Gazete Vatan Logo

İkoncan mı, kötü örnek mi?

Aynı yaşlarda, aynı şekilde alımlı bir fiziğe sahip, sıra dışı giyinen üç kadın...



Son yıllarda magazin basınında artık neredeyse görmezsek yadırgayacağımız, adlarının önüne “İkoncan” kelimesi eklenen; Eda Taşpınar, Deniz Berdan ve İvana Sert...
Bu kez, kamuoyu gündemine gelme nedenleri -giyim tarzları- yüzünden sert eleştiriler ve suçlamaların hedefindeler... “Acımasız” olarak nitelendirilebilecek ilk eleştiri, Okan Bayülgen’den geldi. Ünlü şovmen, bir televizyon programında, “İkoncanlık tam bir boş kafalılık” dedi.
Ardından bazı köşe yazarları ve çevreler tartışmaya dahil oldular. Bu kesimler tarafından da, “Kadınlara ve çocuklara kötü örnek olmakla” suçlandılar. Okan Bayülgen’in sözleri, muhataplarına soruldu hemen!
Eda Taşpınar, “Daha önemli işlerim var. Hiç ciddiye almıyorum” dedi, topa girmedi. “İkoncan ve aptal sarışın” durumunun kendisine neden yapıştırıldığı sorusu yöneltilen, İvana Sert ise şöyle cevap verdi: Yetenekliyim, güzelim... Çok iyi bir evliliğim var. Ben size soruyorum, sizce neden yapıştırdılar? “İkoncan”lara yönelik eleştiri ve suçlamalar bu minvalde sürerken, tartışmaya gazeteci Hıncal Uluç da dahil oldu...


Beckham’ın Tavsiyeleri

Victoria Beckham, bir dergiye verdiği röportajda, bir moda ikonu kadar şık olmak, giyim tarzıyla dikkat çekmek isteyenlere
şu önerilerde bulundu:
Genel görünümünüzü ortaya çıkarın, ilk bakışta detaylar değil genel haliniz göze çarpar.
Farklı dönemlerden parçalar kullanın; örneğin 50’li yılların tarzını yansıtan aksesuarlar seçin.
Kendinize hem şık hem de spor tarzda bir kıyafet alın, zor durumları bu tür kıyafetler kurtarır.
Mutlaka aksesuar kullanın. Kıyafetiniz için doğru çanta, ayakkabı ve güneş gözlüğü seçin.
Zamanı asla geçmeyen siyah kumaş pantolon ve beyaz tişört gibi ürünlere para harcamaktan çekinmeyin.
Yaratıcı olun, örneğin düşük belli kotlarınızın belini kesin ya da tişörtlerinizi tersten giyin.
Her yerinizi ortaya sermeyin, insanların hayal gücüne de biraz fırsat bırakın.


Yapmanız ve yapmamanız gerekenler

Dünyanın en güzel kıyafetini giyseniz bile oranızı buranızı sürekli çekiştirdiğiniz sürece şık olmanız mümkün değildir, kıyafetlerinizi çekiştirmeyin. İster jean üzerine tişört giyin, ister siyah elbise... Önemli olan taşımak. Yani içinde emin olmak, özgüvenli görünmek. Bu nedenle giyindikten sonra kendinize aynada bakın; kıyafetinizden emin olduktan sonra da kendinizi rahat bırakın.
Farklı tarzları karıştırın. Pahalı markalarla ucuz parçaları kombine edin.
Klasiklerden asla vazgeçmeyin.
En sevdiğiniz yerinize vurgu yapın. Kıyafetlerinizi ona göre seçtiğiniz taktirde kısa süre sonra bir stiliniz olacaktır.
Süslenmeyi abartmayın. Tüm aksesuarları bir arada takmayın.
Kişisel bakımı ihmal etmeyin.
Senede iki kere gardırobunuzu elden geçirin. Üzerinize olmayan ve hiç elinize almadığınız giysileri verin. Ardından kıyafetlerinizi renklerine göre dizerseniz gardırobunuz daha az karışır.


Nedir bu ikoncan?

