. Ama doğumdan otuz altı saat sonra epiduralin bendeki etkisi güzel oldu. Ağrım yoktu. Ve rahatça uyudum. Daha sonra da çok enerji dolu uyandım.”

“Sancılarım başladığında eşim hemen arabayı hazırladı ama trafiğe yakalandık. Neredeyse arabada doğum yapacaktım. Bu yüzden doğum yapacağınız hastaneyi seçerken hem size hem de doktorunuza yakın olmasına özen gösterin.”

“Kasılmalarınız başladığında halının ya da yatağın üstünde diz çökün. Ben öyle yapmıştım, eşimde belimi uzun uzun ovmuştu. Gerçekten iyi geliyor.”

“Doğum çantanızda mutlaka bir dudak nemlendirici bulunsun. Çünkü heyecandan ve havadan dolayı dudaklarınız kuruyup çatlayabilir.”

“Yanınızda bir şişe donmuş su bulundurun. Elinizde soğuk bir şişe tutmak çok işe yarıyor. Yararı gerçekten kanıtlanmış.”

“Doğum çantanıza bir tane mp3 koymayı unutmayın! Yaklaşan doğum öncesi sevdiğim şarkıları dinlemek beni çok rahatlatmıştı.”

“Beşten geriye doğru sayarken eşimin elini sımsıkı tuttum. Tüm bedenimi rahatlatmak için nefes alıp verme egzersizleri yaptım. İlk önce omuzlarımın gevşemesi için derin derin nefes alıp verdim. İkinci nefes alışverişimde kalçalarım için bunu tekrarladım. En son, bacaklarım ve ayaklarım için aynısını yaptım. Beşinci nefesimde kendimi uçuyormuş gibi hissettim. Odaklanarak nefes alıp vermem, kasılmalarımı hafif atlatmamı sağladı.”

“Ben suda doğum yaptım. Çok rahat bir doğum oldu. Bütün anne adaylarına tavsiye ediyorum.”

“Doğum çantanıza mutlaka ufak bir yüz vantilatörü koyun. Hastane klimaları dokunabilir. Ama doğum öncesi yüzünüze ateş bastıkça ara sıra bunu kullanır, rahatlarsınız.”

“Eşim için bir doğum planı hazırladım. Yanına alacakları, ziyaretçilere ikram edecekleri… Böylece eli ayağına dolaşmamış oldu. Tam aksine gerçekten harika bir performans sergiledi. En sevdiğim müziklerden oluşan bir cd bile hazırlayıp koymuştu çantaya. Ziyarete gelenleri ağırlamak için de sandviçler yaptırmıştı.”

“Kendime kurtarıcı bir ilaç olduğunu düşündüğüm çiçek esansı aldım. Kasılmalarım başladığında bu koku rahatlamamı ve kendimi güvende hissetmemi sağladı.”

“Doğumunuz yaklaştıkça her yerde doğum sancınız tutacakmış gibi hazır olmalısınız. Çok uzun yolculuklara da son haftalarda çıkmamanızı öneririm.”

“Kasılmalarınız uzun, güçlü ve sık sık olabilir. Bir de kasılma uzunlukları değişiyorsa hastaneye gitmede düzene girmesini beklemeyin. Zaten hastaneye gittiğinizde düzene girebileceği kadar girecektir.”

“Bebeğiniz yer değiştirdiğinde kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Eğer siz yerinizde değişiklik yaparsanız belki o da yapar. Oturduğunuz ya da yattığınız yerde kalçanızı oynatmak da onu harekete geçirebilir.”

“Lavanta, ylang ylang ve portakal çiçeğinin yağları doğum sırasında sakinleşmenize ve rahatlamanıza yardım edebilir. Gül, adaçayı ve yasemin kasılmaları güçlendirebilir. Koklamak için bir mendile sadece birkaç damla dökmeniz yeterli.”

“Ahududu yaprağı çayı rahmin açılmasına yardım edebilir. 28-32. haftalarda her gün bir fincan içebilirsiniz. 32-36. haftalar arası her gün iki fincan, 36. haftadan itibaren de üç fincan içebilirsiniz. Gerçekten işe yarar.”

“Akupunktur doğumdaki sancınızı azaltmak için doğal ve güzel bir yöntem olabilir. Vücudun doğal ağrı kesicisi endorfinin salgılanmasına yarar."

“36. haftadan itibaren kasıklarınıza masaj yapın. Rahminizin kolayca açılmasını sağlar. Yırtılmasını da engeller.”

Haberin Devamı