Gazete Vatan Logo

Kadını güçlü yapan kıyafetleri mi?

Birbirinden başarılı kadınların ortak özelliği onları güçlü kılan iş üniformaları! Londra’da Nisan ayına kadar devam edecek sergi kadınların kıyafetleriyle nasıl rol çaldığını anlatıyor.

İster omuz vatkaları olsun, ister döpiyes, ister etten yapılan bir elbise... Bir kadının ne giydiği kendisini en iyi ifade etme yöntemidir. Çünkü kıyafet dediğin sadece giyinmek değildir. Yeri gelir sen susarsın senin yerine o konuşur. Nasreddin Hoca’nın “Ye kürküm ye” muhabbeti belki de. Kadınlar olarak bu gücün farkındayız. Çoğumuz ona göre giyiniyoruz. Ama bir de bu konunun ‘uzmanları’ var. Londra Tasarım Müzesi bu kadınların sergisini kurmuş. 26 Nisan’a kadar gezilebilecek sergide toplumsal olayların kadınların 19. yüzyıldan günümüze kıyafetlerini nasıl değiştirdiği görülüyor ve güçlü kadınların gardolapları mercek altına alınıyor. İşte o kadınlardan bazıları...

Coco Chanel (1883-1971)

20. yüzyılın giyim tarzını kim değiştirdi derseniz cevap Coco Chanel’dir. Kadınların kendilerini nasıl gördüğünü, konumlandırdığını, her şeyi ama her şeyi değiştirdi. Kadınları korseden çıkarıp, pantolona soktu. O dönemin ihtiyacıydı belki de... Kadın hakları savunucusu olarak bu akımın öncüsü oldu.

Haberin Devamı

Margaret Thatcher (1925-2013)
Güçlü kadın dendi mi akla ilk gelen isim. Ne giydiğinin ne kadar güçlü mesajlar verebileceğinin farkındaydı her zaman. Bağcıklı ipek gömlekleri, tayyörleriyle “power dressing” yani güçlü görünmek için ciddi kıyafetler giyme kavramının yaratıcısıydı adeta. Stil danışmanı 1987’de dönemin Sovyet lideri Gorbaçov ile buluşması öncesi her gün için 4 kıyafet tasarladıklarını anlatıyor anılarında.
Skin (1967-)
1990’lara damgasını vuran İngiliz Skunk Anasie grubunun eşsiz sesli solisti o. Piyasada yer bulması zordu çünkü kadındı, siyahtı ve biseksüel olduğunu gizlemiyordu. Kadınlar iş hayatında vatkalarla kendilerine yer açarken, o da müzik piyasası için kanatları ve kollarına taktığı birbirinden değişik aksesuarları seçti.
Lady Gaga (1986-)
2008’den beri sadece çıkardığı şarkılarla değil, çılgın kıyafetleriyle de hayatımızın tam ortasında. Her giydiği olay oluyor. Sergide onun siyah çöp poşetlerinden yapılmış bir elbisesi var. 2013‘te Artpop albümünün tanıtımında giymişti o elbiseyi. Yine onunla özdeşleşen bir diğer kostümü 2010 MTV Video Müzik Ödülleri’nde giydiği çiğ etten yapılmış elbisesi hayvan hakları savunucuları ayağa kalkmıştı.

Haberin Devamı