Gazete Vatan Logo

Oz Ülkesi’nin büyülü dünyası

Oz Ülkesi’nin büyülü dünyası

Hollywood sinemasının ve fantastik sinemanın başyapıtlarından olan 1939 yapımı Oz Büyücüsü’nü nerdeyse izlemeyen yoktur. Çekildiği sene göz önünde bulundurulursa dekor, kostüm, müzik ve özel efektlerin neden dünyada yankı yarattığını da anlamak çok zor değil. Bu muhteşem filmin yönetmeni aynı zamanda ‘’Rüzgar Gibi Geçti’’nin de efsanevi yönetmeni Victor Flemming’di.
Nesiller boyu sürükleyici anlatımı ile hepimizi etkilemiş çok özel ve büyülü bir dünyanın sihirli yolculuğudur “Oz Büyücüsü”. Televizyonda özellikle tatil günlerinde her izlediğimizde gözümüzü almadığımız ve Dorothy (Judy Garland) ile müzikal bir şölen yaşadığımız bu efsanevi film tam 75 yıl sonra yeni versiyonu


‘’Muhteşem ve Kudretli Oz’’ olarak sinema seyirci ile buluşuyor.
Yönetmenliğini Sam Raimi’nin üstlendiği filmde başrolü James Franco oynarken kendisine eşlik eden üç cadıyı Hollywood’da güzellikleri ve başarıları ile seyirciyi büyüleyen Rachel Weisz, Michelle Williams ve Mila Kunis canlandırıyor. Çoğumuzun bildiği hikaye bu versiyonunda biraz daha geriden yani ana karakter Oscar Diggs’in nasıl Oz Ülkesi’ne geldiğini anlatarak başlıyor. Büyücülük ve pek dürüst olmayan yollarla para kazanan Oscar Diggs yaşadığı Kansas şehrinden sıkılır ve bir şekilde kendisini sihirli Oz Ülkesi’nde bulur. Her şey kimliğinden şüphelenen üç cadı ile karşılaşıncaya kadar çok iyi gitmektedir ancak kısa zamanda Oz Ülkesi’nin sorunları ile baş etmek zorunda kalır.
Yaşadığı zorluklar ve karşılaştığı insanlar Oscar’ı hem Oz büyücüsü hem de çok daha iyi bir insan yapacaktır.

Film hakkında ilginç bilgiler


- Yazar L. Frank Baum’un 1900 senesindeki kitabı The Wonderful Wizard of

Oz’dan filme uyarlandı. Yazar film yayınlanmadan 20 sene önce öldü.

- Dorothy karakterinin giydiği yakut pullu ayakkabılar bu sene gerçekleşen Oscar’da kırmızı halıda sergilendi.

- Oz Büyücüsü 1939’da çekildiği zaman MGM stüdyolarının o zamana kadar çekilen en pahalı filmiydi ve ne yazık ki başarılı bir gişe geliri elde edilmedi.

- Oz Büyücüsü o dönem “En İyi Fim” Oscar’ını kazandı.

- Filmin başrol oyuncusu James Franco sete 2 hafta önce geldi ve Las Vegas’ın ünlü sihirbazı Lance Burton’dan dersler aldı.

- James Frabco tüm film boyunca bir kıyafet giydi.

- Filmin Türk sineması için çekilen versiyonunda Ayşecik (Zeynep Değirmencioğlu) oynadı.

- Orijinal filmde Judy Garland tarafından seslendirilen Oscar ödüllü “Over the Rainbow” şarkısı yüzyılın en iyi 100 şarkısından biri olarak kabul edildi ve artık efsaneleşti.

- Rachel Weisz, Michelle Williams ve Mila Kunis için 200 parça kostüm hazırlandı.

