Gazete Vatan Logo

Mehtap Ar, Anadolu yollarında

Geçtiğimiz ay annesi Aysel Gürel’i kaybeden Mehtap Ar, çocuklarla biraraya gelerek acısını hafifletmeye çalışıyor. 8 yılda 1 milyon 200 bin çocukla buluşan Ar, yeniden köy köy dolaşarak 50 bin çocuğu tiyatroyla tanıştıracak. Sabancı Vakfı’nın desteklediği Arkadaş isimli oyunun sözleri ise Aysel Gürel’e ait

8 yıldır çocukları tiyatroyla buluşturuyorsunuz. Neden diziler değil de çocuklar?
Herkes istediğini yapabilir ama ben ölene dek çocuk tiyatrosu yapacağım. Çünkü dünyanın en güzel şeyi çocuklarla birlikte olmak. Hergün sabahtan akşama kadar tiyatroyu bilmeyen çocuklarla birlikte oluyoruz. Hatta sadece oyun oynamıyoruz. Oyundan önce onlarla sohbet edip, birlikte farklı aktiviteler gerçekleştiriyoruz. Ve ben bu duyguyu hiçbir şeye değişmem. Onların bizleri beklediğini biliyorum. Bu yüzden Türkiye’de adım atılmadık şehir, ilçe, köy bırakmayacağız. Çocukları tiyatro ile buluşturacağız. Önümüzdeki yıl da rotamız Ege ve Karadeniz olacak. Belki araya Trakya’yı alacağız.

Anadolu’daki ortamdan biraz bahseder misiniz?
Geçen yıl Mardin, Kars gibi şehirlere girdik. Saygılı, sevgili, şımarık olmayan sevgi dolu çocuklarla karşılaştık. Oralara kadar gittiğimiz için bize teşekkür eden binlerce çocuğu kucaklamak, onları öpmek, onlara dokunmak dünyanın en keyifli şeyi. Ben aynı zamanda bir anneyim ama anne olmadan da çocukları çok seviyordum. O hayat mücadelesi, o koşturmada çok çocuğum olmasını isterdim. On çocuğum olsun isterdim çocukken. Şimdi oğlum on çocuğa bedel. Çok seviyorum. Tüm çocukları çok seviyorum. Çocuklar bizim geleceğimiz, her şeyimiz.

Şimdiye kadar kaç çocuğa ulaştınız?
8 yılda 1 milyon 200 bin çocuğa ulaştık. Yeni bir projemiz var. Bu projede hedefimiz her gün bin çocuğa ulaşmak. Gittiğimiz ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine de günde 5 oyun oynamak istediğimizi belirttik. Orada eğitimciler bize çok destek oluyor. Bu projeyle yaklaşık bir buçuk ay içinde 50 bin çocuğu tiyatroyla buluşturacağız. Çok uzun bir yol. 16 günlük yolculuğumuzda şehir şehir, kasaba kasaba dolaşacağız. İlk etapta Malatya, Kahramanmaraş, Nevşehir, Ürgüp, Göreme ve Bolu’ya gideceğiz. Ardından İstanbul’a gelip 5 gün kaldıktan sonra Van, Hakkari, Bitlis, Tatvan, Muş, Bingöl, Tunceli, Erzincan ve Elazığ’a gideceğiz.

Tiyatro meşşakatli ve maddi olarak da aslında zor...
Zaten Sabancı Vakfı olmasa biz bu projemizi hayata geçiremezdik. Onların desteği olmasa ben tek başıma bunu yapamazdım. Onlara teşekkür borçluyum. 2006 yılından beri Mehtap Ar Tiyatrosu’nu destekliyorlar. Bu projenin öncesinde Güler Sabancı’ya bir mektup yazıp durumu anlatmıştım, iki gün sonra beni aradılar. Ve böylece proje Sabancı Vakfı’nın desteğiyle başlamış oldu. Geçen yıl Sevgi Emek İster’le başladığımız bu yolculuk Arkadaş oyunuyla birlikte devam edecek. Arkadaşlığın çok önemli olduğunu, birbirimizle kavga etmemiz gerektiğini, birbirimiz sevmemiz gerektiğini öğreten sevgi dolu bir oyun.

