Gazete Vatan Logo

Memeler dik kalçalar çıkık!

Son 10 yılda estetik operasyonlar yüzde 120 arttı.

Memeler dik kalçalar çıkık!

Kadınların fiziği değiştikçe ve estetik operasyonlar yaygınlaştıkça, vitrin mankenleri de estetik operasyon trendlerine ayak uydurdu. Boyu uzayan, kalçaları çıkan, göğüsleri dikleşen mankenlerde istenilen görünüm; şehirli, fit, sofistike kadın modeli!

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de estetik patlaması yaşanıyor. Ülkemiz dünyada en çok estetik yaptıran ülkeler sıralamasında 12’nci sırada. Kadın erkek herkes güzelleşmek uğruna bıçak altına yatıyor. Sonuçta; füze gibi dik göğüsler, yay gibi kaşlar, dolgu yapılmış dudaklar ve okka gibi bir burun!

Her yıl 50 bin kişi estetik operasyon yaptırıyor

Estetik cerrahideki yükseliş son 10 yılda yüzde 120 arttı. Ülkemizde her yıl 50 bin estetik operasyon yapılıyor. Burun estetiği yaşı 16’ya düştü. Kadınların yüzde 70’i estetik operasyon yaptırmak istiyor. Estetik operasyon yaptıranların bir kısmı ünlülere benzemek için estetik cerrahlarına Angelina Jolie, Brad Pitt, Jennifer Lopez’den örnekler verip istedikleri estetik modelini sipariş veriyorlar. 2000’li yıllardaki “okka” gibi burunlar artık estetiği belli olmayan doğal burunlara dönüştü. Dudak estetiğinde ise “Beren Saat dudağı” en popüler operasyon.

Meme büyütme tüm Türkiye’de ilk sırada

Yağ aldırma tüm cerrahi operasyonlar arasında yüzde 18’lik bir paya sahip ve lider konumunda. Ardından yüzde 17 ile göğüs büyütme, yüzde 13,5 ile göz kapağı estetiği, yüzde 9,4 ile burun estetiği ve yüzde 7,3 ile karın germe estetiği geliyor. Boşanan kadınların yüzde 80’i göğüslerini yaptırıyor. Türkiye’nin 7 bölgesinde öne çıkan estetik ameliyatları ise şöyle. Marmara’da en çok yağ aldırma ve meme büyütme operasyonları yapılıyor, Güneydoğu Anadolu’da karın germe ve meme küçültme, Karadeniz’de burun estetiği, Ege’de meme ve yüz germe operasyonlarına talep var.

Estetik modellerin değişimi vitrinlere de yansıyor

İç Anadolu’da meme büyütme, küçültme ve dikleştirme operasyonları tercih ediliyor. Doğu Anadolu’da ise burun, kulak operasyonları ve meme küçültme ameliyatları için bıçak altına yatıyorlar. Peki, Türkiye’de de vitrin mankenleri kadınların değişimine göre pozisyon alıyor mu? Bu sorunun cevabını bulmak için “vitrin mankenlerinin anavatanı İstanbul Dolapdere”ye gidiyoruz. Mükemmel beden arayışı sürerken vitrin mankenleri de bu değişimden nasibini almış durumda. Sektörün öncü firması Meriç Manken’in ikinci nesil temsilcileri Hülya Meriç Korkmaz ve Hakan Meriç, vitrin mankenlerinin estetik operasyon trendlerine nasıl ayak uydurduğunu anlattı...

2000’lerde silikon memeli mankenler

2000’li yıllarda estetiğin ön plana çıktığını belirtiyor Hülya Meriç, “Milenyum ile her şey değişti. Estetik operasyon trendleri bire bir yansıdı vitrinlere, silikonlu dik göğüsler, ince kollar. Basenler yukarıya kalktı, kalça arkaya çıktı. Burunlar estetik modasına uyarak ‘okka’ gibi oldu. Alternatif olarak dünyada ilk defa göğüsleri silikondan manken yaptık ki silikon göğüslü mankenler elbiseyi daha iyi teşhir ediyordu.”


Bugünün mankenleri fit ve seksi...

