Gazete Vatan Logo

Mesa Projeleri kazandırmaya devam ediyor

Çengelköy'de MESA Projesi'nden ilk satışa çıktığında konut alanlar %75'e yakın kazandılar!

Mesa Projeleri kazandırmaya devam ediyor

Mesa'nın son dönem projeleri ve gayrimenkul sektörü için ürettiği projelerler adından bahsettiren Mesa Grup sektöre yön vermeye devam ediyor. Nihan Urel'in (solda) projeler ve yatırımlarla ilgili sorularını Mesa Grup'tan Aslı Tokatlı (sol altta) yanıtladı. İşte söyleşiden detaylar...

Projeler hakkında tüm detaylar için tıklayın!

Nihan Urel:MESA’da yaşamak benim çocukluğumdan beri prestij unsuru. MESA markasıyla ürettiğiniz konutların her aşamasında MESA’nın grup şirketleri var ve konut tüketicisi gözünde bir MESA standardı var. Bu standart 42 yıldır gelişiyor 42 yıldır mesayı gelişerek ayakta tutan şirket kültürü nedir?

Aslı Tokatlı:Kurulduğu günden bu yana, yüksek kalite standartlarında, % 100 güven ve müşteri memnuniyeti merkezli çalışma prensipleri ve kurumsal kimliği ile bugün MESA markası, “kalite ve güven” ile özdeşleşmiş, başta konut olmak üzere tüm yapı sektöründe en prestijli markalar arasında önde yer almaktadır. Türkiye’de çağdaş yaşam alanları kavramını getiren MESA, sektörde birçok ilke imza atarken, konut kavramının gelişmesine ve binlerce konutluk alanların yaratılmasında çığır açan tünel kalıp sisteminde ise tüm dünya pazarına liderlik ve teknolojisinde de öncülük etmektedir. MESA markası bugün, sektöründe tartışmasız bir referans noktası olarak kabul edilmektedir. Kalite, güven gibi konularda tavizsiz bir yapıya sahip olan MESA şirket kültürü, yeniliğe açık, çağı takip eden ve teknoloji üreten yenilikçi bir kimliğe de sahip. Dolayısıyla inşaat sektörünün en köklü kuruluşlarından biri olan MESA’nın, 42 yıldır yarattığı 7 milyon metrekarelik inşaatın her santimetrekaresinde ve 60 binin üzerindeki konutun her birinde gösterdiği aynı titizlik ve satış sonrası hizmetleri, bugünkü marka değerini oluşturdu.

Haberin Devamı

Nihan Urel: Konut satın alma oturum amaçlı olduğu kadar da yatırım amaçlı MESA’nın projelerinden ev alanlar daha çok hangi amaçla satın alma yapıyorlar?

Aslı Tokatlı:MESA’dan konut alan müşterilerimiz öncelikle oturum amaçlı alıyor. Ancak zaman içinde tüm MESA projeleri, en çok değer kazanan gayrimenkul yatırımlarına dönüşüyor. Örneğin “Çengelköy’de MESA projesi, henüz inşa aşamasında %100’e yakın bir değer kazandı. Öte yandan eski MESA projeleri de, “bölgelerindeki en değerli gayrimenkuller” konumunda. Bu nedenle her MESA projesi, hem oturum / yaşam, hem de yatırım çifte amaçlı olarak talep görüyor.

Haberin Devamı

Nihan Urel:Türkiye’de ilk "Müşteri Hizmetleri Birimi", ‘‘Konut Siteleri Hizmet ve Bakım Şirketleri'' gibi satış sonrası hizmetini veren şirket sizsiniz. Artık büyük konut projeleri yapan tüm inşaat firmaları, bu hizmeti adeta standart haline getirmek zorunda kaldı. Sizin şu anda müşteri hizmet kalitesi anlamında öne çıkan özellikleriniz neler?

