Gazete Vatan Logo

Kadının yüzüne bakıyorsunuz, şaşkın mı, kızıyor mu belli değil!

Estetik cerrahi popülaritesini asla yitirmeyen tıp dallarından biri

Güzellik uğruna değişimin ise ucu bucağı yok. Burun düzeltme, dudak büyütme, kaş ve göğüs kaldırma popülerliğini korurken, şimdi bunların yanına vajinal estetik de eklendi. Plastik ve Estetik Cerrah, Operatör Dr. Nuri Battal, yanlış yapılan operasyonlardan bir hayli şikayetçi. Battal, “Yüzün her bölgesine botoks yapmak insanları mimiksizleştirmekten başka bir şey değil” diyor.



Estetik ameliyatlar artık çok sıradan operasyonlar haline geldi. Bu ameliyatların cerrahlar tarafından baktığımızda etik sınırlamaları var mı?

Elbette var. Örneğin henüz yeni reşit olmuş genç kızlar bana gelerek “burnundan şikayetçi olduğunu ve düzeltmek istediğini” söylüyor. Bakıyorum ki, aslında burnunda şikayet edilecek bir sorun yok. Sadece yaşının verdiği hislere göre hareket ederek, etrafındaki güzellik anlayışının peşinden gitmeye çalışıyor. Böyle durumlarda başvuruları redediyorum.


Bu tamamen yaşla ilgili bir durum mu?

Öncelik yaşla ilgili bir durum. 18 yaşındaki bir genç kızın neden burnunu değiştirmek istediğini bana iyi anlatması gerekiyor. Beni ikna etmeli... Çünkü hepimiz o yaşlarda çok acele ve ayakları yere basmayan kararlar verdik. Onun sorunu burnuyla ilgili olmayabilir. Mutsuzluğun nedeninin faturasını burnuna çıkartıyor olabilir. Bunu iyi analiz etmek gerekir.


Gelen hastalarınıza tavsiyelerde bulunuyor musunuz?

İşte, etik sınırlar dahilinde hareket edilmesi gereken bir diğer konu. Bizim yapacağımız herhangi bir yönlendirme, zaten dünden hazır olan kişi tarafından kabul görüyor. Dolayısıyla doktorun hastasına, “Dudaklarınıza silikon takıyoruz ama burnunuzu da kaldırırsak çok daha iyi olacak” diyerek ameliyat satması doktorluk değil, tüccarlık olur. Efsane gibi anlatılan bazı vakalar var, “Göğüs ameliyatı için masaya yattım, kalktığımda burnumu da düzeltmişti” gibi... Bunlar ne kadar doğru bilemem, ama asla olmaması gereken davranışlar.


Estetik ameliyat için gelmiş, ancak ne yaptıracağını bilmeyen hastalarınızla görüşmeleriniz nasıl geçiyor?

Öncelikle cerrahın yüze bakış açısı farklıdır. Bizim işimiz orantı. Bir dudağın üstüne nasıl tipte bir burun olabileceğini biliyoruz. Ama bu hastalarımla paylaştığım bir konu değil. Çoğu kadın, “Bana ne yapsak doktor bey?” diye soruyor. Ben onun ne istediğini öğrenmeye çalışıyorum. Cerraha göre eğri olan bir burun, hastaya göre değilse, burun eğri değil demektir. Biz insanların kendisiyle barışık ve mutlu olmasına yardımcı oluyoruz.

