Gazete Vatan Logo

Modern İngiliz tarzı bir evin vazgeçilmezi rahat koltuklardır

Banyonuzu çiçek desenli duvar kağıtlarıyla kaplayın

İngiltere’de dört yüzyıl boyunca gelişmiş bir dekorasyon zevki üst üste katmanlar oluşturmuş ve günümüzdeki haline ulaşmıştır. Bu yolculuk 1485-1603 arası, ilk Tudor ailesinden kral Henry VII ile başlamış... Neo- Barok (1920-1930), Art-Deco (1925-19359), Modern akım (1930-1939) ve günümüze kadar yaşanmış savaşlar, gelişen politik fikirler, altmışlı yılların coşkusu ve her şeyin daha iyiye gideceğine olan inanç ardından evlere yansıyan mutluluk atmosferi ve modern düzenin yaşam tarzını değiştirmesi klasik İngiliz tarzına “kırsal ev”in sıcak havasını dahil etmiştir. Dekorasyon, tarih boyunca birilerinin hayallerinde oluşturulmuş ve teatral bir şekilde gerçekleştirilip görselleştirilmiştir. Modern bakış açısıyla baktığımızda, “orta halli bir İngiliz köy evi’’, klasik anlamda belleğimize yerleşmiş ve İngiliz tarzının sembolü haline gelmiştir. Bunun en iyi örneğini Ralph Lauren ve Laura Ashley tarzları ile görürüz. İngiliz dekorasyonunun alt yapısında yatan klasik Roma mimarisi, İtalyan rönesansının katkıları, Kraliçe Ann ve sonrası dönemlerin etkileri ve estetik kaygılarıdır. Yıllar içinde İngiltere’de, “geleneksel bir yaşam tarzı’’ kök salmış ve bu güne ulaşarak bizlerin beğenisine sunulmuştur. İngilizlerin “kırsal sempatik ve samimi ev’’i şehir hayatına da yansımış ve şehirdeki yaşam, bahçeli (Victorian dönemi evler), iki katlı , şömineli, köpekli, samimi, sıcak ve davetkar olmaya devam etmektedir. Buna ilaveten İngiliz dekorasyonuna katkısı olan etkenler:
* Britanya İmparatorluğu’nun tarihinde, uzak ülke sömürgeciliği olduğundan kolonial yaşam tarzının getirdiği etnik hava ilave edildiğinde çok kültürlü, obje ve eşya kolleksyonculuğuna çok sık rastlarız.
* Spora olan düşkünlükleri ile kendi milli sporları olan kriket, futbol, kürek, yelken, golf, atçılık, tenis ve bilardo gibi sporların (aileden gelen) antikalarını evlerinde dekor amaçlı kullanıyor olmaları farklı bir dekoratif artı oluşturmaktadır.
* Sonbahar ve kış çok yağmurlu uzun ve soğuk olduğundan bahçe meraklısı İngilizlerin bu dönem süresince bitkilerini büyüttükleri ve epey vakit geçirdikleri kış bahçesi evin en keyifli kısmı haline gelmiştir.
* Galler ve İskoç yaşam tarzı şatolar, av dönemleri, eve dönüşte çıtır çıtır yanan şömine, erkeklerin özel vakit geçirdikleri ve malt viskilerini yudumladıkları puro odaları, ısıtan kareli yün battaniyeler, uzun masalarda kendi yöresel yemekleri ile verilen ziyafetler, yaşam tarzları ile birleşen dekorlarının nasıl oluştuğunu ortaya koymaktadır.
Klasik bir masa salonun başrol oyuncusudur
İngiliz geleneğinde mutfakta geçirilen vakit önemlidir. Her gün yapılan kek ve onun eve yaydığı sıcak vanilyalı tarçınlı koku, hiç aksatmadan komşularla birlikte içilen beş çayı ve paylaşılan kek bir ritüel haline gelmiştir. Bu nedenle Londra’nın Portobello bit pazarında bol miktarda antika mutfak eşyası ile karşılaşırız. Bu tarzı uygulamayı arzu ediyorsanız, alt yapıda klasik tarzı oluşturacak eşyalarla işe başlamak en doğru yöntem olacaktır. Klasik bir yemek masası, kitaplık, hoş bir içki dolabı, şömine ve sıcaklık yaratacak perdeler hemen ortamın oluşmasında başrolü oynayacak elemanlardır. Kanape ve koltuklar konusunda konfor ve ergonomiye önem vermeniz ve duvar, perde renkleri ile bütünleşen tonlarda kılıf kullanıp çiçek desenini yastıklara yansıtmanız rahatlığınız açısından hayatınıza kolaylık getirecektir. Bundan sonraki ilaveler doğru tablo seçimi abajur ve aksesuarlardır. Buradaki küçük sır “kırsal evde kullanmayı sevdiğimiz (odun sepeti, galvaniz çiçeklik, sırları dökülmüş eski bir ayna, dedenin çocukluğundan kalma eski bir tahta at veya teneke kamyon) birçok kişisel eşyayı aksesuar olarak kullanıyor olmak ev sıcaklığını bize hissettirecektir. Bu amaçla hafta sonları bit pazarı geziyor olmak ve bize hitab eden estetik formlarda ve renklerde aksesuarları bulmamıza yardımcı olacaktır.

Banyonuzu çiçek desenli duvar kağıtlarıyla kaplayın

Bunun dışında WC ve banyolarımız yarım lambri üzerine mini çiçekli duvar kağıdı ile kaplanıp üzerine grafik çiçek desenli çerçeveler asıldığında ve misafirimiz olduğunda, gül kokulu bir mumun yakılıp o nefis kokuyu yaymasına izin verdiğimizde evimizde ‘o’ tarzın oluşmasında ilaveli bir katkımız olur.
Mutfaklarımıza gelince, modern konfordan vazgeçmeden birkaç piknik sepeti,bilardo lambası ve eskiciden bulduğumuz porselen ‘un’ kavanozu gibi aksesuarlar hemen ‘kırsal ev’ çağrışımlarını yaratacaktır. Her seferinde ilaveten getirip diğerini kaldıracağımız aksesuarlar, oluşturacağımız hoş kokular, sehpanın üzerine koyacağımız yeni dergiler gibi günlük yaşamın sıcak vurguları ile her an yeni dekorlara sahip olacak ve bizimle birlikte nefes almaya devam edecektir.

Haberin Devamı