Aslı Tokatlı:MESA’nın Türkiye’ye getirdiği her biri ayrı öneme sahip ilklerden biri de satış sonrası hizmetler. 42 yıldır MESA’nın, çağdaş ve kaliteli yaşam konusundaki müşterilerine taahhüdü, konutlarını teslim ettikten sonra bitmedi. Bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da sektörde öncülük eden MESA, ürettiği çağdaş yaşam alanlarının yönetimi ve bakımı ile müşterilerinin hep yanlarında oldu ve olmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Nihan Urel:Yeterli büyüklükte arazilerin zor bulunduğu yerlerde, şehir merkezinde projeleriniz devam ediyor. Çengelköy, sizin önceki yıllarda da proje gerçekleştirdiğiniz İstanbul’un gözbebeği bir semt. Yaz başında yaşamın başladığı Çengelköy’de MESA projenizin diğer projelerinizden farkı nedir?

Aslı Tokatlı:Çengelköy, gerçekten de tarihi ve doğal dokusu, sosyal ve kültürel atmosferi ile eşsiz bir semt. İstanbul’a yakın ya da kenarında değil tam da kalbinde. Boğaz’ın incisi konumunda ve her iki köprüye, tüm ulaşım noktalarına sadece birkaç kilometre mesafede. Çengelköy’de MESA, tüm bu özelliklerin yanı sıra eşsiz bir arazide; temiz havası nedeniyle Osmanlı döneminde açık hava sanatoryumu olarak kullanılan bir noktada kuruldu. %80’i yeşil alana ayrılmış 100 bin metrekarelik bir alanda, çevre ve doğal doku ile uyumlu az katlı (3’er katlı) bloklardan oluştu. Araç trafiğinin tamamen yer altına alındığı proje, 1+1’den 5+1’e kadar tüm ihtiyaçları karşılayacak toplam 298 konuttan oluştu. Çengelköy’de MESA bir çok özelliğiyle diğer projelerden ayrışırken, bunların içinde belki de en çok öne çıkan; sosyal yaşamın tüm ihtiyaçlarını karşılayan Sosyal Tesis’in kendi enerjisini üretmesi oldu. Rüzgar gülü ve güneş panellerinin de yer aldığı projede, toplam 1270 metre derinliğe gömülen 12 adet ısı pompası kullanıldı.

Haberin Devamı

Nihan Urel:Kredi kullandırıyor musunuz? Bankalarla özel bir anlaşmanız var mı?

Aslı Tokatlı:MESA’nın, diğer markalardan farklılaştığı bir noktada, müşterilerinin konut finansmanındaki tercihleridir. Gayrimenkul sektöründeki genel yaklaşımın aksine MESA müşterileri arasında, konut satın almada nakit tercih edenler ağırlıkta. Bununla birlikte MESA, projelerinde bankalarla gerçekleştirdiği özel anlaşmalar çerçevesinde müşterilerine kredi alternatifleri de sunmaktadır.

Nihan Urel:Projelerinizden konut alanlar daha çok kredi ile mi alıyorlar?

Aslı Tokatlı:Genel olarak MESA projelerine bakıldığında, müşterilerinin konut satın almada kredi kullanım oranlarının daha az olduğu görülmektedir.

Nihan Urel:Çengelköy’de MESA’da yaşam başladı. Bu projede yaşayan MESA’lıların sosyal profili nedir?

Aslı Tokatlı:Çengelköy’de MESA’da, diğer tüm MESA projelerinde de olduğu gibi; seçkin ve saygın ailelerin oluşturduğu, çağdaş ve kaliteli bir yaşam mevcut.

Nihan Urel:Çengelköy’de MESA projenizin, arsa dahil toplam yatırım bedeli nedir?

Aslı Tokatlı:200 milyon tl

Nihan Urel:Çengelköy’de MESA’dan konut alanların, satışa ilk çıktığı ilk günden bu yana karlılık durumu nedir?

Aslı Tokatlı:Çengelköy’de MESA’ya ilk başladığımız günler metrekare birim fiyatı ortalama 4.000 TL civarında idi. Bugün bu rakam 7.500 – 8.000 TL civarında. Sonuç olarak proje, konut sahiplerine henüz inşa aşamasında %100’e yakın bir kazanç sağladı.