Estetik ameliyat dendiğinde akla her zaman kadınlar geliyor, ancak emin olun erkekler neredeyse kadınların sayısını geçecek durumda. Erkeklerin yüzlerine daha dikkatli bakmanız konuyu çözmenize yeter. Erkekler sıklıkla yanak bölgelerindeki derin çizgilerden ve göz altı torbalarından kurtulmaya çalışıyor. Çünkü bu izler yaşlılık belirtileri sayılır. Ancak erkeklerin çoğunluğu, büyük göğüslerini küçülttürmek için geliyor. Ergenlik döneminde göğüs bölgelerinde biriken yağlar zamanla oraya hapsoluyor ve erimiyor. Tabii vücut geliştikçe onlar da kadınsı bir görünüm alıyor. Eskiden bu bir sorun sayılmıyordu ama erkekler için de güzellik anlayışı çok değişti. Kadınlar gibi erkekler de yaşlanmaktan korkuyor. Ve artık sadece kadınların değil, hemcinslerinin de rakip olduğunun farkına vardılar. Dolayısıyla yüzlerinde gördükleri herhangi bir yaşlılık belirtisi, estetik cerrahiye gitmeleri için yeterli bir neden. Bunların dışında en çok burun ameliyatı yapılıyor. Uzun ve eğri burunlar düzeltiliyor.
Göz altı morlukları uzun yıllardır çözülemeyen bir problem. Cilt bakım kremleri bu konuda hep başarısız kaldı. Sorunu düzeltmek için uzun vadeli destekleyici kremler olsa da, kesin çözüm bulunamadı. Ben uzun zamandır yaptığım çalışmalar sonunda, göz çevresindeki morlukları yok edebilmenin yöntemini buldum. Henüz tıp konferanslarında bu konudan bahsetmedim, ancak yakın zamana kadar literatürde görebileceksiniz. Birden fazla farklı lazer uygulamaları ve ameliyatla, renk pigmentleriyle oynayarak, göz çevresindeki daha koyu pigmentleri açmak mümkün. Bu, kadın-erkek herkesin sorunu haline geldi. Bu sorunlara neden olan tek şey sağlığa yeterince dikkat edememek. Renk pigmentlerinin koyulaşması, kan dolaşımıyla ilgili. Kadınların birçoğu ciltlerine yeterince bakamayıp, cilt bakım kremlerinden yardım istiyor ama bu imkansız. Cildinizi temiz tutup sürekli nemlendirip, güneşten yaz-kış koruduğunuz takdirde cildinizde istemediğiniz bir deformasyon zaten olmaz. Cilt bir kere bozulduysa da onu kısa sürede bakım kremleriyle düzeltmek, mucizeye inanmak anlamına geliyor.

Ben bir plastik ve estetik cerrah olarak herkese botoks ve dolgu yapabilme anlayışına bir anlam veremiyorum. Botoks ve dolgu çok gerekli durumlarda kullanılabilecek bir araç olmalı. Göz çevresinde ya da şakaklarda oluşmuş çok derin çizgilere, yani estetik operasyonla geçmeyeceğini düşündüğünüz bölümlere botoks uygulanabilir. Yüzünün her bölgesine botoks yapmak insanları mimiksizleştirmekten başka bir şey değil. 14 yaşında kaşına botoks yapan ergen bir kızla karşılaştığımda söyleyecek bir şey bulamadım. Kaşlarının kalkık olması için botoks yaptıran bir sürü reşit olmayan çocuk var sokaklarda. Bunları yapan kişiler tıp fakültesini bitirip, üç haftalık kurslardan sonra ellerine, biri botoks, biri dolgu diye iki şırınga alan, medikal estetikçiyiz biz diyen tipler. Herkesi iğneden geçirip, estetik yaptıklarını sanıyorlar. Kadının yüzüne bakıyorsunuz, kızıyor mu, şaşkın mı, gülüyor mu, mutlu mu belli değil. Joker gibi dolaşanlar var! Bu tip operasyonları plastik ve estetik cerrahların dışında birilerinin yapıyor olmasına izin verilmemeli.

