Gazete Vatan Logo

İronik bir kara mizah

Bu hafta vizyona giren yapımlar arasında “Mükemmel Bir Gün” ve animasyon türündeki “Kung Fu Panda 3” öne çıkan filmler arasında.

İronik bir kara mizah

Mükemmel Bir Gün, 1995 yılında Kosova’da, savaş sırasında halka temiz su ulaştırmak için kuyu temizlemekle görevli bir ekibin başından geçenleri ele alıyor. Bir su kuyusunda bulunan ceset, zorlu koşullar altında çalışmalarını yürüten gönüllülerin işini daha da zorlaştırır. Yardım kuruluşunun üst düzey yetkilisinin (Katya karakteri) gelişiyle işler daha da içinden çıkılamaz bir hal alır. İspanyol yönetmen Fernando Leon de Aranoa, önceki filmlerinde, özellikle 2002 yapımı “Güneşli Pazartesiler” başta olmak üzere, işsizlik, göç ve bunların gençlik üzerindeki olumsuz etkisini başarıyla yansıtıyordu.

Dramla mizah iç içe

Aynı temayı bu sefer savaş koşulları altında yaşayan insanların gündelik hayatıyla beraber işliyor Arona. Yerle bir olan binaların manzarası eşliğinde, silik bir ifadeyle hayatlarına devam eden insanları yansıtan sahneler belki de filmin en etkileyici yanı.

Filmin başarılı olduğu noktalardan biri, savaşın gölgesinde hissedilen dram ile insanların arasındaki ilişkiler arasına bir set çekmesi. Diyaloglarda savaşın yansımaları belirli bir ağırlıkta hissedilse de izleyici, tatmin olabileceği bir mizahın tadını yakalıyor. Özellikle eski sevgilileri canlandıran Mambrú (Benicio Del Toro) ve Katya (Olga Kurylenko) karakteri arasındaki iletişim bu bağlamda değerlendirilebilir. Usta oyuncu Tim Robbins’in de söz konusu mizaha katkıda bulunduğu söylemek mümkün. Öyle ki, çamurlu yollarda yürüyen üzgün bir çocuğun hemen ardından Robbins’in espri dolu sözleri gelebiliyor. Sinematografik açıdan dağ manzaraları, yine filmle başarılı şekilde uyum sağlıyor. Son olarak filmdeki savaş karşıtı mesajlar, abartılarak değil, diyalogların içerisine ince ince yerleştirilerek izleyiciyle buluşuyor.

Haberin Devamı

Efsane seri devam ediyor

Haftanın animasyon türündeki tek yapımı olan Kung Fu Panda, serinin üçüncü filmiyle yola devam ediyor. 2008’den bu yana milyonlarca izleyiciyi peşinden sürükleyen Kung Fu Panda’nın bu bölümünde, Kung Fu öğrenme yolunda büyük bir mesafe kateden Panda Po, hocalık yapmaya ve diğer pandaları eğitmeye başlıyor. Her zamanki gibi kötülüğe karşı mücadelesi ise devam ediyor...

Haberin Devamı