Gazete Vatan Logo

Kilo vermek için saat 11.30’da yatağa girin

Yaza fazla kilolarından kurtulmuş olarak girmek isteyenler için diyet mevsimi açıldı. Gülben Ergen ve Deniz Akkaya gibi ünlülerin diyetisyeni Medikal Estetik Uzmanı Dr. Mustafa Karataş, diyet yapmak için daha fazla beklenmemesi gerektiğini belirterek, “Zaman daraldıkça stres artıyor ve kilo vermek daha da zorlaşıyor” diyor

Gülben Ergen, Deniz Akkaya, Seda Sayan, Ebru Destan, Seren Serengil gibi birçok ünlü ismi zayıflatan Medikal Estetik Uzmanı Dr. Mustafa Karataş, bahar aylarının gelmesiyle birlikte kadınların kilo verme telaşı içine girdiklerini söylüyor. Dünyada özellikle Türkiye’de diyetle ilgili bir gürültü kirliliği yaşandığını anlatan Karataş, internete girildiğinde binlerce diyet listesine ulaşmanın mümkün olduğunu ancak bu listeler sonucu yapılan rejimlerin çoğunlukla hüsranla sonuçlandığını ifade ediyor.
Dr. Mustafa Karataş, bölgesel incelme ya da genel incelmenin diyetisyen kontrolünde ve kişisel özelliklere göre oluşturulacak bir liste eşliğinde yapılması gerektiğini anlatıyor: “Diyet vücudun dengesiyle oynadığınız bir sistemdir. O yüzden diyetin amacı, hastaya yaşam tarzı haline gelecek bir beslenme bilinci oluşturmaktır. ”
Türkiye’de kalça ve bacaklardan kilo alan, tansiyon düşüklüğü, ödem ve selülit sorunu yaşayan kadın profilinin hakim olduğunu söyleyen Dr. Karataş, “Bu beden tipine sahip kadınlar, üst bedenlerinden kilo alanlara göre daha zor zayıflar. Çünkü genelde bedenin alt kısmında görülen ödem ve selülit sorunu kilo vermeyi zorlaştırır. Eğer ayağınıza giydiğiniz bir çorap dört saat sonra bacağınızda iz bırakıyorsa ödem sorununuz vardır” diyor.

Çalışma temposu, yaş, uyku saatleri gibi kişisel özelliklerin diyet listesi oluştururken çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Karataş, hastalarla iki aylık bir diyet protokolü hazırladıklarını belirtiyor: “Bir diyetten iyi bir sonuç almak için iki aylık bir sürece ihtiyaç vardır. Bu süreçte hastaya kalsiyum, potasyum, sodyum, protein, karbonhidrat nedir ve nasıl tüketilmelidir bunu öğretiyoruz. Böylelikle hasta ne yediğinin farkında oluyor ve yediklerini kontrol altında tutuyor.”

Hastalarına sadece diyet takibiyle kilo verdirmediğini ifade eden Dr. Mustafa Karataş, “Hastayı önce tıbbi takibe alıyoruz. Diyetle birlikte yağ dokularını hareketlendirmek için mezoterapi, akustik şok dalgaları ve radyo frekansı tedavilerini de uyguluyoruz. Çünkü hiçbir yöntem kişinin vücudundan yağ alıp parçalamaz ve kilo verdirmez. Hastanın diyetle birlikte bu işlemleri yaptırması kilo kaybının sadece yağdan olmasını sağlar. ”

35’ten sonra aynı kiloda olsa da beden 3-4 cm genişliyor
35 yaşından sonra metobolizma yavaşladığı için kilo vermenin de zorlaştığını belirten Dr. Karataş, Türkiye’de kadınların genelde 40 bedenden sonra zayıflamaya ihtiyaç duyduğunu anlatıyor: “35 yaşın üstündeki kadınlar diyete rağmen bedenlerinin düşmediğinden şikayetçi. Çünkü cilt sıkılığını yitirmeye başlar. 30 yaşında 1.65 boyunda 60 kiloda bir kişi, 40 yaşında aynı boyda ve kiloda olsa da ölçüsü 3-4 cm. Bu yüzden yardımcı yöntemlerle cildin toplanmasını sağlıyoruz.”
Diyetlerinde protifast denilen takviye besinleri kullandığını belirten Karataş şunları söylüyor: : “İnsanlar artık çok katı kuralları olan zorlayıcı diyetler yapmak istemiyor. Bunun yerine çalışma temposu içinde uygulayabilecekleri besin listelerini tercih ediyorlar. Tamamen soya lifinden üretilen protifast ürünleri diyet listelerimde yer alıyor. Bunlar kalorileri 90 ile 110 arasında sınırlandırılmış ürünler. İki aylık diyetin ilk bir ayı, yani hızla kilo kaybının olduğu dönemde bu besin takviyelerini kullanıyoruz. Deniz Akkaya’da uyguladığımız “Kırmızı halı” adını verdiğimiz diyet de, protifast, mezoterapi, diyet, radyo dalgaları ve akustik şok dalgalarının uygulandığı sıkılaştırılmış bir programdır. Hasta çok kısa sürede istediği kiloya ulaşabilir.” www.dipnotnisantasi.com


Az uyumak kilo vermeyi engelliyor
u Aşırı stres altında olanların kilo vermesi yavaşlar. Çünkü stres hormonları üst seviyeye çıkarır ve ödemi artırır.
u Gece geç saatlerde yatılması ve az uyumak da kilo vermeyi engeller.
u Kilo vermek için gece 11.30 - 00.00 arasında yatılması, sabah 07.30-08.00 arasında güne başlanmalı.
u Kışın da, yazın da yapılan diyetler aynı oranda kilo verdirir. Bahar aylarında diyet yapılması tamamen psikolojiktir. Ayrıca diyet bu sürece sıkıştırıldığında hasta stres yaptığından kilo vermesi de zorlaşır.


Kalori hesap cetveli
30-35 yaşında bir kadın için günlük kalori hesabı:
u İdeal kilo x 25 = Zayıflarsınız
u İdeal kilo x 30 = Kilonuzu korursunuz
u İdeal kilo x 35 = Kilo almaya başlarsınız
2 İdeal kilonuzu boy uzunluğunuzdan 8’i çıkartarak hesaplayabilirsiniz. Örn: 1.69’luk bir kadının ideal kilosu 61’dir.


Öğünlerden sonra zencefil ve limon çayı
Bitkisel içeceklerle diyeti desteklediklerini anlatan Dr. Karataş, çayların özelliklerini şöyle açıklıyor: “Bitkisel çaylar, bağırsak hareketlerini artırır, proteinlerin sindirimini hızlandırır ve vücuttaki ödemi çözer. Yeşil çay ve sinemaki içeren bitkisel çaylar ödeminizi çözerken bağırsak hareketlerini artırır ve diyetinizi hızlandırır. Zencefil ve limon çayları da öğün sonrası tercih edilmelidir, sindirimi kolaylaştırır.”


3 günlük ödem çözücü diyet
Kahvaltı:
u 6 kaşık nesfit
u 1 bardak light süt
Ara:
u 1 adet kivi

Öğle:
u 2 dilim doygun ekmek
u Maydonoz salatası
u 120 gr. protein
(Tavuk ya da balık)

Ara:
u 1 adet yeşil elma

Akşam:
u 2-3 adet meyve ile hazırlanmış salata.

Yatmadan önce:
u 2 adet kuru kayısı
u 2 adet ceviz
u 1 adet form plus çay
u 2 poşet zencefil-limon çayı

Haberin Devamı