Nihan Urel:Bence İstanbul’un en havalı şirket merkezi; İstanbul Boğazı’nda Avrupa’dan Anadolu’ya geçerken her gün milyonlarca kişinin gördüğü, İstanbul’un gözbebeği Cemil Molla Köşkü. Bu köşke, zaman zaman yatırımcılardan teklif geldiğini biliyoruz. Ama satmadınız. Bu tür tekliflere nasıl bakıyorsunuz?

Aslı Tokatlı:Cemil Molla Köşkü, gerçekten de çok çok özel bir yapı. Yapısal özellikleriyle de ülkemizdek i bazı ilkleri barındırıyor. Bu açıdan da MESA ile örtüşen Cemil Molla Köşkü, gerçekten de gözbebeğimiz ve çok önemsiyoruz. Her ne kadar MESA olarak Cemil Molla Köşkü konusunda duruşumuz belli ise de, sizin de belirttiğiniz gibi birçok kişinin gözü üzerinde olan sembol bir yapı ve zaman zaman teklifler alıyoruz. Sonuçta MESA olarak, yerli ve yabancı yatırımcılardan gelen bu teklifleri, ticari etik gereği tabii ki inceliyoruz. Ancak, hiçbir zaman Cemil Molla Köşkü’nün satışı gibi bir düşüncemiz olmadı. Biz daha çok, böyle bir değeri yaşatma ve katkıda bulunmaya odaklı düşünüyoruz.

Nihan Urel: Gayrimenkul piyasasına oyuncu olarak her geçen gün birçok firma başka sektörlerden de girdiğine göre; bireysel yatırımcı bu piyasayı iyi analiz ederse karlılığı kesin. Bu konuyu MESA ve MESA müşterileri için nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aslı Tokatlı: İnşaat – gayrimenkul sektörünün son yıllarda hızlı yükselişi, beraberinde yerli ve yabancı birçok yatırımcıyı da getirdi. Şimdi inşaat sektöründe, 10 yıl öncesinden çok daha fazla marka var. Bu yatırımcı artışı, doğal olarak sektörün köklü ve önemli markalarını da ayrıştırdı, öne taşıdı. 42 yıldır markası kalite ve güven ile birlikte anılan MESA da, bu noktada müşterilerin adeta ilgi odağı oldu. Bununla birlikte MESA projeleri, birçok ekonomik kriz ve çalkantıya sahne olan 42 yılda hep ‘en doğru yatırım’ olduğunu kanıtladı. Dolayısıyla MESA müşterileri de ‘doğru tercihlerinin’ her açıdan memnuniyetlerini yaşadılar ve yaşamaya devam edecekler.

Nihan Urel:Çengelköy’de MESA dışında, satışta olan ParkOran, ÇamlıPark, Dora Evleri, Bahçeşehir, Yalıkavak ve Urla projeleriniz ve satışa çıkacak olan Kartal, Kağıthane ve Tema Park projeleriniz var. Satıştaki tüm projelerinizin ve satışa çıkmak üzere olan projelerinizin yatırım bedeli nedir?

Aslı Tokatlı: “MESA’nın satışta olan ve kısa vadede başlayacağı projeler toplam bedeli çok büyük.

Nihan Urel:Konut tüketicisi tarafından algınız; “42 yıllık, Türkiye’nin en prestijli konutlarını üreten bir şirket olarak, sizin pazarlamacı konut şirketi, değil üretici konut şirketi olduğunuz”. Kırk yılı aşkın süredir var olmanız ve yüksek müşteri memnuniyetiniz avantajları doğrultusunda, reklam planlamalarınızda yaklaşımınız nedir?

Aslı Tokatlı:MESA, 42 yıldır sunduğu yüksek kalite ve güven ile bugün haklı bir konumda bulunuyor. Doğal olarak, yukarıda da değindiğimiz tüm bu MESA değerleri, yüksek bir müşteri memnuniyetini de oluşturuyor. Bu nedenle diğer markalardan farklı olarak MESA taleplerinin büyük bir bölümü, bu yüksek müşteri memnuniyetinden kaynaklanıyor. Projelerimizin önemli bir bölümünde talepleri, mevcut MESA müşterileri, yakın çevreleri ve tavsiyeleri oluşturuyor. Bununla birlikte MESA, çeşitli mecralarda reklam planlamalarını da oluşturarak, hayata geçiriyor.