Gazete Vatan Logo

Özgür ve eşit olmalıyız

Fransız Sarayı‘nda renkli etkinliklere imza atan Fransa İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Enrico Macias’ı ağırladı. Aynı zamanda Paris’te yaşanan üzücü olaylar için saygıda bulunuldu.

Özgür ve eşit olmalıyız

Paris’te yaşanan terör saldırısını İstanbul’dan baktığınızda nasıl değerlendiriyorsunuz?

13 Kasım saldırıları, Fransa’nın, İkinci Dünya Savaşı‘ndan beri gördüğü en korkunç saldırılardır. Kafelerde, konser salonunda saldırılar düzenleyerek, stadyumdaki futbol taraftarlarına saldırı planlayarak, teroristler, başkentimizin en canlı semtlerini, Paris’in kalbini hedef almışlardır. Geçtiğimiz hafta sonu Paris’teydim: Hayat devam ediyor, sloganımız olan ‘özgürlük, eşitlik ve kardeşlik’ ilkelerini savunacağız. Yaşam tarzımızı, Fransa’nın ve Fransızların çeşitliliğini, kökeni, dini ne olursa olsun, ister inanan, ister inanmayan olsun, savunacağız.

Ülkesinden uzak bir anne ve kadın olarak saldırıyı ilk duyduğunuzda neler hissettiniz?

Parisli olarak ve saldırıların meydana geldiği semtlerde uzun seneler yaşamış biri olarak, tabii ki yıkıldım. O mekanların hepsini biliyorum ve seviyorum. Kendimi, çocuğunu kaybetmiş ve bulamamış kişilerin yerine koyuyorum…

Sonradan İstanbullu olmuş biri olarak, tabii ki, Ankara’da meydana gelen, Türkiye’yi yasa sokan saldırıyı düşündüm. IŞİD teröristleri tarafından düzenlenen bu saldırıların hiçbir açıklayıcı tarafı olamaz. Bu ortak düşmana karşı savaşmak için, Türk dostlarımızla, yan yana durmalıyız.

Haberin Devamı

Enrico Macias’ı ağırladınız geçtiğimiz günlerde. Onunla nasıl bir dostluğunuz var, hangi şarkısını seversiniz?

Birçok Türk gibi ben de gençliğimde, Enrico’nun cömertlik ve barış sarkıları ile büyüdüm. Mesela, ‘Her ülkeden çocuk’ şarkısı gibi. Kendisi, barış ve Fransız çeşitliliğinin sembolüdür. Zorlu Center’da verdiği konser sırasında bütün salonun şarkı söylemesini sağladı.

Fransa’nın değerli sanatçılarını Türk dostlarınızla paylaşmanız çok güzel sarayı açmanız ve eğitsel sanatsal etkinlikler yapmanız da öyle.. Yakın gelecek projelerinizde neler gözüküyor?

Sevgililer günü için Fransa Sarayı’nda yeniden bir kutlama yapacağız. En güzel Fransızca aşk şarkılarının, romanlarının ve filmlerinin olduğu Fransızca-Türkçe sözlüğümüzü yeniden basacağız. Sinema aktivitelerimiz Fransız Kültür Merkezi’mizde devam ediyor. Şu anda, Fransa’nın Oscar adayı ‘Mustang’ ve morale iyi gelen aile filmi olan ‘Hayatımın şarkısı‘ nın gösterimi var. Aralık ayının başında da, tüm dünyayı küresel ısınmaya teşvik eden İklim Zirvesi kapsamında ‘Buz ve Gökyüzü‘ filmi gösterilecek.

Haberin Devamı