Gazete Vatan Logo

Osmanlı kadırgası Venedik yolcusu

Dünyanın en önemli mimarlık etkinliği olarak kabul edilen Venedik Bienali 15’inci Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde Türkiye Pavyonu’nda yer alacak ‘Darzana’ projesi iki kenti birbirine bağlayacak

Osmanlı kadırgası Venedik yolcusu

Dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali 15’inci Uluslararası Mimarlık Sergisi, 28 Mayıs-27 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye Pavyonu’nda ise İstanbul ve Venedik’in ortak hafızasına atıfta bulunan ‘Darzana’ isimli proje yer alacak. Projenin küratörlerden biri olan senarist-akademisyen Feride Çiçekoğlu, süreci ve detayları anlattı.

‘Darzana’ geçmişte Akdeniz’de denizciler arasında konuşulan ortak dile ait bir sözcük, tersane anlamına geliyor. Çiçekoğlu, Venedik Bienali’nin bu tarihsel bağlantıyı hatırlattığını belirtiyor.

Haliç’te kadırga inşa ediliyor

Tersanelerin her iki şehir için ayrı bir anlamı olduğu aşikar. Çiçekoğlu bu bağlantıyı vurgulayarak, “Venedik bienalinin yapıldığı Arsenale, tarihi Venedik tersanesinin binalarından oluşuyor. 100 yıldır dünya sanatının önemli etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. İstanbul tersaneleri ise bugün yeniden işlev kazanmayı bekliyor. İki tersanenin birbirinden öğreneceği çok şey var” diyor.

Haberin Devamı

Bienalin şehirlerde tersaneler arasındaki ilişkiyi vurgulamak için iyi bir fırsat olacağını düşündüklerini söyleyen Çiçekoğlu şöyle devam ediyor: “Venedik ve İstanbul arasında milattan öncesine dayanan bir tarihsel bağ mevcut.Akdeniz’in ikiz limanları olarak Bizans ve Osmanlı döneminde süren ilişki 20’nci yüzyılda Venedik’in bir müze kente, İstanbul’un ise mega kente dönüşmesiyle iki tersaneyi bambaşka yerlere savuruyor. Bu ilişkiyi hatırlatıp gelecek hayalleri derlemek istiyoruz.”

Akdeniz’e özgü melezliği simgeliyor

Şu an Haliç tersanesinde yapım aşamasında olan “Baştarda” isimli kadırga, yaklaşık 30 metre uzunluğa, 5,5 metre genişliğe ve 2,5 metre yüksekliğe sahip olacak. Kökeni Latin dillerinde “bastardo” sözcüğünden gelen baştarda, hem kürekli hem yelkenli bir kadırga türü. Akdeniz’e özgü melezliği simgeleyen bir kavram.