İkon, İngilizce “simge” anlamına geliyor. Stil ya da moda ikonu, kendine has tarzı olan, yaratıcı, kıyafete kendinden bir şeyler katan ve öncü olanlar için kullanılıyor.
Uluslararası basın ya da kamuoyu, bugüne kadar kimler için “moda ikonu” demiş diye baktığımızda, sinemanın, modanın ünlü simalarından ses sanatçılarına, mankenlere kadar uzanan bir listeyle karşılaşıyoruz. İngiltere’de 1940’lardan bu yana moda dünyasına yön veren isimler, yani moda ikonlarının belirlendiği bir anketin sonuçları şöyle:
40’lar: Marlene Dietrich ile dans ikilisi; Ginger Rogers ve Fred Astaire
50’ler: Audrey Hepburn ve Grace Kelly
60’lar: Brigitte Bardot, Beatles
70’ler: Debbie Harry, David Bowie
80’ler: Madonna, Prenses Diana
90’lar: Kate Moss, Linda Evangelista.
CFDA (Amerikan Moda Tasarımcıları Kurulu) tarafından verilen “Moda İkonu Ödülü”, 2003’te, Oscarlı oyuncu Nicole Kidman’a verildi. CDFA Başkanı Peter Arnold, ödülün neden güzel sanatçıya verildiğini, ”Kidman’ın, gündelik ve beyazperdedeki giyim tarzının modaya etkisi inkar edilemez“ sözleriyle açıklamıştı. Daha önce bu ödülü alanlar arasında, Sophia Loren, Elizabeth Taylor da bulunuyordu.
İngiltere’de son yıllarda ise ”moda ikonu“ nitelendirmesi eski Spice Girl grubunun üyesi, ünlü futbolcu David Beckham’ın eşi Victoria için yapılıyor.



HINCAL ULUÇ

Okan Bayülgen, ’İkoncanlar boş kafalı’ demiş.. Bizim canavar, emsalsiz, benzersiz, muhteşem, okumaya doyamadığım magazin basını durur mu?.. Hemen ikoncanlara koşmuşlar, fitneyi yetiştirmişler. İkoncanlar da Okan’a sövecek ki, dört beş gün, gide gele sayfaları kurtarsın, bu arada bol keseden ikoncan resmi bassınlar.. Ama İkoncanlar tongaya basmamış, lafı uzatmamışlar. Yani İkoncanlar Okan’ın sandığı gibi boş kafa değil.. Kadınlarda para bol. Bir giydiklerini bir daha giymiyorlar. Bol da mini giyiyorlar. Yaptıkları sadece bu..
Şimdi söyle bakalım Okan, boş kafalı olanlar, onlar mı, yoksa, mini ve bikini giymekten başka hiçbir özelliği olmayan bu üç kadını yılın 365 gününde, 3365 kez haber yapan benim magazin medyam mı?


SELAHATTİN DUMAN

Tariften başlamak gerek ki moda ikonluğu nedir, ne değildir iyice anlaşılsın. Moda ikonluğu şu; Birey olarak toplumda dikkati çeken bir yerin var. Bu yüzden medyatiksin. Paran da çok. Yapacak iş dersen hiç yok.. Gidip sabah akşam alışveriş yapıyorsun. Eve taşıdığın torba torba pılıyı pırtıyı akşamları birbirine uydurup giyiyor, mekan dolaşmaya başlıyorsun. Paparazzi milleti birinde fark etmezse, bir sonrakinde sendeki ’sıyrık hali’ mutlaka fark ediyor. Başlıyor gazetelerde, dergilerde fotoğrafların çıkmaya. Bir iki fotoğrafın çıktı mı, peşine bir kameraman ordusu takılması kaçınılmazdır. Bu kanallardan biri, eninde sonunda seni ’moda ikonu’ ilan eder..
Eda Hanım benim canım ’moda ikonluğu’nun önemini kavramış... Önce medyanın dikkatini çekebilmek için kendisini Türkbükü iskelelerinden en ünlüsüne sabitledi. Ship Ahoy’un iskelesinin ucunda bir devremülk şezlong takımı edindi. Hiç kıpraşmadan üst üste iki yaz geçirdi. Magazincileri bu şekilde sersemleştirmeyi başardıktan sonra ikinci hamlesini yaptı.. Çeyiz sandığındaki kıyafetleri birer ikişer çıkarmaya başladı. Seçtiği kıyafetlerin ortak özelliği akla ve mantığa aykırı olmasıydı..


Haberin Devamı