Gazete Vatan Logo

Porto Rico'lu Kartallar

Beşiktaş Cola Turka Basketbol Takımı, hem Avrupa’da hem de Türkiye’de fırtınalar estiriyor

ULEB kupasında çeyrek final kapısını aralayan takım, ligde de Fenerbahçe Ülker ve Efes Pilsen gibi büyük bütçeli takımların önünde lider durumda... Başarının ardında ise İtalya deneyimli koç Ergin Ataman ve sezon başında transfer edilen iki Porto Rico’lu; Rick Apodaca ve Christian Dalmau var.


CHRISTIAN DALMAU

“Basketbol bizde aile geleneği”

Basketbol oynamaya nasıl başladınız?
Ben 4 yaşındayken basketbol topunu sektirmeye başladım. Sanki doğduğum andan itibaren basketbolla yaşayacağım kesinleşmişti. Babam Porto Rico’nun efsanevi basketbol yıldızı Raymond Dalmau’ydu. Basketbol bizde aile geleneği, genlerimizde var. İki kardeşim de şu an profesyonel olarak basketbol oynuyor. Ayrıca, babam da halen koç olarak basketbolun içinde.

n Porto Rico nasıl bir ülke?
Porto Rico, 4 milyon nüfuslu küçük bir ülke. Güneşi ile meşhur. Bir de harika havası var. Türkiye’nin havasına benziyor. Özellikle yazları, sıcaktan nefes almakta zorlanıyorsunuz. Ülkenin her köşe başında bir turiste rastlamak mümkün. Zaten en büyük geçim kaynağı da turizm. Bence İstanbul, Porto Rico’yla değil, ABD ve Avrupa ile kıyaslanır. Gece bile yaşayan, pırıltılı bir şehir. Porto Rico ise, İstanbul’dan bile küçük, turistik bir ada ülkesi.

Daha önce NBA’in alt ligi NBDL’de oynadınız. NBA niçin olmadı?
ABD’de en büyük yerlerde oynadım. Dallas Maverics kampına da gittim. Son 2 senemde Seattle Supersonics’te oynamak için davet aldım. Ama bir seçim yaptım. Orada kalıp en ufak bir sakatlığımda hayatımı riske etmektense, Avrupa’ya gelip iyi takımlarda oynayıp para kazanmak benim için önemliydi. Çünkü NBA’de sakatlansam, bu yaşımda bile hiçbir güvencem yok. Burada ise garanti kontratım var.

Daha önce İsrail ve Polonya’da bulundunuz. Türkiye’nin farkı ne?
Polonya çok soğuk bir yer. Orada yaşamak hiç hoş değil. İstanbul ise Avrupa’nın en güzel şehirlerinden. İsrail’de yaşamak ise büyük bir tecrübe oldu. Ben İsrail’in kuzey tarafında, Lübnan sınırındaki Galil Elyon’da oturuyordum. Sadece bir tane Burger King, bir tane de Mc Donald’s vardı gidebileceğiniz. Medeniyetin olmadığı bir yer gibi gelmişti bana.

Nasıl bir aile hayatınız var?
Burada her şeyi verebiliyorum çocuklarıma. İstanbul’daki Amerikan okuluna gidiyorlar. Ayrıca kendimi şanslı hissediyorum. Çünkü nereye gidersem gideyim, hiç itiraz etmeden benimle gelecek bir eşim var. Buraya gelince işler biraz düzene girdi. Çünkü çocuklarım İsrail’de Amerikan okulu olmadığından zorluk çekiyorlardı. Bir baba olarak her zaman çocuklarımın yanında olmayı seviyorum.

Beşiktaş taraftarları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Basketbolu iyi bilen, çılgın bir seyirci var Cola Turka Arena’da. Beşiktaş seyircisinin ateşli olması bize de sahada itici güç sağlıyor.

Basketbol dışında ne yapmayı seviyorsunuz?
En çok Rick’le beraber Papermoon’a gidiyorum. Bazen de Kanyon’a ve son zamanlarda da yeni açılan İstinye Park’a gidiyorum. Boş zamanımı tamamen aileme ve çocuklarıma ayırıyorum. Genelde evde vakit geçiriyoruz. Çünkü sürekli seyahatte olduğumdan birbirimizi özlüyoruz.


RICK JASON APODACA

“Zorlu bir profesyonel ligimiz var”

Basketbola ne zaman başladınız?
10 yaşındayken basket oynamaya başladım. O zamanlar Amerikan futbolu ve beyzbol da oynardım. 13 yaşıma gelince diğer sporları bir yana bırakıp sadece basketbola yöneldim.