Bugün vitrin mankenleri, Cansu Dere, Heidi Klum, Gisele Bündchen gibi uzun boylu ve fit, yani şehirli, spor yapan kadınlardan ilham alıyor. Göğüsler mükemmel bir estetik operasyon harikası gibi yukarı kalkık daha dik, basenler dar, kalça dışarıya çıkık, burun karakteristik hatta kemikli, vücut ince ve kaslı, aşırıya kaçmayan sportif bir yapıda. Spor yapan, sağlıklı beslenen, sofistike kadın imajı var. Yüzde tatlı bir botoks etkisi var. Latin Amerika’da ise Jennifer Lopez’in kalçaları vitrin mankenlerinde revaçta.

1970’te vitrinlerin kraliçesi Emel Sayın’dı

70’lerde Emel Sayın, 80’lerde Hülya Avşar gibi balıketi kadınlar, 90’lara da Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Merve İldeniz gibi yuvarlak hatlı ama uzun boylu modeller vitrinlere ilham oldu. 2000’lerde ise vitrinlerde Adreana Lima ve Deniz Akkaya akımı yaşandı.

Kıvrımlı mankenler ciroyu yüzde 15 artırıyor

Vitrinlerde boy gösteren kıvrımlı ve daha dolgun mankenlerin satışlara da katkısı var. Türk tipi mankenler elbiseleri daha iyi gösteriyor, dolgun mankenler göze çarpıyor ve satışlarda yüzde 15’e varan artış gösteriyor.

Obez vitrin mankeni bile var!

Kadınlar vitrin mankenlerine sinir oluyorlar, çünkü mankenler genellikle 34 ya da 36 beden. Gerçi son zamanlarda vitrin mankenlerinin fiziksel mükemmelliklerindeki bu ezber bozuldu. Vitrin mankenleri de şişmanladı, hatta obez oldu. Şimdi kadınlarda 48 bedene kadar mankenler yapılıyor.

50 yılda, boylar 15 cm uzadı



Hülya Meriç, “Türk tipi” vitrin mankenlerin değişimini şöyle anlatıyor: “1960’lı yıllarda gözler camdan, yüz porselen gibi ve saçlar kabarık, bel çok çok ince, boy 165’e kadar. O zaman moda buydu ve direkt vitrin mankenlerine de yansıdı. 70’lere gelince, boy uzadı, kalçalar dar, göğüsler tahta idi. Yüzde eyeliner modası vardı, bacak ve kollar zayıfladı, beden ufaldı. Bugün boy 181’e çıktı, basenler küçüldü, kalçalar çıktı. 80’lerde omuzlar daraldı, vücut yuvarlaklaştı, göğüsler ve kalçalar büyüdü. Babamlar Hülya Avşar’ın yüzünün bire bir aynısını yapmışlar. 90’larda ise bel düzleşip kalınlaştı, saçlar perma hatta örgü oldu. Omuzlar geniş, kalçalar ise günümüzün formuna ulaştı. Göğüsler normal büyüklüğe döndü.”



Sektörün öncüsü heykeltıraş Rafet Meriç

Türkiye’de ilk vitrin mankenlerini, 1960’lı yılların başında Mimar Sinan Üniversitesi mezunu, heykeltıraş Rafet Meriç yapmaya başlamış. 1960’larda ünlü İngiliz manken Twiggy’nin tüm dünyaya olduğu gibi, Türkiye’de de vitrin mankenlerinin rol modeli olmuş. Rafet Bey’in ürettiği bu mankenler vitrinleri süslemiş.

Venezuela’da büyük göğüs modası


Venezuela’da gittikçe artan estetik operasyon çılgınlığı vitrin mankenlerini bile etkilemeye başladı. Mankenlerin göğüsleri birkaç beden büyütüldü, bacaklar ise inceltilip uzatıldı.

Geçtiğimiz günlerde New York Times gazetesinde çıkan bir haber, kadınların fiziksel özellikleri değiştikçe vitrin mankenlerinin de evrim geçirdiğini yazdı. Gazeteye konuşan Venezuelalı manken üreticisi Eliezer Alvarez, “Mankenleri kadınların görünmek istediği gibi tasarlamak zorundayız” diyor.

Haberin Devamı