Gazete Vatan Logo

İş ve aşkta başarı için sanal imajinızı düzeltin

- Hem iş hem özel hayatınızda başarı için sanal imajınız düşündüğünüzden daha önemli. İşte ‘sakıncalı’ sanal imajınızı düzeltmek için beş adım...

Öğrenciler sosyal ağlarda paylaştıkları “sakıncalı” paylaşımlarının gelecekteki kariyerlerini olumsuz etkilememesi için bilinçleniyor. ABD’deki Syracuse, Rochester ve Johns Hopkins Üniversiteleri de öğrencilerine sanal ünlerinin kendilerine zarar verip, kötü yargı bırakmaması için destek veriyor. Hatta okullar öğrencilerini Google sonuçlarını değiştiren BrandYourself adlı destek sitesine de yönlendiriyor. Uzmanlar hem kariyerinizi, hem de sosyal çevrenizi etkileyen sanal imajınızı yenilemek için bu beş adımı öneriyor.

1- Hakkınızda ne var, ne yok bakın. Öncelikle hiç zaman kaybetmeyin ve adınızı Google’da arayın. Adınızı tek başına arayıp kontrol ettikten sonra yanına ‘sarhoş’, ‘disiplin’, ‘yakalandı’ gibi anahtar kelimeler ekleyerek yeniden arayın ve olumsuz bir şey olup olmadığına bakın. Bu aramanın aynısını görseller ve videolar sayfasından da yapın.

2- Profillerinizi temizleyip kitleyin. Sosyal paylaşım sitelerindeki profil sayfalarınızı, TwitPic, Flickr ve Instagram gibi fotoğraf paylaşım sitelerindeki fotoğraflarınızı kontrol edin. Herkesin görmemesi için profillerinizi kilitleyin ve çok uygunsuz fotoğrafları kaldırın. 2000’lerin başından beri üye olduğunuz sitelerdeki profillerinizi ve blog yazılarınızı da unutmayın.

3- Arkadaş arama sitelerinden çıkın. Yeni nesil iş verenler çalışanlarının bu sitelere üye olup olmadığına da dikkat ediyor. Bu sitelerde hakkınızda yanlış bilgiler bulmaları da mümkün. Eskiden bir şekilde iletişim kurduğunuz insanların sizin hakkınızda saklı kalması gereken bilgiler vermesi de mümkün.

4- Sizi lekeleyebilecek bütün bilgileri tarihe gömün. Eğer kayıtlarınızda gerçekten sizi utandırabilecek detaylar varsa bunu hemen silmeyi denemelisiniz. Bazı materyaller internette yok olmaz, ama bunun için de BrandYourself gibi sitelere başvurmak çözüm önerileri arasında. Kendinize kişisel bir web sitesi alın. Bir blog oluşturun ve özellikle iş arama aşamasında twitter’daki iletilerinize dikkat edin.

5- İyi özelliklerinizi ön plana çıkarın. Son yıllarda Türkiye’de de kullanılırlığı giderek artan Linkedln iş profili oluşturmak için dünya çapında en geçerli sitelerden biri haline geldi. Özellikle Linkedln üzerinden profillerin iş verenler tarafından dikkate alındığını göz önünde bulundurursak, bu ve bunun gibi sitelerde CV titizliğinde bir profil oluşturmalısınız.

Haberin Devamı