Ailenizin basketbolu seçmenizde etkisi oldu mu?
Basketbolcu olmama destek verdiler. Hem ben, hem de babam basketbolu çok seviyorduk. Babam kendinden zaman ayırıp benim basketbolu öğrenmeme yardımcı oldu.

Porto Rico’da nasıl bir basketbol anlayışı var?
Basketbol, Porto Rico’da gerçekten çok seviliyor. Çok zorlu bir profesyonel ligimiz var. Ayrıca, Porto Rico’dan çıkmış birçok oyuncu NBA’da ve Avrupa’nın önemli liglerinde oynuyor. İyi guard’lar çıkarıyoruz son senelerde... Ayrıca, milli takımımızın da çok agresif bir savunma anlayışı var. Türkiye ve Porto Rico arasında aslında çok büyük bir fark yok. Sadece Türkiye’de daha uzun oyuncular var, ama Porto Rico’da da daha iyi guard’lar var.

Koçunuz Ergin Ataman hakkındaki düşünceleriniz neler?
Gerçekten iyi bir koç. Takımı bir amaç uğruna nasıl tek yumruk haline getirebileceğini çok iyi biliyor. Oyun içindeki değişiklikleri zamanında yapıyor. Onun için oynamak benim için büyük mutluluk. Oyunda işler kötü giderken, size ne kadar iyi olduğunuzu ve neleri başarabilecek güçte olduğunuzu hatırlatıyor: “Rahat ol, çık oyununu oyna, nasıl oynanacağını biliyorsun” diyor.

Christian Dalmau ile nasıl bir dostluğunuz var?
Christian’ı 8-9 senedir tanırım. Porto Rico’daki bir basketbol takımında 2 yıl birlikte oynadık. Milli Takım’da da birlikte oynuyoruz. Çok yakın arkadaşım. Gerçekten de iyi bir insandır. Beşiktaş’ta onunla birlikte forma giymek çok güzel.

Maçlar dışında da görüşür müsünüz Christian ile?
Eşim ve Christian’ın eşi de bizim gibi iyi arkadaşlar. Hep birlikte dışarı çıkıp yemek yemekten keyif alıyoruz. Bazı günler de birbirimizin evine gidip yemek yiyoruz. İstanbul’da en sık gittiğim restoran Papermoon, genelde dışarıda yemek yemek istersem tercihim hep orası oluyor.

Kolunuzdaki dövmelerin anlamı nedir?
Bir kolumdaki aile ağacı. Benim ailemi ve soyadımı temsil ediyor. İspanyolca, “Benim ailem, benim kanım” anlamına geliyor. Bir de Porto Rico bayrağı var, altındaki yazı ise, “Basketbolu babama adadım” anlamına geliyor. Sağ kolumda ise, yanan bir ikiz kuleler binası ve ağlayan bir göz var. Göz, saldırıda hayatını kaybedenler için göz yaşı dökenleri anlatıyor. Ben hayatım boyunca New York’ta yaşadım. Orada doğdum, büyüdüm. 18 yaşına gelince ilk kez Porto Rico’ya gittim. O günden bu yana, yaz tatillerini Porto Rico’da geçiriyorum. Porto Rico, cennetten bir köşe gibi.
nBasketbol dışındaki zamanınızı nasıl geçiriyorsunuz?
Aralık ayında doğan küçük kızım Sorena ile ilgilenmeyi ve eşimle vakit geçirmeyi seviyorum. Bunun dışında yemeğe çıkmayı da seviyorum.


Milli takımlarının vazgeçilmezleri

Rick Apodaca ve Christian Dalmau, Porto Rico milli takımının değişmez oyuncuları arasında yer alıyor. Apodaca, geçtiğimiz sene İtalya Ligi’nin sayı kralı seçilerek en değerli oyuncular listesinde 4’üncü oldu. Arkadaşları arasında duygusal kişiliği ile tanınıyor. Hatta anneannesi rahatsızlanınca, izin alarak yanına gidip iki maçı kaçırmış. Avrupa’nın en iyi oyun kurucuları arasında gösterilen Dalmau ise, Amerikan NBDL liginde en değerli oyuncu seçildi. 2004 yılında ABD’nin NBA oyuncularından kurulu takımını mağlup etmeyi başaran efsane Porto Rico milli takımının kadrosunda yer aldı. Dalmau, “Bizim milli takımı hafife alanlar şaşırıyor. Çünkü dünya şampiyonasında 7’nci, olimpiyatlarda 8’inci olmuş, başarılı bir basketbol ülkesiyiz. Küçük bir ülke olduğumuza bakmayın, şampiyonalarda hep iyi dereceler alırız” diyor.

Haberin Devamı