Sefiller:

DRAM

Y: Tom Hooper O: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Eddie Redmayne Yapım: 2012 ABD


Woody Allen tarzı günümüz aileleri




Y: Woody Allen O: Antonio Banderas, Josh Brolin, Anthony Hopkins, Gemma Jones Yapım: 2010 İspanya/ABD

Woody Allen hayatta en beğendiğim senarist ve yönetmenlerin başında gelir. Aylardır ‘’Uzun Boylu Esmer Adam’’ filmini bekliyordum ki geçen hafta başroldeki Anthony Hopkins’in ilginç bir röportajını okudum. Hopkins bir Woody Allen filminde oynayabilmek için tam 30 yıldır sabırla beklediğini itiraf ediyor. Dürüst olmak gerekirse hiç şaşırmadım çünkü nerdeyse her Hollywood oyuncusu en az bir Woody Allen filminde oynamak hayalini kurar.
Eleştirmenlerin övgü ile bahsettiği Hopkins’in canlandırdığı Alfie, yıllardır evli olduğu ve bunaldığı karısı Helena’dan genç bir telekız için boşanır. Klasik bir eş ve anne olan Helena ise yıllarca tutunduğu mantıklı tavrını bir kenara atarak dolandırıcı bir falcının tüm söylediklerine inanır. Boşanan çiftin kızı Sally de anne ve babası gibi kocası ile evliliğinden çok mutsuzdur. Seyirciyi günümüz aile ilişkileri ve kader konusunda oldukça düşündüren film yine zeki ve felsefi diyalogları ile Woody Allen hayranlarını mutlu edecek.

Eve Dönüş Sarıkamış 1915



DRAM

Y: Alphan Eşeli O: Uğur Polat, Nergis Öztürk, Serdar Orçin, Muharrem Bayrak Yapım: 2013 Türkiye

1. Dünya Savaşı, Osmanlı ordusunun Rus istilası altındaki topraklarını kurtarmak amacıyla on binlerce asker ölmüştür. Doğu Anadolu bölgesi artık belirsizliğin hüküm sürdüğü bir yer olmuştur. Tüm bu belirsizliğin içinde birbirinden çok farklı 8 insan, vahşi doğa ortasında, oldukça zor bir şekilde hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Hepsini birleştiren ortak amaç hayatta kalabilmek ve eve dönebilmektir.

Aşkın İzleri

Y: Terrence Malick O: Ben Affleck, Olga Kurylenko, Javier Bardem, Rachel McAdams Yapım: 2012 ABD

ROMANTİK

Amerikalı Neil tatil için geldiği Paris’te Marina adında çok güzel bir kızla tanışır. Marina Paris’teki tüm yaşamını bırakarak Neil ile Amerika’ya yerleşir. Her şey yolundayken Neil, sevgilisini terk eder ve hiç bilmediği bir ülkede Marina yalnız kalır.

Gelmeyen Bahar

Y: Emrah Erdoğan O: Orhan Alkaya, Ayten Uncuoğlu, Hasan Küçükçetin, Beyza Şekerci Yapım: 2012 Türkiye

Kadına karşı şiddetin ve töre cinayetlerini konu alan “Gelmeyen Bahar’’ filminde aşk yüzünden acı çeken insanlar ve kararan hayaller anlatılmakta. Filmin yönetmenliğini Küçük Emrah olarak tanıdığımız Emrah Erdoğan’ın üstlendiği yapımın senaryosunu da Emrah ile Tarkan Ateşmen yazmış.

Kadınlar

Y: M. Szumowska O: J. Binoche, Anais Demoustier, Joanna Kulig, Louis Do de Lencquesaing Yapım: 2012

DRAM

Fahişelik yapan üniversite öğrencileri hakkında bir makale yazmakta olan Anne, Parisli, iki çocuk sahibi bir kadındır. Fahişelik yapan gençlerle ilgili yazısı için yürüttüğü huzursuz edici görüşmeler Anne’ın aile ve cinsellik hakkındaki en temel inançlarını sorgulamasına yol açar.

Haberin Devamı