Ekranlara ayıracak zamanım yok

Kaç kişilik bir ekiple yolculuk ediyorsunuz?
Oyuncu ekibimiz beş kişi, teknik kadromuz, dekorumuz, ışığımız, perdemiz her şeyimizle yola çıkıyoruz. Şehirlerarası minibüslerle dolaşıyoruz. Dekoru kargo ile yolluyoruz. Bazı mesafelerde dekoru midibüsle götürüyoruz. Kucağımızda ışıklarla yolculuk ediyoruz.

Türkiye ile sınırlı mı kalacak çocuklara tiyatro yolculuğu?
Bu yıl çok şanslıyız. 2-5 Haziran tarihleri arasında Ordu’da 3 yıldır TOBAV’ın düzenlediği Uluslararası Çocuk Festivali’ne başvuruda bulunduk ve kabul edildik. Ordu’da yurtdışından gelen çocuk tiyatrolarıyla birlikte olacağız.

Bu projeyi ekrana taşımayı düşünüyor musunuz?
Çok teklif var ama zamanım yok. Yollara gidiyoruz, ekrana ayıracak zaman yok. Yaptığım iştede bölünmek istemiyorum. Bu beni duygu olarak o kadar doyuran bir iş ki, başka bir şey yapmayı düşünmüyorum.


Annemi çok özlüyorum
Mehtap Ar, geçen ay kaybettiği annesi Aysel Gürel’i çok özlediğini, gece gündüz çalışarak özlemini azaltmaya çalıştığını anlatıyor: “Benim annem çok iyi bir kadındı, muhteşemdi. Yeri doldurulmayacak bir şair ve bir ozandı. Geriye binlerce şarkı sözü bıraktı. Aysel Gürel’i onlarla yaşatacağız. Annemin yeni şarkılardan hazırlanmış olan CD’si de 11 Nisan’da piyasaya çıktı. Daha önce hiç okunmamış şiirleri bestelendi. 16 şarkı var içinde. Çınar isimli şiiri Müjdat Gezen seslendirdi. Çınar, aynı zamanda albüme ismini veren parça. Aslında bu CD 7 Şubat’ta annemin doğumgününe yetişecekti. Fakat o kadar sanatçının ayrı ayrı bestelerini yapmaları zaman aldı. Aysel’in duygularını, yaşamını anlatan bir CD. Bütün bu işe gönül koyan annemin sanatçı dostlarına binlerce kez teşekkür ediyorum. Bu arada bir şiir yarışması düzenlemeyi düşünüyoruz. Müjde Ar ve eniştem Ercan Karakaşlı bu konu üzerinde çalışıyor. Bir şiir ya da şarkı sözü yarışması düşünülüyor. Her sene geleneksel bir şekilde yolculuğa çıktığı tarihte yapılacak.”


“ARKADAŞ” OYUNU ANADOLU TURNESİ
19 Nisan K.Maraş - Göksun
20 Nisan Malatya - Nevşehir
21 - 22 Nisan Nevşehir - Ürgüp
23 Nisan Göreme
24 - 26 - Nisan Bolu ve ilçeleri
27 Nisan İstanbul hareket
4 Mayıs İstanbul - Van
5 - 7 Mayıs Van ve ilçeleri
8 - 10 Mayıs Hakkari
11 Mayıs Yolculuk
12 - 14 Mayıs Bitlis
15 - 17 Mayıs Muş
18 Mayıs Muş - Bingöl
19 - 21 Mayıs Bingöl ve ilçeleri
22 - 24 Mayıs Tunceli
25 Mayıs Erzincan ve İliç
26 - 28 Mayıs Elazığ ve ilçeleri
28 Mayıs İstanbul dönüş

Haberin Devamı