Gazete Vatan Logo

Profesyonel model kesinlikle dövmesiz olmalı

Soyunmak, cesaret değil profesyonellik gerektirir!

GQ dergisi yayına iddialı bir kapakla başladı. Ünlü oyuncu Demet Evgar erkek kılığında karşımıza çıkarken, ilham perisi olarak şahane vücuduyla Didem Soydan yanı başındaydı. Didem Soydan tasarımcıların en çok tercih ettiği mankenlerden biri. Son Fashion Week’te bütün defilelerde o vardı. Mesleğine aşık kadınlardan... Ayrıca kafalardaki bebek yüzlü model imajını yıktı. Başarılı manken, yakında bir televizyon programı ile ekrana gelecek. Soydan ile kendisine göre cesur olmayan, çarpıcı pozlarının perde arkasını konuştuk.

* Uzun zamandır görmeye alışık olmadığımız cesur modellerdensiniz...

Çok samimi olarak söylüyorum ki öyle düşünmüyorum. Kime göre cesur neye göre cesur? Profesyonel bir model olarak dünyaya baktığımda, yaptıklarım cesur olarak kabul edilmez ki... Esas olarak dünya standartlarını baz alıyorum. O zaman cevap verilmiş oluyor. Dünya standartına göre benim yaptığım şey cesurluk değil profesyonellik. Bana verilen görevi yapıyorum yani modelliği. Çekim ya da defile için istenilen ne ise üstüme düşen vazifeyi yerine getiriyorum. Bunu cesur diye adlandırmak yerine profesyonel olarak adlandırmayı tercih ediyorum.

* GQ kapağında yer alan fotoğraflarınızda çoğunluk sizi yabancı manken sandı. Bu çekimi nasıl kabul ettiniz?

Çekim hikayesi doğal olarak onların beni araması ile başladı. Bu çok gurur vericiydi çünkü ilk kapakları ve açılış benimle olacaktı. Onları temsil edecektim. GQ kendi klasmanında en üst sırada bir dergi. O yüzen hiç düşünmeden kabul ettim. Benden istenilen şey Demet’in (Evgar) ilham perisi olmamdı. Kapakta yansıtmaya çalıştığımız şey onun ikinci bir ruhu olarak, beyninden ve bedeninden çıkan silueti canlandırmaktı. Kadın ruhunda ikiye bölünen ise erkeksilik ve dişilik. Bence biz bunu çok güzel yansıttık. Demet olmasaydı bu poza inanmazdım.

* Poz verme esnasında Demet Evgar’ın size sarf ettiği en güzel söz neydi?

Öyle bir hazırlık aşaması veya sarf edilen sözler olmadı. Ama Demet müthiş özgüvenli ve kendinin farkında olan bir kadın. Ayrıca çok komik. Onun olması benim için çok büyük bir şanstı. Çekime ve kapağa kendi kaliteli çizgisini koydu ve bizi çok güldürdü.

Moda haftalarına ünlü tasarımcılar artık katılmıyor

* İstanbul Fashion Week’te neredeyse bütün defilelerde vardınız. Podyuma çıktığınız ilk günle bugünü kıyasladığınızda nasıl farklar görüyorsunuz?

Benim podyuma çıktığım ilk günden bugüne kadar çok şey gelişti; aynı zamanda geriledi de... Bunları kıyaslamak ya da yorum yapmak benim uzmanlık alanıma girmiyor. Ama şunu söylemek gerekirse Fashion Week defile yapma anlayışına ayrı bir soluk getirdi. Ben ilk yılından beri içindeyim. Dolayısıyla emekleme evresinde olan bir oluşuma tanığız hep beraber. Ayağa kalkıp yürüdüğü günleri de göreceğiz anlamına geliyor bu. Umutluyum diyelim...

* Son Fashion Week çok eleştirildi. Siz nasıl bir ortam ile karşılaştınız?

İçinde olduğum, yoğun olarak çalıştığım bir şeyi dışarıdan görme imkanına sahip olmuyorum. Yapılan eleştirileri dinliyorum ama yorumlamak bana düşmez. Benim gördüğüm ve farkına vardığım şey çok daha fazla katılımcı olması gerektiği. Türkiye’de çok değerli modacıların defileleri yoktu bu yıl. Bunun sorgulanması ve defile sayısının artması lazım.

* Eğer bir marka özellikle sizi seçiyorsa, ona ne katarsınız?

Öncelikle benden istenilen ifade, duruş ne ise onu veririm. Kıyafetin önüne geçmemeye dikkat ederim. Her işimin kaliteli ve düzgün olması için çok çaba gösteriyorum. Her seferinde bir kademe yükselmeye çalıştığım için benimle çalışan firmaya da daha profesyonelleşen iş duruşumu katmaya çalışırım.

Bebek yüz imajını yok edene kadar ruh olarak yıkıldım, zorluk çektim

* Televizyonda yer almak istemediğinizi söylemişsiniz. Bunun özel nedeni var mı?

İnandığım her projeye açığım sadece denk gelmedi bunca zamandır. Hazır konusu açılmışken bu ayın sonunda bir kanalda işimle ilgili bir programa başlıyorum. Yani düşündüğünüz kadar uzak değilim televizyona. Hayallerimin bir çoğunu gerçekleştirdim. Bundan dolayı da çok keyifliyim ama benim işimde bir hayal biter arkasından öbürü başlar. Zaten moda her an devinim geçiren bir süreç ve ben bunun en önemli parçasında yer alıyorum.

* Kafalardaki kalıplaşmış bebek suratlı model olgusunu yıktığınızı düşünüyor musunuz?

Türkiye için evet. İlk zamanlar çok zorluk çektim ama zamanla bu yargıyı yıktığımı sanıyorum. Gerçi bu yargı yıkılana kadar ben de ruh olarak çok yıkıldım... (gülüyor)

* Siz gelecekteki modellere ilham veriyor musunuz?

Umarım veriyorumdur. Eğer öyle ise bundan onur ve gurur duyarım. Yeni modellerin çoğu arkadaşım. Bu işin ilk yıllarında çok sıkıntılar çektim. O yüzden tanıdığım bütün modelleri korur ve fikirler veririm. Çoğuna sorarsanız, benim anne modunda birçok şeylerine karıştığımı söyleyeceklerdir zaten.

Bu isimlere dikkat

Ünlü manken yeni nesil modellerden şu isimlere dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor: “Beril Kayar, Begüm Yılmaz, Sinem Sülün, Ali Tank, Yahya Doğu Demir, İlhan Şen”

Haberin Devamı