Bir kadın burun estetiği yaptırdıktan sonra, göğüslerine bir şey yaptırma gereği duymayabiliyor. Ama estetik yaptıran her kadın, cinsel organı için bir şeyler yapılıp yapılamayacağını soruyor. Kadın cinsel organı tek tip değil, farklı farklı türdedir. Yani bunun tek bir doğru tipi yoktur. Ancak kadınların olmasını istediği bir tek tür var. İki dış dudak arasından iç dudakların görünmemesini kadınlar ideal olarak görüyor. Bu tamamen estetik açıdan bir değişiklik, yani cinsel zevk ve doyumu engelleyecek bir durum değil. Ancak vajinal şeklinden hoşlanmama hali, ilişki sırasında partnerinden gizlenmeye yol açtığından, kadınlar bu durumdan kurtulmayı yeğliyor. Vajinada bir başka sorun dış dudakların çok sarkık olmasından kaynaklanıyor. Bu hem ilişkiyi zorluyor, hem de dar giyilen giysilerde bir çıkıntı olarak beliriyor. Bir başka sorun ise klitorisi örten fazla deri tabakası... Fazla deri tabakası kadının ilişkiden zevk almasını önleyeceğinden, bu tabakadan kurtulmayı sağlıyoruz. Bir kısmı sağlık nedenlerinden, bir kısmı estetik nedenleden de olsa vajinalara olan özen kadınlar arasında fazlasıyla arttı. Özellikle birden fazla normal doğumla çocuk dünyaya getirmiş kadınlar, vajinalarını daraltmak istiyor. Bu, eşleriyle olan sağlıklı cinsel ilişkilerinin vadesini uzatıyor. Koltuk altı ter bezlerinin fazla çalışmasından dolayı aşırı terleme ve buna bağlı olarak kokunun artması çok uzun soluklu bir sorundu. Ancak ben bu çalışmayı yaklaşık 15 yıl önce Japonya’da yapmaya başlayarak, Türkiye’ye taşıdım. Daha yeni yeni popüler olan bu estetik ameliyat, insanların en çok tercih ettiği operasyonlar arasına girdi. Hatta muayenehaneden içeriye girer girmez, ter kokusunu alabiliyorsunuz. Bu tedavi edilmesi gereken bir konu, ancak mevzuyu yanlış anlayıp, “Ter bezlerimi tamamen aldırmak istiyorum” diyen vakalar da çıkmıyor değil. “Hiç terlemek istemiyorum, ter bezlerimi alın gitsin” diyen kişilere ter bezlerinin vücuda olan yararlarını baştan anlatmak gerekiyor.

Estetik cerrahi olmasaydı, Ajda Pekkan bugünkü görünümünde olabilir miydi? Örneğin Nükhet Duru, her zaman çok sağlıklı beslendiğini, kendine çok dikkat ettiğini söyler, ama estetik cerrahıyla her zaman iyi geçinmesini bilir. Geçen gün Müjde Ar’ı gördüğümde çok mutlu oldum. Cerrahı çok iyi bir iş çıkarmış. Boyun, kaş çevresi, yanaklar olağanüstü olmuş. Ancak plastik cerrahın elinden geçtiğini söylememek adetten oldu. Mutlu olmak için vücutlarında değişiklik yapıyorlar, ama önce bununla yüzleşmeleri gerekiyor. Yaptırdıktan sonra da “Evet, beğenmiyordum değiştirdim” diyebilmesi gerekir.


Kafasını küçültmek isteyen hastam bile oldu

Bana gelen yüzde 20 oranında hastayı geri çeviriyorum. Çünkü hasta seçmek gibi bir özgürlüğüm var. “Yüzüme başka ne lazım” diyen hastalara, “Başka bir şeye ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum” diye cevap veriyorum. “Kafamı küçültmek istiyorum” diyen bir hastam oldu. Kafa küçültülebilecek bir şey değildir. Ama bunu hastama anlatmak zorundayım. İkna olması için “Beynini de bir nebze almak zorundayız” demek zorunda kaldım. Ter bezlerini tamamen aldırmak isteyen hastalarım da çıkıyor. Ama bunlar yapılması olası olmayan şeyler. Okuldan çıkıp, lise kıyafetiyle gelen ve dudaklarına dolgu yaptırmak istediğini söyleyenler de oluyor. İsteklerin gerçekten sınırı yok ve bunları yaparsak sokakta çok garip görüntülerle karşılaşabiliriz. Şöyle bir yaş kategorisi yapacak olursak, genç kızlar en çok burunlarını kaldırtmak ve göğüslerini bir beden büyüttürmek istiyor. Gençler arasında büyük göğüs makbul değil, ama küçük de olmaması gerekiyor. 35-45 yaş arasında göğüslerde dikleştirme, basen ve kalçalardan yağ aldırma daha bir ivme kazanıyor. Doğum yapmış kadınlar arasında göğüslerini doldurmak isteyenler ve vajinal estetik yaptırmak isteyenler çok fazla.

Haberin Devamı